Πανελλήνιες 2020: Οδηγός Επιβίωσης για Μαθητές και Γονείς

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν "Γολγοθά" από τον οποίο περνούν χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο. Συχνά είναι τα περιστατικά μαθητών, οι οποίοι έχοντας αγχωθεί από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, δεν αποδίδουν όπως θα ήθελαν στις εξετάσεις αυτές. Οι ψυχολόγοι έχουν αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα του άγχους των Πανελληνίων εξετάσεων και σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μερικές συμβουλές πάνω στο πως να αντιμετωπιστεί η εξεταστική περίοδος από γονείς και μαθητές, αλλά θα σχολιάσουμε επίσης την διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων.Οι Πανελλήνιες δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή


Μπορεί αυτή η φράση να έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές από ειδικούς, γονείς και "επιζώντες" των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά οφείλουμε να την επαναλάβουμε και στο InfotainmentWise γιατί πολύ απλά ισχύει. Οι Πανελλήνιες, όντως, αποτελούν την πρώτη μεγάλη εξέταση στην ζωή μας, αλλά σίγουρα όχι την τελευταία και όχι την πιο δύσκολη. Βεβαίως, το άγχος είναι αναμενόμενο, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικό, γιατί έτσι το σύστημά μας μπλοκάρει. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο πως ότι σπουδάσει κάποιος θα αποτελέσει και το αντικείμενο ενασχόλησής του για την υπόλοιπη ζωή του, καθώς η ζωή είναι απρόβλεπτη και αλλάζει συνεχώς. Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται συνεχώς και έχει νέες ανάγκες, τα επαγγέλματα αλλάζουν, αναδιαμορφώνονται και αναδύονται νέες ειδικότητες για πρώτη φορά. Έτσι, μπορεί από την μια οι Πανελλήνιες να είναι η πρώτη μεγάλη εξέταση της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά όσο το μέλλον εξελίσσεται, τόσο και τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα ενός εφήβου θα ωριμάζουν και θα εξελίσσονται με τον χρόνο.


Οι 10 εντολές των Πανελληνίων  1. Τις ημέρες των εξετάσεων τις κρατάμε μόνο για επανάληψη και όχι για επίλυση αποριών. Μια χρονιά ήρθε στο τέλος της και χρειάζεται αφομοίωση όλων των πληροφοριών. Η επίλυση αποριών μπορεί να αυξήσει το άγχος, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορεί ο μαθητής να τις επιλύσει.

  2. Το πρόγραμμα και το ωράριο είναι σημαντικά. Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες πρέπει ο μαθητής να ακολουθεί ένα πρόγραμμα που δεν τον εξαντλεί και δεν τον κουράζει, ώστε να έχει ενέργεια κατά την διάρκεια της εξέτασης.

  3. Η καλή διατροφή είναι υψίστης σημασίας κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν τα αποθέματα ενέργειας και γλυκά, όπως η σοκολάτα, εκκρίνουν ουσίες που βοηθούν στην ενέργεια και την μνήμη.

  4. Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 20 λεπτών) είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται σεροτονίνη, δηλαδή η ορμόνη της χαράς, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, που προκαλεί άγχος.

  5. Μείωσε τις αγχώδεις περιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι οργανωμένος και να αποφεύγεις καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος. Παραδείγματος χάριν, το ξύπνημα αρκετά νωρίτερα από τις εξετάσεις βοηθά τον μαθητή να μην αγχώνεται για το εάν θα προλάβει να φτάσει εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο.

  6. Απέφυγε βιαστικές κινήσεις την ώρα της εξέτασης. Διαβάζοντας προσεκτικά τα θέματα αποφεύγεται η πιθανότητα να ξεχάσεις κάποιο απάντηση. Σε περίπτωση που αντιληφθεί ο μαθητής πως παρέλειψε κάποια απάντηση -στο τέλος της εξέτασης- θα δημιουργηθεί έντονο άγχος.

  7. Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν θυμάται την πλήρη απάντηση, δεν πρέπει να επικρατήσει άγχος. Είναι προτιμότερο να γράψεις όσες πληροφορίες θυμάσαι, παρά να μην γράψεις κάτι.

  8. Πάλεψέ το μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν αποτελεί επίτευγμα να παραδώσεις πρώτος την κόλλα αναφοράς, αλλά αποτελεί επίτευγμα να εκμεταλλευτείς όλο τον διαθέσιμο χρόνο.

  9. Τις ημέρες των εξετάσεων είναι θεμιτό να μην παρακολουθείς καθόλου μέσα ενημέρωσης και social media. Πλήθος ερευνών και εκτιμήσεων για τα μόρια των σχολών δημοσιεύονται το διάστημα των εξετάσεων και ενδεχομένως να λειτουργήσουν αρνητικά ως προς τα συναισθήματά σου.

  10. Η τελευταία συμβουλή αποτελεί ίσως χρήσιμη συμβουλή για τους εξεταζόμενους της επόμενης χρονιάς και αυτή είναι το οργανωμένο διάβασμα. Είναι άσκοπο το πολύωρο και χωρίς διαλείμματα διάβασμα. Κατά πλειοψηφία, ο εγκέφαλος κουράζεται και δεν αποθηκεύει πληροφορίες μετά από συνεχόμενη μελέτη 1-1.5 ώρας. Επομένως, ανά 1.5 ώρα, διαλείμματα των 10 λεπτών είναι σωτήρια.


Γονείς και Πανελλήνιες


Για τους γονείς, οι Πανελλήνιες αποτελούν έναν δικό τους προσωπικό "Γολγοθά" για διαφορετικούς λόγους. Στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, η επιτυχία ενός παιδιού στις Πανελλήνιες συνδέεται με κοινωνική καταξίωση, με υπερηφάνεια και με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, τέτοιες αντιλήψεις συνεχίζουν να υπάρχουν. Μια μερίδα των γονέων θεωρεί πως οι σπουδές στο πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα στις "καλές" σχολές (ιατρική, νομική, φιλολογία κλπ) θα φέρουν χαρά στο παιδί τους και ικανοποίηση σε αυτούς. Η αλήθεια, όμως, απέχει πάρα πολύ από αυτήν την αντίληψη. Ακόμη και εάν το παιδί, έπειτα από πολύωρο διάβασμα, καταφέρει να περάσει σε μια από αυτές τις σχολές, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα βρει αμέσως μια θέση στον επαγγελματικό του χώρο και πάνω από όλα κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί πως θα είναι χαρούμενο, εκπληρώνοντας τα χαμένα όνειρα των γονέων του.


Εννοείται πως ο ρόλος του γονέα πρέπει να υφίσταται και πρέπει να καθοδηγεί το παιδί του, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που αυτός θέλει, αλλά προς την κατεύθυνση που το ίδιο το παιδί έχει επιλέξει. Σκοπός και στόχος πάντοτε πρέπει να είναι η συναισθηματική υποστήριξη των στόχων των εφήβων κατά την διάρκεια των Πανελληνίων και όχι η εκπλήρωση ευσεβών πόθων των γονέων.


Άμεση αλλαγή του συστήματος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα


Το παρόν σύστημα των Πανελληνίων αποτελεί μια απαρχαιωμένη μορφή εξετάσεων που το μόνο αποτέλεσμά της είναι η έντονη δημιουργία άγχους σε χιλιάδες υποψηφίους κάθε χρονιά. Ειδικά η εξέταση της θεωρητικής κατεύθυνσης αποτελεί αποθέωση της παπαγαλίας. Μέσα από μαθήματα, όπως η ιστορία, ο μαθητής δεν έχει ως στόχο την διαμόρφωση άποψης για τα ιστορικά γεγονότα, αλλά την αποστήθιση εκατοντάδων σελίδων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο μαθητής από την αρχή της χρονιάς να γνωρίζει πως δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για την κριτική μελέτη του μαθήματος, αλλά για την, όσο το δυνατόν, καλύτερη αποστήθιση. Εφόσον, οι Πανελλήνιες εξετάσεις συνδέονται με το Πανεπιστήμιο εδώ και πολλές δεκαετίες, θα έπρεπε και η εξέταση να συνδέεται με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δηλαδή να μην αποτελεί μια συνεχή παπαγαλία.


Το πρώτο πράγμα που λέγεται σε έναν φοιτητή, μόλις μπει στο πανεπιστήμιο, είναι να μην διαβάζει με το σύστημα της Γ' Λυκείου, δηλαδή να αποφεύγει την συστηματική παπαγαλία και να στοχεύει στην κριτική μελέτη της ύλης. Επομένως, η επιμονή σε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο είναι βάναυσο και δεν συνδέεται καθόλου με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χρίζει αλλαγών. Οι Πανελλήνιες χρειάζονται μια ριζική αλλαγή, με την οποία θα προσαρμοστούν στο πλαίσιο των πανεπιστημίων και με την οποία θα βοηθήσουν στην σωστή εκπαίδευση και διαμόρφωση κριτικής σκέψης των μαθητών. Η χρονιά της Γ' Λυκείου, εάν το σκεφτεί κανείς, αποτελεί μια κενή χρονιά για τους μαθητές. Το μόνο που κάνουν είναι να αποστηθίζουν τεράστιες εκτάσεις λόγου και να τις παπαγαλίζουν με στόχο να τις θυμούνται την ημέρα των εξετάσεων και όχι να γίνουν κτήμα τους για μια ολόκληρη ζωή. Οι Πανελλήνιες εξυπηρετούν, με την παρούσα μορφή τους, μόνο έναν στόχο και αυτός είναι η πρόκληση έντονου άγχους στους μαθητές και ο "κακός" τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων.Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες μαθητές και γονείς. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτήν την εξέταση, αλλά στην πλειονότητά της δημιουργεί άγχος και κούραση. Ένα σύστημα, λοιπόν, που προωθεί την παπαγαλία και όχι την κριτική μελέτη των γνώσεων, χρίζει άμεσης αλλαγής και μεταρρύθμισης. Γονείς και μαθητές πρέπει να επιδείξουν ηρεμία και οργάνωση, ώστε το άγχος που θα προκληθεί να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο, βοηθώντας έτσι τους μαθητές να σημειώσουν τις επιδόσεις που αυτοί/αυτές επιθυμούν.

67 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων