Πληροφοριοδότες: Εθνικοί Ήρωες ή "Εγκληματίες" και η Υπόθεση Donald Trump

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Αμερική και της έρευνας που έχει ξεκινήσει για ενδεχόμενη εμπλοκή του Donald Trump σε σκάνδαλο υποκλοπής πληροφοριών για έναν από τους υποψήφιους αντιπάλους τους στις εκλογές του 2016, ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση για το εάν ο πληροφοριοδότης που υπέκλεψε τις πληροφορίες αυτές πρέπει να θεωρείται ήρωας ή "εγκληματίας". Έντονες αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν στα social media με ανθρώπους να υποστηρίζουν πως ο πληροφοριοδότης θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και λειτουργία του κράτους με τις αναταραχές που προκάλεσε, ενώ μια άλλη μερίδα του κόσμου θεωρεί τον πληροφοριοδότη αυτό ήρωα, καθώς κατάφερε να ξεσκεπάσει σύμφωνα με αυτούς ένα μεγάλο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μέσω του φακέλου Trump θα δούμε τις δύο αντιμαχόμενες απόψεις για τους πληροφοριοδότες.
Η υπόθεση TrumpΠριν περίπου μια εβδομάδα η Nansy Pelosi, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε πως διεξάγεται επίσημη έρευνα για τις πράξεις του Αμερικανού Προέδρου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητές του. Λίγες ημέρες νωρίτερα ήρθε στα χέρια της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα έγγραφο-μέσω ενός πληροφοριοδότη- στο οποίο φαίνεται ο Donald Trump να συνομιλεί με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό και να του ζητά να βρει αρνητικές πληροφορίες για την εταιρεία του γιου του πολιτικού του αντιπάλου Joe Biden, που στεγάζεται στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε πως τα έγγραφα αυτά είναι αληθινά, αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη παρανομίας στις πράξεις του. Πλέον, λοιπόν, για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της χώρας βρίσκεται κάτω από έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις πράξεις του, οι οποίες είναι ενδεχομένως παράνομες.
Από την πρώτη ημέρα δημοσίευσης των εγγράφων ξεκίνησε μια ευρεία συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και στα social media για το εάν ο πληροφοριοδότης έσωσε την χώρα από τις παρανομίες ενός Προέδρου της ή εάν η πράξη του πληροφοριοδότη είναι εγκληματική και θέτει την χώρα σε κίνδυνο.


"Ο πληροφοριοδότης είναι ήρωας"Στα social media πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούν τον πληροφοριοδότη ήρωα, καθώς ξεσκέπασε ενδεχόμενη εμπλοκή του Προέδρου στην εκλογική διαδικασία για προσωπικό του όφελος. Αναγνωρίζουν πως η υποκλοπή των πληροφοριών είναι μια πράξη παράνομη, αλλά πως τα αποτελέσματα της υποκλοπής δικαιώνουν τον άνθρωπο, ο οποίος κρύβεται πίσω από την πράξη αυτή. Μια μερίδα ανθρώπων τονίζει πως άνθρωποι σαν τον πληροφοριοδότη αυτόν ρισκάρουν την ζωή τους καθημερινά για να δημοσιεύσουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτικών γραφείων.


"Οι πράξεις του πληροφοριοδότη είναι εγκληματικές"Από την άλλη πλευρά μια μεγάλη μερίδα του Αμερικανικού λαού θεωρεί πως η υποκλοπή και δημοσίευση συνομιλιών πολιτικών προσώπων είναι παράνομη πράξη και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Επίσης, θεωρούν πως εφόσον ο ίδιος ο Πρόεδρος αναδημοσίευσε με την σειρά του την συνομιλία, προφανώς δεν αποτελεί παράνομη πράξη. Ο Donald Trump μέσω μιας σειράς Tweets κατηγορεί την Nancy Pelosi πως προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να τον απομακρύνει από την θέση του Πρόεδρου των ΗΠΑ και εμμένει στην θέση του, πως το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό δεν αποτελεί παράνομη πράξη.


Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου του Προέδρου;
Μεγάλη μερίδα των πολιτών των ΗΠΑ εξέφρασε την άγνοιά του για την διαδικασία που ακολουθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση για έρευνα των συνομιλιών του Donald Trump. Μέσα από ένα γράφημα μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε την περίπλοκη και χρονοβόρα αυτή διαδικασία.Επομένως, κατανοούμε πως ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων κρίνει τις πράξεις του Αμερικανού Προέδρου παράνομες, η Γερουσία είναι αυτή που έχει την δύναμη να επιβεβαιώσει την απόφαση της Βουλής, κάτι που προς το παρόν φαίνεται πως δεν πρόκειται να γίνει. Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα θα είναι καταιγιστικές το επόμενο διάστημα, οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες.

106 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων