Παλαιστινιακό: Σα να μην κύλησε το νερό

Γράφει η Λένα Γκαγκαβούζη


2.500 χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από έναν πόλεμο. Μέση Ανατολή, μακριά από μας, σκεφτόμαστε. Ο λόγος για το Παλαιστινιακό, που καθόλου μακριά μας δεν είναι τελικά.Μέχρι σήμερα 213 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τις ζωές τους, ανάμεσά τους 61 παιδιά και 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά. Όλα φέρεται να ξεκίνησαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ, εμπόδισαν την συγκέντρωσή Παλαιστίνιων πιστών στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Σύμφωνα με την παράδοση των Μουσουλμάνων, εκεί γιορτάζεται ανεπίσημα το Ραμαζάνι, μετά τις βραδινές προσευχές τους.


Η κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν ακροδεξιοί Ισραηλινοί διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν εχθρικά μηνύματα κατά των Αράβων.


Σείχ Τζάρα – συνοικία δύο λαών;


Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν όταν το Ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε να κάνει έξωση σε οικογένειες Παλαιστινίων και να παραχωρήσει τα σπίτια τους σε Εβραίους εποίκους.

Η Σείχ Τζάρα βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ που κατοικείται και από Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για «νομική υπόθεση ιδιωτών», ενώ η Παλαιστινιακή ηγεσία αναφέρεται σε «Εθνοκάθαρση που στόχο έχει την Ιουδαιοποίηση της Ιερής Πόλης».

Σύμφωνα με τον νόμο του Ισραήλ «οι Εβραίοι, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν τίτλους περιουσίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, πριν τον πόλεμο που προέκυψε κατά την σύσταση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, μπορούν να διεκδικήσουν την τότε γη τους». Δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος που να προστατεύει τους Παλαιστινίους, που έχασαν τα σπίτια τους στην Δυτική Ιερουσαλήμ.Πολλά χρόνια, πολλές πληγές


Συζητώντας με τους γύρω μου για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, παρατήρησα πως κανείς μας δεν γνώριζε πολλά. Κανείς μας δεν ήταν αρκετά ενημερωμένος.Ιστορικά λοιπόν, το 1917 αφού οι Άραβες νικούν τους Οθωμανούς επιθυμούν να χτίσουν το δικό τους αυτόνομο κράτος. Αυτό δεν γίνεται, μιας που έναν χρόνο μετά, την κυριαρχία των εδαφών καταλαμβάνει η Αγγλία. Η συνθήκη των Βερσαλλιών δίνει στην Μ. Βρετανία την κυριαρχία του σημερινού Ισραήλ. Τότε είναι που ιδρύεται η πρώτη ένοπλη ομάδα αυτοπροστασίας σιωνιστών, η Χαγκάνα. Οι Βρετανοί, για να αποφύγουν τις εντάσεις, τονίζουν ότι δεν έχουν σκοπό να κάνουν την Παλαιστίνη εστία Εβραίων και πως η εισροή τους θα γίνεται ελεγχόμενα και σύμφωνα με το αν η τοπική οικονομία είναι ικανή για την απορρόφηση τους. Προτείνουν νομοθετικό συμβούλιο που θα διακατείχε Εβραίους και Άραβες. Τελικά αυτό δεν συνέβη λόγω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.


Μετά από το Ολοκαύτωμα, χιλιάδες Εβραίοι επιστέφουν στην Παλαιστίνη. Το 1948, ο νεοσύστατος, τότε, ΟΗΕ αποφασίζει την διαίρεση του κράτους σε 55% Εβραϊκό, 43% Παλαιστινιακό και η Ιερουσαλήμ θα τελούσε υπό καθεστώς “corpusseparatum”, δηλαδή υπό διεθνή έλεγχο. Οι Άραβες αρνούνται. Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του το 1948 και αρχίζει ο πρώτος Αραβο-Ισραηλινός πόλεμος. Οι Ισραηλινοί νικούν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετανάστευση 750.000 Παλαιστινίων σε Λίβανο, Συρία, και Ιορδανία. Στην Ιστορία των Παλαιστινίων, αυτή η μέρα ονομάζεται «Νάκμπα» που σημαίνει «καταστροφή». Καταστροφή όσων ονειρεύονται να χτίσουν από τότε οι Παλαιστίνιοι.


Πόλεμος Έξι ΗμερώνΤο 1967, το Ισραήλ κηρύσσει πόλεμο, που διαρκεί μόλις έξι μέρες. Κατά την διάρκεια αυτών, καταφέρνει να νικήσει τον Αιγυπτιακό, τον Συριακό, αλλά και τον Ιορδανικό στρατό και έτσι τριπλασιάζει τα εδάφη του, προσαρτώντας την Δυτική Ιερουσαλήμ, την Λωρίδα της Γάζας, την χερσόνησο του Σινά και τα υψώματα του Γκολάν.


Ο ΟΗΕ αντιδρά με το ψήφισμα 242 που προβλέπει αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Κατεχόμενα . Χρόνια εκκρεμότητα που δεν έχει επιλυθεί.


Αν και η Ιερουσαλήμ φαινομενικά είναι Διεθνής πόλη, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι Ισραηλινοί έχουν χτίσει εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική πλευρά της πόλης, που στεγάζουν περίπου 220.000 ανθρώπους.


Σύμφωνα με την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «οι ισραηλινοί οικισμοί σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχουν καμία νομική ισχύ».


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί το Ισραήλ για «πολιτική Απαρτχάιντ» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή για τον φυλετικό διαχωρισμό δύο ομάδων ανθρώπων. Το Ισραήλ απαντά, πως όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα.


Εγκλήματα πολέμουΤο περασμένο Σάββατο Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το κτίριο Αλ-Τζαλάα, το οποίο μεταξύ άλλων στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και του ειδησεογραφικού δικτύου Al-Jaseera. Επίσης επιτέθηκαν σε ιδιωτικά διαμερίσματα και μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ισραήλ, αυτό συνέβη γιατί ισχυρίζεται πως υπήρξε μεγάλη δύναμη της «Χαμάς» στα κτίρια.

Κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.


Η «Χαμάς» είναι το κίνημα ένοπλης ισλαμικής αντίστασης, που για τον δυτικό κόσμο και το Ισραήλ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Ως λαϊκό κίνημα, είναι στενά συνδεδεμένο με τον λαό των παλαιστινίων, ξέχωρα από την ένοπλη δράση της. Απασχολεί χιλιάδες πολίτες ως δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, να υπάρχει σύνδεση παλαιστινίων με την «Χαμάς», χωρίς να σημαίνει ότι είναι μαχητές της.


Οι Ισραηλινοί, μια ώρα πριν τον βομβαρδισμό του κτιρίου, ενημέρωσαν για εκκένωση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη.


Ο Μοσταφά Σουάγκ, γενικός διευθυντής του καταριανού ειδησεογραφικού δικτύου , αναφερόμενος στην ισοπέδωση του κτιρίου, κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου που αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζει πως «Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας».


Στην αρχή του χρόνου το διεθνές ποινικό δικαστήριο, φαίνεται να ξεκίνησε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν από ισραηλινούς και παλαιστίνιους μαχητές κατά τον τελευταίο πόλεμο τους, πριν εφτά χρόνια.

Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές ακολουθούν κοινές πρακτικές με το παρελθόν.


"Θολή" η Εκεχειρία


Σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν πορείες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη. Ωστόσο , το Ισραήλ φέρεται να έχει τις «ευλογίες» των μεγάλων δυνάμεων, μιας που οι ΗΠΑ το στηρίζουν από εποχές Κλίντον, ο οποίος το 1967 αποφάσισε να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα.Σήμερα, ο ΟΗΕ προσπαθεί να εκδώσει δήλωση με σκοπό των τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά η Αμερική για τρίτη συνεχόμενη φορά την εμποδίζει, δηλώνοντας ότι η δήλωση έρχεται σε σύγκρουση με τα διπλωματικά της συμφέροντα. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την υποστήριξη του προς την εκεχειρία και ενθαρρύνει το Ισραήλ να προστατέψει άμαχους πολίτες. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά την επίθεση του Σαββάτου, τόνισε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σε αυτό συμφώνησε και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας.


Από τότε που με θυμάμαι, θυμάμαι να ακούω την φράση «σιγά, δεν είναι και το Μεσανατολικό». Αντιλαμβάνομαι τώρα, την αιωνόβια φύση του προβλήματος. Άμαχοι πολίτες που πληρώνουν με τις πληγές τους, συμφέροντα τρίτων. Σαν να μην κύλησε το νερό σε αυτή την γωνιά του πλανήτη, σαν να μην άλλαξε τίποτα.


Και ποιος έχει δίκιο τελικά;


Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό. Εθνικά και θρησκευτικά διχασμένοι λαοί, που παλεύουν πατρίδες και πατρογονικά εδάφη. Όταν όμως ένας γονιός χτυπάει το παιδί του, είμαστε με το παιδί, κι όταν ένα παιδί χτυπάει ένα γατάκι – με το γατί.

142 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων