Ποιες θα ήταν οι Επιπτώσεις ενός Δεύτερου Lockdown;

Ο κόσμος πέρασε το 2020 με τον φόβο της εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Πολλές χώρες ακολούθησαν αυστηρή πολιτική κατά το πρώτο κύμα του covid-19, ενώ άλλες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Το πρόβλημα, αυτή την φορά, αφορά τις χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα κατά το πρώτο κύμα του ιού. Η πτώση στις επιδόσεις των οικονομιών τους ήταν εμφανής και ίσως να μην αντέξουν ένα δεύτερο Lockdown. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ενός δεύτερου εγκλεισμού;Η πορεία του Κορωνοϊού είναι απρόβλεπτη. Αρχικά, οι επιστήμονες είχαν εκφράσει υποψίες για μείωση της μετάδοσης με την αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που φαίνεται πως δεν ισχύει. Επομένως, και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το πως οι χώρες θα διαχειριστούν την πορεία του Κορωνοϊού στο εσωτερικό τους, ώστε να μην έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις. Αναλυτικότερα, μια δυσάρεστη πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι πως σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος Κορωνοϊού, θα υπάρξει πτώση του σε ποσοστό 7.5% και 40 εκατομμύρια άνθρωποι, επιπλέον, θα χάσουν τις δουλειές τους.


Ένα παράδειγμα που δείχνει πως ακόμη και οι μεγαλύτερες οικονομίες δεν μένουν ανεπηρέαστες είναι αυτό της Γαλλίας. Οικονομολόγοι, όπως, ο Marc Touati, αναφέρουν πως για να επιστρέψει η Γαλλία στα οικονομικά επίπεδα των, προ Κορωνοϊού, εποχών θα χρειαστούν 6 χρόνια. Η πτώση στο ΑΕΠ της χώρας φαίνεται πως θα φτάσει το 11%. Ακόμη, λοιπόν, και εάν υπάρχει σταθερή ανάπτυξη 2% κάθε χρόνο, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει η μεγάλη οικονομική δύναμη στα παρελθοντικά της επίπεδα.Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω καταβαράθρωση της οικονομίας;


Οι κυβερνήσεις των χωρών που ήδη έχουν εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές περιορισμού του Κορωνοϊού πρέπει να δείξουν πλήρη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Μια λάθος κίνηση στην διαχείριση του Κορωνοϊού και το γενικό lockdown δεν απέχει πολύ, καθώς εάν στην χώρα μας φτάσουμε αριθμούς 600-700 κρουσμάτων την ημέρα θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Ήδη πρέπει να ανησυχούμε, καθώς σημειώνουμε αριθμούς ρεκόρ στα κρούσματα. Λόγω της αυστηρής πολιτικής στο πρώτο lockdown, η χώρα μας, όπως και πολλές χώρες παγκοσμίως, δεν θα αντέξουν ένα δεύτερο γενικό lockdown, καθώς ήδη οι οικονομίες τους έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.


Επομένως, αυτό που οικονομολόγοι και επιστήμονες παγκοσμίως υπογραμμίζουν είναι πως εάν τώρα χαθεί η πίστη στην επιστήμη, θα υπάρξει σίγουρα ένα δεύτερο lockdown, καθώς πάντοτε η δημόσια υγεία πρέπει να είναι πρώτη σε σχέση με την οικονομία. Έλληνες λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως σχεδόν το 40% των ΜΕΘ COVID στην Αττική έχει γεμίσει, μόλις με 300 κρούσματα την ημέρα. Εάν, η αυξητική πορεία του ιού συνεχίσει, τότε το εθνικό σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, χωρίς τοπικά ή γενικά lockdown. Η πρόληψη, λοιπόν, είναι η λύση στον τομέα αυτό. Παρατηρώντας καθημερινά συνανθρώπους μας, βλέπουμε πως οι παραβάτες των μέτρων έχουν φτάσει τις χιλιάδες, κάνοντας το υγειονομικό έργο ακόμη πιο δύσκολο. Γονείς που δεν θέλουν να βάλουν μάσκες στα παιδιά τους, γιατί διάβασαν σε ένα ανώνυμο site μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες, νέοι που δεν τηρούν τις συμβουλές κοινωνικής αποστασιοποίησης και ένα μεγάλο μέρος του λαού που απορεί για την αύξηση των κρουσμάτων και θεωρεί πως τα νούμερα είναι πλαστά. Από την άλλη και ένα εθνικό σύστημα υγείας το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, καθώς και αυτό πάσχει από έλλειψη οικονομικής βοήθειας και ενίσχυσης από το κράτος.Πολλοί υποστηρίζουν πως τέτοιου τύπου άρθρα είναι τρομοκρατικά, αλλά αυτό που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν είναι πως άρθρα σαν και αυτό βασίζονται σε γεγονότα και λεγόμενα ειδικών στην οικονομία και την ιατρική. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει δεν είναι τα άρθρα που γράφονται σχετικά με τα νέα δεδομένα, αλλά τα ίδια τα νέα δεδομένα που μας δείχνουν πως η διαχείριση της δημόσιας υγείας δεν είναι σωστή. Επιπλέον, λόγω της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας, πολύς είναι ο κόσμος που αρνείται να κοιτάξει τα στοιχεία και προτιμά να πορεύεται με βάση ατεκμηρίωτα λεγόμενα ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική ή την οικονομία. Πρέπει να θυμόμαστε το εξής: "Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από την θεραπεία και η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας είναι αναγκαία".


Πηγές: Fortune, France24


14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων