Πως θα επηρεάσει την Ελλάδα η νίκη των Πράσινων στην Γερμανία;

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΤο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων συνοψίζεται στην επόμενη μέρα. Τα βλέμματα έχουν στραφεί με αγωνία στα συντρίμμια της φονικής πανδημίας, πάνω στα οποία πρέπει να χτιστεί το αύριο της Ευρώπης. Όλες οι χώρες είναι υποταγμένες στη νέα πραγματικότητα αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον. Στα πλαίσια αυτών των νέων δεδομένων, δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητες οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, μιας χώρας – γρανάζι για τη λειτουργεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίστροφη μέτρηση για τις Ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη για τη Γερμανία έχει ήδη αρχίσει.


Πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία από το 2005, στην οποία θα απουσιάζει η υποψηφιότητα της Angela Merkel. Στην εκλογική διαμάχη θα συμμετέχουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD), η Αριστερά (Die Linke), οι Φιλελεύθεροι ( FDP) , οι Ακροδεξιοί (AfD),και το κόμμα των Πράσινων. Η έκβαση των εκλογών, όποια κατεύθυνση και αν λάβει, θα εγκαινιάσει νέες προδιαγραφές όχι μόνο για την γερμανική κοινωνία αλλά και για την ελληνική.
Η ταυτότητα των Πράσινων και η πορεία τους μέχρι σήμερα


«Μετά από χρόνια ελάχιστων αλλαγών στην ιεραρχία των γερμανικών κομμάτων, για πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι ανακατεύεται η τράπουλα και ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή». Αυτή η φράση ήταν του Stephan Merz στη Guardian. Ο διευθυντής μεγάλης εταιρίας δημοσκοπήσεων αναγνωρίζει δημόσια το μεγάλο προβάδισμα των Πράσινων, οι οποίοι σημειώνουν μια αξιόλογη πολιτική πορεία στη Γερμανία από το 1980. Στο ξεκίνημα τους μπορεί να μην αντιμετωπίστηκαν ως υπολογίσιμη δύναμη, η πορεία τους όμως καθώς και η σημερινή τους παρουσία αποτελούν ζωντανή απόδειξη του εναντίου. Τρία χρόνια αργότερα και μετά την εκλογική διαδικασία του 1983, γίνεται λόγος για ένα νεοσύστατο κόμμα το οποίο έχει αποκτήσει 28 έδρες στη Γερμανική Βουλή.


Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η Γερμανική κοινωνία έχει επαναπροσδιορίσει το χαρακτήρα της, οι Πράσινοι κατακτούν διαφορετική θέση στην ιεραρχία της γερμανικής συνείδησης. Ο νέος γερμανικός λαός δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνον του ‘80, καθώς αντιλαμβάνεται πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον μίας πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας. Το ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα αυξάνεται και σταδιακά εξαπλώνεται μια πράσινη συνείδηση, κάτι που παλιότερα δεν αποτελούσε πολιτική προτεραιότητα. Έχοντας λοιπόν δηλώσει ως ταυτότητα μία τόσο διαχρονική τάση όπως είναι το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καταφέρνουν όχι απλώς να επιβιώνουν το 2021 αλλά να είναι πιο σύγχρονοι από ποτέ.


Πιο συγκεκριμένα, η θέση τους στις διεθνείς προκλήσεις:


 • Σε μία μελλοντική συνεργασία με το Πεκίνο για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής δηλώνουν θετικοί. Ο γενικότερος χαρακτήρας όμως του κόμματος δεν τους επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσουν την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ.

 • Το μεγαλύτερο αίτημα τους συνοψίζεται στο κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας, αλλά και στη φορολόγηση των βιομηχανιών που εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

 • Οι Πράσινοι του σήμερα είναι Ευρωπαϊστές και μπορούν να αποδεχτούν το ΝΑΤΟ ως ασπίδα ασφαλείας για την Ευρώπη.

 • Έναντι στην μακροχρόνια κυβέρνηση της Merkel υποστηρίζουν ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα τις οικονομικές προκλήσεις που σημειώθηκαν στη Γερμανία έχοντας ως «πάτημα» τις πράσινες κινήσεις για την κατασκευή ενός κοινωνικού κράτους. Σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος Κίνα – Ρωσία το πράσινο κόμμα τονίζει πως δόθηκε υπερβολική αξία στα επιχειρηματικά συμφέροντα παραβλέποντας τις γεωπολιτικές συνέπειες.Ο αγώνας δρόμου για τη διαδοχή της Angela Merkel


Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Merkel κατάφερε να διατηρήσει μία ανίκητη πρωτιά εδώ και αρκετά χρόνια, την ίδια στιγμή που συγγενή κόμματα στην Ιταλία και τη Γαλλία έχουν εκμηδενιστεί. Για πρώτη φορά όμως οι Γερμανοί συντηρητικοί φαίνεται πως έχουν αποδυναμωθεί μετά την επίσημη απουσία της Angela Merkel από την επόμενη εκλογική διαδικασία. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ακόμα μία αιτία για να επαναπροσδιοριστεί η εκλογική προτίμηση του Γερμανικού λαού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως τάσσονται υπέρ των Πράσινων, 5 μήνες πριν τις μεγάλες εκλογές.


Τι αποκαλύπτουν τα ποσοστά:


 1. Στις εκλογές του 2017 καταλαμβάνουν με επιτυχία την έκτη θέση.

 2. Οι δημοσκοπήσεις του 2019, αποτελώντας έναν θετικό οιωνό αποκαλύπτουν πως συγκεντρώνουν 20,5%.

 3. Σήμερα, με δημοσκόπηση των δικτύων RTL και NTV η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Απριλίου τοποθετούν στην κορυφή τους Πράσινους ως πρώτη δύναμη με 28%. Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ακολουθούν με χάσμα της τάξεως 21%.


Σχετικά με την Καγκελαρία:


 1. Μόνο το 32% ( δηλαδή ένας στους τρεις ερωτηθέντες) τάσσεται υπερ του Armin Laschet.

 2. Ένα 17% στέκεται αισιόδοξο σε πιθανή μελλοντική αύξησης της δημοτικότητας του.

 3. Εν αντιθέσει, τα ¾ όλων των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με τη παραπάνω διατύπωση, ειδικά η πλειοψηφία ( 88% ) των ανατολικών κρατιδίων.

 4. Σχετικά με την Annalena και την πολύ πιθανή της τοποθέτηση στην πολυπόθητη θέση της Καγκελαρίας, το 54% στέκεται υπέρ της. Το παιχνίδι των πιθανοτήτων γίνεται πιο ενδιαφέρον καθώς ένα σημαντικό 35% είναι αισιόδοξο για μελλοντική άνοδο, ενώ μόνο 13% διαφωνεί με αυτό.

 5. Παρά την καταγραφή των ποσοστών, η πλειοψηφία δεν έχει καταθέσει μια ξεκάθαρη άποψη για την έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη ίσως να τοποθετήσουν για ακόμη μια φορά ως Καγκελάριο μία ακόμα ισχυρή γυναικεία φιγούρα.


Πηγή φωτογραφίας : The Guardian

Αυτή είναι η περίφημη Annalena Bearbork


Στα πλαίσια των γενικών εκλογών, το κόμμα των Πράσινων αποφασίζει για πρώτη φορά να ρίξει στη μάχη για τη θέση της Καγκελαρίας δική του υποψήφια. Ποια είναι λοιπόν; Πρόκειται για τη 40χρονη Annalena Bearbork, όσα δηλαδή και τα χρόνια της ύπαρξης του Πράσινου κόμματος. Είναι γυναίκα, αθλήτρια και επιστήμονας με μεταπτυχιακά Διεθνούς Δικαίου. Έχει καταφέρει να κάνει το γύρο του κόσμου αποκτώντας ατελείωτες γνώσεις και εμπειρίες, διατηρώντας μέχρι και σήμερα το ακτιβιστικό Dna που αποκόμισε από τους γονείς της. Το ισχυρό βιογραφικό της έχει καταφέρει να επισκιάσει την έλλειψη πείρας και να προβάλει έναν ισχυρό γυναικείο χαρακτήρα.


Από το 2005 ως το 2008 στάθηκε στο πλάι της Πράσινης Ευρωβουλευτού El.Sreter και εξειδικεύτηκε στην εξωτερική πολιτική. Στην πορεία εξελίχτηκε σε συμπρόεδρος των Πράσινων με αξιόλογο ρόλο στη πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Μεγαλύτερη απόδειξη για το πάθος που έχει για την πολιτική είναι η παράταση που έδωσε στην ολοκλήρωση της διατριβής της. Μετά το πέρασμα της πανδημίας, και έχοντας αντιμετωπίσει αυτοπροσώπως τις δυσκολίες που προέκυψαν με την εκπαίδευση από τη σκοπιά ενός γονέα υπόσχεται μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη τόσο στους γονείς, όσο και στους εκπαιδευτικούς μπροστά στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο. Θα της δοθεί άραγε η ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή το πλάνο πολιτικής που έχει ήδη αρχίζει να χτίζει; Την απάντηση θα πάρουμε στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.


Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, καθώς κυλούν, επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες του λαού και το ποια είναι τελικά τα πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να τις διαχειριστούν. Το κόμμα των Πράσινων έχει χαράξει μία πορεία πρωτοπορίας και είναι σε θέση να διασφαλίσει ιδανικά και αξίες, που δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα μένουν κλεισμένα στο συρτάρι. Οι πιθανότητες για την ύπαρξη μίας πράσινης κυβέρνησης με ακτιβιστική βάση είναι πολλές, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να προκύψει και μία πολιτική συνεργασία. Δεδομένου ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι συμμαχικές κυβερνήσεις στη Γερμανία, για την κατάκτηση της εξουσίας πιθανόν οι Πράσινοι να χρειαστεί να συνεργαστούν με τη Κεντροδεξιά.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος τον εκλογών μπαίνουν νέοι κανόνες και δεδομένα για την Ευρώπη, καθώς και για τη χώρα μας. Με τη σταθεροποίηση των πράσινων στο κυβερνητικό τιμόνι πέφτει στο τραπέζι ξανά η συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αυτή τη φορά με διαφορετικές προοπτικές και ένα ανοιχτό ενδεχόμενο η Γερμανία να δεχτεί να απορροφήσει έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών. Χέρι βοηθείας θα αποδειχθεί και το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, θέση που έχουν υπερασπιστεί ήδη οι Πράσινοι. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί η τελική έγκριση από την πλευρά του γερμανικού λαού.Πηγές:

Καθημερινή

In.gr

Naftemporiki.gr

276 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων