Πως Αντιλαμβάνεται τον Κορωνοϊό ο Πλανήτης;

Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά για τον Κορωνοϊό, από πολίτες που έχουν βιώσει την νέα αυτή νόσο και περιγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα τους βοηθούν στην περαιτέρω κατανόηση του πως πολίτες του κόσμου αντιμετωπίζουν την νέα καθημερινότητα που επιβάλλει ο COVID-19. Το InfotainmentWise προσπαθώντας να βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του Κορωνοϊού μίλησε και πήρε συνεντεύξεις από 3 νεαρές κοπέλες από την Σουηδία, την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και την Κύπρο, ώστε να μας περιγράψουν την καθημερινότητα στις χώρες τους και το πως οι εθνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τον Κορωνοϊό.
Alyssa-Μασαχουσέτη


Ξεκινώντας την συζήτηση με την Alyssa ένα πράγμα έγινε άμεσα αντιληπτό. Ο τρόπος διακυβέρνησης των ΗΠΑ, δηλαδή το γεγονός πως κάθε πολιτεία αποφασίζει μόνη της τα απαραίτητα μέτρα κατά του Κορωνοϊού, οδηγεί σε μια σύγχυση όλες τις πολιτείες. Η Alyssa μου περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στην δική της πολιτεία, την πολιτεία της Μασαχουσέτης, στην συνέντευξη που ακολουθεί παρακάτω.

Η πλειοψηφία των χωρών που έχουν προσβληθεί από Κορωνοϊό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσής του. Τι ισχύει στις ΗΠΑ; Είναι τα μέτρα αυστηρά ή όχι;


Στις ΗΠΑ σχεδόν κάθε απόφαση εξαρτάται από την εκάστοτε τοπική κυβέρνηση. Οπότε, προς το παρόν, κάποιες πολιτείες έχουν πάρει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, όπως το ότι οι κάτοικοι πρέπει να βγαίνουν μόνο για ό,τι είναι απαραίτητο (φαγητό, φαρμακεία), ενώ σε άλλες πολιτείες αυτό δεν ισχύει. Στην πολιτεία μου, την πολιτεία της Μασαχουσέτης, υπάρχει εντολή προς τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω, αλλά επειδή δεν έχει την μορφή υποχρεωτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, κανένας πολίτης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εάν βγει έξω. Τέλος, στην Μασαχουσέτη η τοπική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απαγόρευση λειτουργίας σε επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά μέσα σε αυτές βρίσκονται και οι επιχειρήσεις με αλκοολούχα ποτά και τους χειροπράκτες.


Βασισμένος σε αυτά που ανέφερες, θεωρείς πως οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε πιο αυστηρά μέτρα;


Ναι. Οι ΗΠΑ και η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλες τις πολιτείες και να λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι αναγκαίες για την διαβίωση των πολιτών. Μέχρι να υπάρξει, βέβαια, μια τέτοιου είδους απόφαση από την κυβέρνηση Trump, θεωρώ πως οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου Κορωνοϊου, COVID-19.


Πως καλύπτουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ το θέμα της εξάπλωσης του Κορωνοϊού στην χώρα σου; Υπάρχει, μήπως, κάποια υπερβολή στην κάλυψη των σχετικών ειδήσεων;


Δεν θεωρώ πως υπερβάλουν απλά από μόνα τους τα νέα και οι εξελίξεις σχετικά με τον Κορωνοϊό είναι πολλές. Εγώ και οι φίλοι μου έχουμε σταματήσει να παρακολουθούμε τηλεόραση και να ενημερωνόμαστε μέσω social media, με στόχο να αποφύγουμε αρνητικές ειδήσεις σχετικά με τον Κορωνοϊό. Τα Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται μόνο στην δυσάρεστη πτυχή του νέου Κορωνοϊού, που είναι οι θάνατοι από αυτόν. Δεν αναφέρονται, όμως, στον μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την νόσο.Έχετε κάποια πληροφόρηση για το πότε θα τελειώσει η πανδημία στις ΗΠΑ;


Η πληροφόρηση είναι διαφορετική σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο και αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις. Αρχικά, σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση μας είχε πει πως θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με τις οικογένειές μας, αλλά αυτό δεν θα γίνει, καθώς η ημερομηνία απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει επεκταθεί έως το τέλος του Απριλίου. Σε επίπεδο πολιτείας, η τοπική κυβέρνηση πριν 3 εβδομάδες μας είχε ανακοινώσει πως η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι 7 Απριλίου. Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν είναι εφικτό και η απαγόρευση πλέον συμβαδίζει με την κεντρική κυβέρνηση και άρα επεκτείνεται έως το τέλος Απριλίου. Προσωπικά πιστεύω πως θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο.


Υπάρχει ήδη πολύ αρνητικότητα σχετικά με τον νέο Κορωνοϊό. Θα ήθελες να μοιραστείς ένα μήνυμα με τους αναγνώστες μας σχετικά με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο;


Βεβαίως. Ένα μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ σχετικά με τον COVID-19 με τον κόσμο είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χωρίς συνεργασία κάθε ατόμου και κάθε χώρας. Εάν μια χώρα αντιμετωπίσει πλήρως τον Κορωνοϊό και αρχίσει να δέχεται ξανά επισκέπτες από χώρες που έχουν ακόμη κρούσματα τότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση και πρέπει να αρχίσουμε να το αντιλαμβανόμαστε και να δρούμε με συνεργασία και θετική διάθεση.
Τι συμβαίνει, όμως, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Σουηδία; Η Σουηδία είναι μια χώρα με μια διαφορετική αντίληψη σχετικά με τον Κορωνοϊό. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων λειτουργούν, οι συγκεντρώσεις κάτω των 50 ατόμων επιτρέπονται ακόμη και ο λαός της Σουηδίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του Κορωνοϊού με την ατομική ευθύνη και την υγιεινή. Συνομιλήσαμε με την Emelie από την Σουηδία για να μας περιγράψει τις συνθήκες που υφίστανται στην δική της χώρα.Συνομιλώντας με την Emelie οδηγήθηκα στο συμπέρασμα πως η Σουηδία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία γύρω από την ατομική ευθύνη και την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Η κυβέρνηση έχει δώσει κάποιες οδηγίες και έχει επιβάλει μια μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά βασίζεται στην εκάστοτε υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη των πολιτών της χώρας. Αυτό βέβαια ανησυχεί μερικώς την Emelie, της οποίας η συνέντευξη ακολουθεί παρακάτω.Περιέγραψέ μας τις συνθήκες που επικρατούν στην Σουηδία σε σχέση με τον Κορωνοϊό


Εδώ τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, εάν τα συγκρίνουμε με άλλες χώρες. Πολλοί ακόμη μπορούν να εργάζονται και δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. Επομένως, οι κοινωνικές επαφές συνεχίζουν να υπάρχουν. Η κυβέρνησή μας περιορίζεται σε αυτά τα μέτρα και μας έχει δώσει κάποιες οδηγίες, όπως το να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι και να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας.


Θεωρείς πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πιο αυστηρά μέτρα;


Προσωπικά δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Αρχικά πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα εργάζονται ώστε η οικονομία να μην σταματήσει να κινείται, αλλά σίγουρα θα υπάρξει πλήγμα σε αυτήν. Από την άλλη, είναι θετικό πως οι πολίτες τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση. Το κύριο πρόβλημα που έχει η Σουηδία, κατά την γνώμη μου, είναι πως δεν κάνει τεστ σε πολλούς ανθρώπους. Εάν δεν είσαι πολύ άρρωστος δεν έχεις προτεραιότητα για εξέταση. Η κυβέρνηση ξεκίνησε, πλέον, να εξετάζει και αυτούς με ύποπτα συμπτώματα που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό.


Πως καλύπτουν τα ΜΜΕ τον Κορωνοϊό στην χώρα σου;


Πιστεύω πως τα Σουηδικά ΜΜΕ κάνουν περίπλοκη την κατάσταση και μπερδεύουν το κοινό σχετικά με τον Κορωνοϊό. Η κυβέρνηση είχε δώσει στην αρχή σαφείς οδηγίες, αλλά πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να μπερδεύεται λόγω των ΜΜΕ. Επίσης, εστιάζουν πολύ περισσότερο στα αρνητικά και όχι στις θετικές εξελίξεις. Δεν αναφέρονται στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει, αλλά μόνο σε νεκρούς και νέα κρούσματα.


Έχετε πληροφόρηση για το πότε και εάν θα σταματήσουν τα κρούσματα στην Σουηδία;


Δεν έχουμε ακόμη κάποια πληροφόρηση από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά κάποιοι ιατροί έχουν αναφέρει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί τον Ιούνιο και ο COVID-19 θα έχει "φύγει" τον Σεπτέμβριο.


Τέλος, θα ήθελες να μοιραστείς ένα μήνυμα με τον κόσμο σχετικά με τον Κορωνοϊό;


Make the best of the situation. Είναι βαρετή η καραντίνα στο σπίτι, αλλά μπορείτε να κοιμηθείτε περισσότερο, να μαγειρέψετε καλό φαγητό, να διαβάσετε ένα βιβλίο που θέλατε να διαβάσετε τόσο καιρό ή και να μάθετε μια νέα γλώσσα ηλεκτρονικά. Τώρα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα που αναβάλετε τόσο καιρό. Το πιο σημαντικό από όλα, βέβαια, είναι να διαβάζετε τα σωστά νέα και να μην ενημερώνεστε από το Instagram ή το Facebook ή από άλλες ανεπίσημες πηγές. Τα Fake News μόνο χειρότερα θα σας κάνουν να νιώσετε.
Αφού ταξιδέψαμε σε Σουηδία και Μασαχουσέτη και ενημερωθήκαμε για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού σε εκείνες τις περιοχές ας έρθουμε σε μια χώρα πιο κοντά στην Ελλάδα και γεωγραφικά, αλλά και σε επίπεδο ιδεολογίας. Πως αντιμετωπίζεται η πανδημία του COVID-19 στην Κύπρο;Η Αλεξάνδρα είναι φοιτήτρια στο ΑΠΘ και ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Η Κύπρος, αυτή την στιγμή, έχει 564 επιβεβαιωμένα κρούσματα και βρίσκεται στην 78η θέση κρουσμάτων Κορωνοϊού παγκοσμίως.

Πως αντιμετωπίζει η Κύπρος τον Κορωνοϊό; Έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα;


Τα μέτρα στο νησί μου, την Κύπρο, είναι όσο αυστηρά όσο θα έπρεπε να είναι. Από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα δύο κρούσματα που εμφανίστηκαν στο νησί, η κυβέρνηση πήρε δραστικά μέτρα, ίσως και τα πιο γρήγορα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό να αντιμετωπίσει τον ιό. Αυτή τη στιγμή οι αριθμοί αναλογικά με τον πληθυσμό είναι πολύ χαμηλοί, καθώς και η κυβέρνηση έχει επιβάλει το λεγόμενο Lockdown, με σκοπό taα κρούσματα να μην ξεπεράσουν τα 1000 (Αναλογικά με τον πληθυσμό της Κύπρου, τα 1000 στο 1,000,000 πληθυσμό, είναι το 0.1%). Παρά τις πολλές αντιδράσεις των πολιτών, η κυβέρνηση έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των κατοίκων του νησιού, καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα, τα κρούσματα ξεπερνάνε τα 500, μέχρι στιγμής 2 περιοχές είναι σε καθολικό Lockdown και η κατάσταση βρίσκεται στην καμπή των εξελίξεων.


Πως καλύπτουν τα ΜΜΕ της Κύπρου τις εξελίξεις σχετικά με τον Κορωνοϊό;


Ο Κορωνοϊός είναι το μόνιμο θέμα σε ενημερωτικές εκπομπές, ειδήσεις, ακόμα και σε ψυχαγωγικές εκπομπές. Είναι φανερό πώς υπάρχει μια έντονη αναστάτωση στη χώρα και ένας φόβος για το αύριο, και για αυτή την κατάσταση εγώ μπορώ να επιρρίψω ευθύνες μόνο στα ΜΜΕ. Είναι αδιανόητο, 2 ώρες ειδήσεις να αφορούν το ίδιο θέμα, κάθε μέρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εμείς οι ίδιοι πολίτες δεν θέλουμε να ανοίγουμε τηλεόραση ή ραδιόφωνο, έχουμε κουραστεί. Παρόλα αυτά όμως, η ενημέρωση είναι έγκυρη, γρήγορη και πολυδιάστατη. Συγχαίρω τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την άριστη δουλειά τους αυτό τον καιρό για την πλήρη κάλυψη του θέματος της πανδημίας.

Γνωρίζει πότε θα σταματήσει η πανδημία στην Κύπρο; Έχετε κάποια ενημέρωση;


Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για επιστροφή στην καθημερινότητα, αν και οι ειδήμονες λένε ότι τον Μάιο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, και ούτε πιστεύω προσωπικά ότι θα καταφέρουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που μας έχει μεταδώσει όλη αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να φύγει σε μια στιγμή. Η κατάσταση είναι όντως πολύ σοβαρή και πιστεύω ότι θα πάρει πολλούς ακόμα μήνες, ίσως και χρόνο για να μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην καθημερινότητα.


Τέλος, εάν έπρεπε να μοιραστείς ένα μήνυμα με τον υπόλοιπο κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;


Η αντιμετώπιση του ιού είναι προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Ας μείνουμε στο σπίτι μας, ας προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Η κοινωνία μας χρειάζεται. Ας δείξουμε όλοι σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνείδηση. Μπορούμε να νικήσουμε μόνο εάν το πιστέψουμε. Ας βάλουμε λίγο στην άκρη τις προσωπικές μας επιθυμίες και να δουλέψαμε ομαδικά και σε ατομικό επίπεδο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Είναι χρέος μας να δείξουμε σεβασμό και να μείνουμε στο σπίτι. Μένουμε μέσα και βρίσκουμε τρόπους να περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα για το συλλογικό καλό.
Οι εξελίξεις στο επίπεδο του Κορωνοϊού είναι συνεχείς και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Ένα πράγμα, όμως, παραμένει και πρέπει να παραμείνει το ίδιο και αυτό είναι η ατομική ευθύνη του καθενός. Όσα μέτρα και αν πάρουν οι κυβερνήσεις του κόσμου, εάν εμείς οι ίδιοι δεν αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης τότε οι εξελίξεις δεν θα είναι προς το κοινό καλό.

119 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων