Πως ψεύτικοι λογαριασμοί στο Instagram έχουν μετατραπεί σε infuencers

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Το 2018 ξεκίνησε μια συζήτηση για έναν συγκεκριμένο λογαριασμό του Instagram με το όνομα Lil Miquela και το κατά πόσο το κορίτσι των φωτογραφιών ήταν αληθινό ή ένα δημιούργημα μιας ομάδας που κρυβόταν πίσω από τον λογαριασμό. Η Lil Miquela είναι μια σύγχρονη Infuencer με πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και έχει συνεργαστεί με brands, όπως ο οίκος Prada, Nike και άλλα. Αυτό, όμως, που αποκαλύφθηκε πέρυσι ήταν που ξεκίνησε την συζήτηση γύρω από αυτόν και άλλους παρόμοιους λογαριασμούς. Η Lil Miquela είναι CGI, δηλαδή ένα δημιούργημα μιας ομάδας τεχνικών, οι οποίοι την μετέτρεψαν σε infuencer του Instagram.
Πως οι αγορές χρησιμοποιούν την Lil Miquela για να βγάλουν έσοδαΟι άνθρωποι που ασχολούνται με τις πωλήσεις δεν ενδιαφέρονται τόσο για το ποιος θα διαφημίσει το προϊόν τους, αλλά με ποιον τρόπο θα ξεπουλήσουν και θα πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Όταν τον Απρίλιο του 2016, ο λογαριασμός για τον οποίο μιλάμε, έκανε το πρώτο του post συγκέντρωσε έντονη κριτική μα πάνω από όλα μεγάλη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα την στιγμή που μιλάμε να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Μια πλατφόρμα με τόση αναγνωρισιμότητα είναι ιδανική για να διαφημίσουν, εταιρίες όπως η Prada, Nike και Samsung, τα προϊόντα τους και να βγάλουν τα επιθυμητά κέρδη.


Η Lil Miquela είναι τόσο διάσημη και γνωστή στις εταιρίες που έχει καταφέρει να προωθήσει ακόμη και προϊόντα μαλλιών παρόλο που δεν είναι καν αληθινός άνθρωπος. Οι αγορές, όμως, δεν νοιάζονται για αυτό. Τα social media είναι μια δίοδος για τις εταιρίες, ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους και start-ups, όπως η brud φαίνεται να το εκμεταλλεύονται. Η Brud είναι μια εταιρία στην Αμερική, η οποία κάτω από άκρα μυστικότητα ασχολείται με CGI και ρομποτική τεχνολογία. Με την Lil Miquela προσφέρουν την ευκαιρία σε άλλες επιχειρήσεις να βγάλουν κέρδη με έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο έχοντας παράλληλα και οι ίδιοι κέρδος από τα χρηματικά ποσά που παίρνουν από τις εταιρίες που τους πλησιάζουν για συνεργασία.


Σύμφωνα με στατιστικά της εταιρείας Infuential, η οποία φροντίζει να φέρνει σε επαφή Influencers με εταιρίες, η Lil Miquela έχει το τέλειο αγοραστικό κοινό. Το κοινό που την ακολουθεί αποτελείται στην πλειονότητά του από Millenials και κατά 80% γυναίκες.


Παρόμοιες πρακτικές με στόχο το κέρδος
Η Shudu είναι το πρώτο digital σούπερ μόντελ και αποτελεί μια σύγχρονη infuencer στο Instagram. Το παρόν CGI δημιούργημα είναι ιδέα το φωτογράφου Cameron James Wilson, ο οποίος όπως και οι δημιουργοί της Lil Miquela έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο, το οποίο μπορούν εταιρίες makeup και οίκοι μόδας να εμπιστευτούν για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Τα χαρακτηριστικά της Shudu είναι τόσο ανθρώπινα που ακόμη και η εταιρία Fenty Makeup αναδημοσίευσε το post της, στο οποίο φορούσε προϊόντα της εταιρίας, νομίζοντας πως πρόκειται για αληθινό πρόσωπο.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
Υπάρχει ένα συνεχόμενο debate για το εάν είναι σωστό το να χρησιμοποιούνται ψηφιακοί άνθρωποι για να προωθούν προϊόντα και ειδικότερα από τα social media, μια πλατφόρμα που επηρεάζει δισεκατομμύρια κόσμου.


Η πλευρά που αντιτίθεται σε αυτό τονίζει πως οι νέοι που χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media μπορεί να δημιουργήσουν μια λάθος εικόνα στο μυαλό τους για το πως πρέπει να είναι το πρόσωπό τους ή το σώμα τους. Πολλοί είναι οι νέοι που στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αυτοπεποίθησή τους και εικόνες ψηφιακών "τέλειων" ανθρώπων δεν βοηθούν την ενδυνάμωση της ψυχολογίας τους. Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για εξαπάτηση του κοινού που ακολουθεί αυτούς τους λογαριασμούς, καθώς πως είναι δυνατόν ένα ψεύτικο ον να προωθεί προϊόντα για μαλλιά ή κρέμες σώματος, αφού δεν μπορεί καν να τις δοκιμάσει.


Οι υποστηρικτές των CGI δημιουργημάτων υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται περί εξαπάτησης του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, ο φωτογράφος που ευθύνεται για την δημιουργία του super model Shudu αναφέρει πως τίποτα από αυτά που βλέπουμε στις καμπάνιες μόδας και makeup δεν είναι αληθινό. "Τα μοντέλα περνούν από τόσο μεγάλη διαδικασία επεξεργασίας των χαρακτηριστικών τους που στο τέλος δεν είναι αληθινά". Ο Cameron James Wilson θεωρεί πως είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό για τις εταιρίες να χρησιμοποιούν ψεύτικα και ψηφιακά μοντέλα παρά αληθινά μοντέλα που έπειτα από μεγάλη επεξεργασία χάνουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους.


Εσείς πιστεύετε πως η χρήση ψηφιακών ανθρώπων είναι κάτι που μπορεί να βλάψει εμάς ως καταναλωτές ή όχι;

328 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων