Πόλεμος Ισχυρών Νεύρων Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Υπάρχει Λύση;

Ο μήνας του Αυγούστου έχει κερδίσει τον τίτλο του μήνα των εξελίξεων, καθώς κάθε ημέρα υπάρχει μια νέα πληροφορία σχετικά με το Ελληνοτουρκικό ζήτημα και τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ξεκινήσαμε με την έκδοση Navtex από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία οδήγησε στην ενεργοποίηση της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων και δικαιωμάτων της χώρας μας. Έπειτα η Ελλάδα ξεκίνησε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών με χώρες, όπως την Αίγυπτο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ. Κάποιες από αυτές τις συναντήσεις απέδωσαν, ενώ κάποιες άλλες χαρακτηρίστηκαν από την μετριότητα και ουδετερότητα των αποφάσεων. Ποιες είναι, όμως, οι πιθανές εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό και ακολουθεί την σωστή γραμμή η Ελλάδα;Οι Επόμενες Κινήσεις Ερντογάν


Ο Ερντογάν φαίνεται πως καταλαβαίνει ότι η πολιτική του καριέρα τελειώνει και θέλει με κάθε τρόπο να ασκήσει πιέσεις εκεί που γνωρίζει πως είναι πιο εύκολο. Έτσι, λοιπόν, εκμεταλλευόμενος πως η Ελλάδα δεν είχε κατοχυρώσει ΑΟΖ με άλλες χώρες και γνωρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται στην πλήρη συμφωνία σε πολλά ζητήματα, επέλεξε να επιτεθεί στην χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις σεισμολογικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε ένα σημείο της πολιτικής του καριέρας, όπου έχει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή οικονομική κρίση (ένα ευρώ ισούται με 8 λίρες, ενώ πριν περίπου 10 χρόνια 1 ευρώ ήταν ίσο με 2 λίρες), μια κρίση ιδεών, καθώς, ειδικότερα τα παράλια, θέλουν αλλαγή και μια πολιτική κρίση, αφού βλέπει πως τα ποσοστά του πέφτουν συνεχώς. Για να συσπειρώσει το ακροατήριό του προχώρησε σε κινήσεις, όπως την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τώρα τις παράνομες NAVTEX.


Η προσωπική μου άποψη είναι πως η πολιτική αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται και μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο με την Ελλάδα. Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν μπορούν να πάρουν εύκολα την θέση μιας χώρας, καθώς έχουν συμφέροντα και στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Επομένως, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προτρέπουν σε διάλογο και να επιτρέπουν σε συγκεκριμένους αξιωματούχους να πάρουν θέση υπέρ της Ελλάδας.


Είναι Σωστή η Πολιτική της Ελλάδας;


Η χώρα μας ξεκίνησε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών και κατάφερε να κατοχυρώσει ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, κάτι που φαίνεται να εξόργισε τον Ερντογάν με βάση τις δηλώσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι μιλούν για μια συμφωνία που θα μπορούσε να μην γίνει τώρα, αλλά αργότερα. Βέβαια, η φράση κάλλιο αργά παρά ποτέ ταιριάζει άψογα σε αυτήν την περίπτωση, καθώς μέσω της κίνησης αυτής, η Ελλάδα έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, πως μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και πως είναι σε πλεονεκτική θέση διπλωματικά. Απογοητευτικές θα μπορούσα να χαρακτηρίσω, βέβαια, τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα έχασε διπλωματικά από αυτές. Μόλις 5 από τις 27 χώρες τάχθηκαν πλήρως στο πλευρό της χώρας μας με την Γερμανία να αρνείται την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα καταδικάζεται η Τουρκία. Από την άλλη, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται σε δύο μεριές. Το State Department παίρνει την θέση της χώρας μας, ενώ την ίδια ώρα ο Donald Trump παραμένει σιωπηλός. Βέβαια, σήμερα, θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται να δούμε τι θα ειπωθεί σε αυτήν την συνομιλία. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να απαιτούμε μια καθαρή απάντηση από τις δυνάμεις της Δύσης, καθώς έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.


Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε πολλές κινήσεις. Θα πρέπει να αρκεστεί στην προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε διάλογο με την Τουρκία και κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση του ζητήματος. Πάντοτε ο διάλογος και το κέντρο αποτελεί την καλύτερη λύση, καθώς τα άκρα μόνο καταστροφές και πόλωση μπορούν να προκαλέσουν. Το πότε θα υπάρξει διάλογος δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εάν, Τουρκία και Ελλάδα δεν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν πιθανή συνεκμετάλλευση των ορυκτών πόρων (συνεκμετάλλευση και όχι παροχή εδαφών και κυριαρχικών δικαιωμάτων) , όπως η Ελλάδα συμφώνησε με την Αίγυπτο πριν λίγες ημέρες, τότε η προκλητικότητα θα συνεχιστεί και το θερμό επεισόδιο δεν θα αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Πρέπει σε αυτήν την δύσκολη στιγμή να καταλάβουμε πως ο πόλεμος δεν είναι η λύση, καθώς θα οδηγήσει σε τρομερές απώλειες και χειρότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε και να επιθυμούμε είναι ο διάλογος με κεντρικό άξονα την συνεργασία, αλλά όχι και την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Όπως συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο για την κοινή εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, έτσι μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία σε μια οικονομική συνεργασία, η οποία θα αποφέρει κέρδη σε όλους μας και όχι απίστευτες απώλειες και κακές γειτονικές σχέσεις.


Πηγή Φωτογραφιών: Skai.gr / kathimerini.gr

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων