Πόσες ακόμα αυτοκτονίες για να σταματήσει το bullying;

Γράφει η Ελένη Παπαβέντση


Έχουν περάσει 2 εβδομάδες και 3 ημέρες από τον τραγικό θάνατο του φαντάρου Κυριάκου Ευαγγελάτου στην Κεφαλονιά. Το μεσημέρι του Σαββάτου 20/2 το όχημα του 23χρονου έπεσε στη θάλασσα, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ φαίνεται ότι ο ίδιος δεν προσπάθησε να το εγκαταλείψει. Κατά την επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού, ο νεαρός εντοπίστηκε από δύτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η κηδεία του έγινε στις 22/2 στον τόπο καταγωγής του, το Ληξούρι Κεφαλονιάς.


Ο πατέρας του υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για αυτοκτονία, καθώς ο γιος του, ως φαντάρος, υφίστατο έντονη ψυχολογική βία και ακραία "καψώνια", τόσο από φαντάρους όσο και από αξιωματικούς και υπογραμμίζει ότι είχε παρουσιάσει πολύ μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Η οικογένεια έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο, ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία που θα αποδείξουν τους ισχυρισμούς της.


Όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του στο protothema.gr, ο 23χρονος είχε παρουσιαστεί πριν από μισό χρόνο περίπου για την στρατιωτική του θητεία, την οποία όμως διέκοψε μετά από κάποιο διάστημα. Στις 24/1 παρουσιάστηκε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα. Από την ημέρα εκείνη μέχρι και το μοιραίο Σάββατο 20/2, είχε λάβει σχεδόν είκοσι ήμερες άδεια, παραμένοντας στο στρατόπεδο μόνο για δέκα μέρες. Τα πρόσωπα από το περιβάλλον του, επιβεβαιώνουν την μεγάλη αλλαγή της συμπεριφοράς του, την οποία αποδίδουν στα καψόνια που υφίστατο, για τα οποία τους πληροφορούσε. Του έβαζαν από στάχτη στον καφέ μέχρι κόπρανα στο κρεβάτι του. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιες συμπεριφορές λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του.Πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπου σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μέχρι στιγμής η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο φαντάρος δεχόταν bullying κατά τη θητεία του. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Ένας χρήστης του Facebook, σχολίασε ότι υπηρέτησε μαζί με τον Κυριάκο απ’ όταν πήγε με μετάθεση στην Πάτρα. Μεταξύ άλλων, έγραψε ότι ήταν ήδη φοβισμένος σε υπερβολικό βαθμό όταν μετατέθηκε εκεί, επομένως θεωρεί ότι η ζημία είχε ήδη προκληθεί από πριν.


Επίσης, στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων "Σπάρτακος" υπάρχει μία ανώνυμη μαρτυρία φαντάρου, ο οποίος υπηρετεί στην μονάδα που υπηρέτησε και ο Κυριάκος Ευαγγελάτος. Περιγράφει πώς συμπεριφέρονται οι ανώτεροί τους, προκειμένου, κατά τον ίδιο, να συγκαλύψουν το γεγονός: «Δε θα Απολυθείτε αν μιλήσετε! Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση Αξιωματικών της μονάδας μόλις έγινε γνωστό ότι ο 23χρονος Κυριάκος αυτοκτόνησε. Με απειλές και εξαιρετικά ακραία τρομοκρατία επιχείρησαν να μας κλείσουν το στόμα. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν αφού επικρατεί ο Φόβος». Διαβάστε λεπτομερώς την μαρτυρία στο https://diktiospartakos.blogspot.com/2021/03/blog-post_84.html?spref=fb.


Ο θάνατος του 23χρονου διερευνάται, ώστε να αποδειχθεί ότι ήταν αυτοκτονία, η οποία προέκυψε λόγω ψυχολογικής βίας και εκφοβισμού. Άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό τέτοιο περιστατικό.


Αν γυρίσουμε 6 χρόνια πίσω, τον Φεβρουάριο του 2015, θα θυμηθούμε τον φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μετά από χρονικό διάστημα εξαφάνισης μεγαλύτερο του ενός μήνα. Ο 20χρονος από το Ρέθυμνο, βρέθηκε νεκρός περί τα 800 μέτρα μακριά από τη Σχολή, με τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η μοναδική προθανάτια κάκωση που βρέθηκε ήταν η τομή από το μαχαίρι στον δεξιό καρπό. Δεν προέκυψε από πουθενά ότι είχε κακοποιηθεί, ούτε υπήρχαν ίχνη άμυνας. Με βάση τα πορίσματα αυτά, ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοχειρία.


Γιατί όμως ο Βαγγέλης οδηγήθηκε στην αυτοκτονία;Τα στοιχεία που βγήκαν στο φως μετά το θάνατο του νεαρού σπουδαστή, επιβεβαίωσαν τον εκφοβισμό και τη βία που δεχόταν από συμφοιτητές του· λεκτική, ψυχολογική και σωματική. Πιο συγκεκριμένα, οι θύτες ήταν μία ομάδα συντοπιτών του και ένα εξωσχολικό μέλος της παρέας. Τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον Βαγγέλη ήταν αμέτρητα και συνεχή. Κάποια από αυτά ήταν εξευτελισμοί, ξυλοδαρμοί, κλείδωμα σε ντουλάπα, κρέμασμα από παράθυρο δευτέρου ορόφου… Ελάχιστα αναφέρουμε εδώ. Η κόλαση όμως του αγοριού αποτελούσε καθημερινότητα, στην οποία φαίνεται πως θέλησε να βάλει τέλος.


Υποθέσεις σαν κι αυτή υπήρξαν και υπάρχουν πολλές. Τον Ιούλιο του 2018, ένα αγόρι 15 χρονών έβαλε τέλος στη ζωή του, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα 16χρονο αγόρι αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο. Η λίστα είναι, δυστυχώς, μεγάλη. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα γεγονότα είναι το bullying. Το εν λόγω φαινόμενο αποτελεί μάστιγα της κοινωνίας μας. Όπως είδαμε, μπορεί να συμβεί στο στρατό, τη σχολή ή το σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, η οποία παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα, γίνεται λόγος για «σχολική βία και εκφοβισμό» ή «school bullying». Επίσης, συχνό είναι και το φαινόμενο του cyberbullying, δηλαδή του ηλεκτρονικού bullying.


Οι επιπτώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα είναι ανυπολόγιστες και μπορούν, όπως διαπιστώσαμε, να οδηγήσουν μέχρι και στην αυτοχειρία. Πρέπει να επισημανθεί ότι στο φαινόμενο δεν εμπλέκονται μόνο οι θύτες και το θύμα. Εμπλέκονται και όσοι το παρακολουθούν ή γνωρίζουν ότι συμβαίνει, αλλά το αποσιωπούν. Είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρουμε τέτοια φαινόμενα. Άλλωστε, δεν πρόκειται για ένα - δύο μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κατ’ επανάληψη. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να βάλει τέλος σε αυτή τη μάστιγα. Έχουμε όλοι ευθύνη να εξαλείψουμε το bullying.


Γι’ αυτό, σπάμε τη σιωπή και μιλάμε!

Για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.Πηγές Φωτογραφιών: https://greenwavegazette.org/ , https://www.paisd.org/

155 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων