Πως θα Μπορούσε η Κυβέρνηση να Αξιοποιήσει Καλύτερα τα Ταμειακά Διαθέσιμα;

Από τον Μάρτιο έως σήμερα, η χώρα μας έχει περάσει και συνεχίζει να περνά από μια δύσκολη περίοδο, η οποία θέλει άριστη διαχείριση των οικονομικών από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Κορωνοϊός μας έχει αναγκάσει να οδηγηθούμε στην δύσκολη λύση των δύο (μέχρι στιγμής) lockdown, με αποτέλεσμα η οικονομία, η υγεία και η εκπαίδευση να στερούνται σωστών επιχορηγήσεων. Θα μπορούσε, λοιπόν, η κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα τα ταμειακά διαθέσιμα; Υπάρχει καλύτερη λύση και καλύτερη τακτική από αυτήν που ήδη ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι. Καταμετρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και την διαχείρισή τους, το Infotainmentwise κατέληξε σε αρκετά πραγματικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει καλύτερα τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός που υποφέρουν την δεδομένη περίοδο.22 Εκατομμύρια στα Μ.Μ.Ε. - Είναι Αναγκαία;


Έντονη αντίδραση προκάλεσε η χορήγηση, στα μέσα ενημέρωσης, 22 εκατομμυρίων ευρώ για την προβολή μηνυμάτων για την πρόληψη της μετάδοσης και έξαρσης του Κορωνοϊού. Οι περισσότεροι από εμάς θα είδαμε τα γνωστά σποτάκια του Σπύρου Παπαδόπουλου και άλλων γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και τα γραφικά που προβλήθηκαν σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και sites. Όμως, ήταν αναγκαία η χρηματοδότηση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης; Η απάντηση βρίσκεται στην ελληνική νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τα μέσα ενημέρωσης σε δωρεάν προβολή μηνυμάτων που αφορούν σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως καμπάνιες για υγεία και οτιδήποτε αφορά τον ελληνικό πληθυσμό συνολικά. Επομένως, με βάση την ελληνική νομοθεσία, όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία η χρηματοδότηση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, αλλά προβλέπεται και η υποχρέωσή τους να προβάλλουν δωρεάν τέτοιου είδους μηνύματα. Τι θα γινόταν, λοιπόν, εάν η κυβέρνηση είχε εξοικονομήσει τα χρήματα αυτά για τον τομέα της υγείας που πλήττεται έντονα;
Με τα χρήματα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να γίνει μια αρκετά μεγάλη επένδυση στον τομέα της υγείας. Με 19 περίπου εκατομμύρια θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο πάσχει την δεδομένη στιγμή. Οι 70 ΜΕΘ μπορεί να μην ακούγονται πολλές στον αριθμό, αλλά την στιγμή που το σύστημα υγείας διαθέτει περιορισμένες θέσεις για ασθενείς με Κορωνοϊό, οι 70 νέες ΜΕΘ αποτελούν σημαντικό αριθμό, που μπορεί να σώσει αρκετές ζωές. Όμως, δεν σταματούμε εδώ. Από τα 22 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το σενάριό μας, χρησιμοποιήσαμε τα 19.320.000 εκατομμύρια. Επομένως, θα μπορούσαμε να προσλάβουμε παραπάνω έκτακτο προσωπικό για να ενισχύσει τις έξτρα ΜΕΘ που θα προστεθούν. Εάν προσλάβουμε νοσηλευτές Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) θα έχουμε τις εξής πράξεις και αναλογίες:


  1. Κάθε νοσηλευτής Π.Ε. λαμβάνει 1.200 ευρώ τον μήνα

  2. Στους 4 έκτακτους μήνες θα πάρει 4.800 ευρώ (1.200 επί 4 μήνες)

  3. Θα μπορέσουμε να προσλάβουμε, λοιπόν, 450 νοσηλευτές για ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας (4.800 επί 450 = 2.160.000 ευρώ)

  4. Τα υπόλοιπα χρήματα από τα 22 εκατομμύρια (520 χιλιάδες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οι 4 μήνες επιλέχθηκαν, καθώς υπολογίσαμε πως μέχρι τότε θα έχει αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού κάποιων πολιτών και θα έχει υπάρξει και πρόοδος στην φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης των έντονων συμπτωμάτων, περιορίζοντας έτσι την νοσηλεία στις ΜΕΘ και το ποσοστό θνητότητας. Έτσι, στους πιο δύσκολους μήνες της διάδοσης του Κορωνοϊού, το εθνικό σύστημα υγείας θα είναι θωρακισμένο με προσωρινό προσωπικό και ΜΕΘ. Αυτό το παράδειγμα αποτελεί ένδειξη του πως μια λάθος κίνηση διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε διάφορους τομείς ή το πως μια σωστή κίνηση μπορεί να σώσει ζωές και να αφαιρέσει πίεση από το εθνικό σύστημα υγείας.
Από τα 530 εκατομμύρια στα 2 δισεκατομμύρια για την άμυνα το 2021


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας ο προϋπολογισμός για την άμυνα της χώρας μας θα ανέβει για το 2021 (και για τα προσεχή χρόνια), από τα 530 εκατομμύρια στα 2 δισεκατομμύρια. Σε αυτό το σενάριο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μια μέση στάση, καθώς η άμυνα της χώρας μας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες (λόγω γειτονικών απειλών), αλλά προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν και τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και ο αθλητισμός. Επομένως, υπολογίσαμε πως αντί για 530 εκατομμύρια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 1 δισεκατομμύριο για αγορά και συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού (επομένως τα έξοδα βρίσκονται ανάμεσα στα 500 εκατομμύρια και στα 2 δισεκατομμύρια).


Σε παρόμοιο σκεπτικό και πράξεις με το σενάριο για τα 22 εκατομμύρια ευρώ θελήσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας με τα χρήματα αυτά. Έτσι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως για κάθε χρόνο με 1 δις παραπάνω, ο τομέας της υγείας θα μπορούσε να διαθέτει και να λειτουργεί καθημερινά 300 ΜΕΘ για 2 χρόνια (κόστος = 503 εκατομμύρια ευρώ) και να προσλάβει 5 χιλιάδες νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τα αντίστοιχα χρόνια (144 εκατομμύρια ευρώ). Παρόλο το κόστος των ΜΕΘ και των νοσηλευτών, μας περισσεύουν διαθέσιμα 353 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά μεγάλης ποσότητας υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την έλλειψη του οποίου, έχουν παραπονεθεί πολλές φορές οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.Ένα άλλο σενάριο με τα ταμειακά διαθέσιμα από την άμυνα θα μπορούσε να ενισχύσει τον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος "πάσχει" από έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Έτσι, υπολογίσαμε πως στους 332 δήμους της Ελλάδας, η κυβέρνηση, θα μπορούσε να δώσει από 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπολογισμός δεν έγινε αναλογικά, επομένως κάποιοι δήμοι θα εισέπρατταν μεγαλύτερα ποσά και κάποιο μικρότερα.

(332 δήμοι διά 1.000.000.000 = 3.012.000 ευρώ έκαστος). Με αυτά τα χρήματα, οι σχολικές μονάδες της χώρα μας θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες ανακαινίσεις, σε προσλήψεις υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων κλπ. Ακριβώς το ίδιο σενάριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των 332 δήμων της χώρας μας, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα συντήρησης, με συγκεκριμένους να σταματούν την λειτουργία τους (δημοτικό κολυμβητήριο δήμου Δράμας, λόγω κινδύνου πτώσης της σκεπής).
Τέλος, ένα ακόμη σενάριο αφορά στην εκπαίδευση. Ο μέσος μισθός ενός Έλληνα εκπαιδευτικού είναι 20.000 τον χρόνο στην Ελλάδα. Εάν θέλαμε να προσλάβουμε υποθετικά απόφοιτους από τα τμήματα εκπαίδευσης και θέλαμε να διαθέτουμε μισθούς για αυτούς μέχρι την σύνταξή τους (δηλαδή από τα 22 μέχρι τα 67) αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσλάβουμε 1.000 εκπαιδευτικούς εφ’ όρου μέχρι την σύνταξη. Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από την εξής πράξη:Αυτές οι πράξεις μας δείχνουν πως ο πολύπαθος τομέας της εκπαίδευσης θα μπορούσε να ενισχυθεί με χιλιάδες μόνιμους καθηγητές κάθε χρόνο και ως αποτέλεσμα δεν θα δημιουργούνταν το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών στις αρχές της σχολικής χρονιάς.


Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει επηρεαστεί με έντονο τρόπο, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού. Επομένως, κάθε λάθος ή σωστή κίνηση μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί το ζήτημα των ταμειακών αποθεμάτων με καλύτερο τρόπο, ώστε να υπάρξει άμεση βοήθεια σε εκπαίδευση, υγεία και αθλητισμό. Ειδικότερα, η υγεία είναι ένας τομέας για τον οποίο ακούγονται αρνητικές κρίσεις από τους Έλληνες πολίτες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ΜΕΘ. Το ίδιο ισχύει για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, τομείς οι οποίοι υποφέρουν από παλαιά κτίσματα που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των νέων και από έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλά μαθήματα - ειδικά σε μουσικά σχολεία - να ξεκινούν μετά τα Χριστούγεννα. Εάν, υπάρξει ένα οργανωμένο κυβερνητικό πλάνο, εν μέσω της πανδημίας, θα μπορούσαμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για δεκαετίες μετά από το πέρασμα του Κορωνοϊού. Επομένως, ας αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο για ένα καλύτερο μέλλον και όχι για οικονομικές ζημίες που θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.


Πηγές Φωτογραφίας: dw.com


15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων