Πώς μία ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή-πρότυπο για την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα;

Γράφει η Κυριακή Μπλόσκα


Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από την έξαρση της Covid-19 και την επιβολή άλλοτε καθολικών και άλλοτε τοπικών lockdown, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως η ειδησεογραφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης μονοπωλείται από το ζήτημα της πανδημίας, με την επικαιρότητα να ανακυκλώνει το ίδιο περιεχόμενο -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, η ενδελεχής ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Covid-19 δεν αφήνει τον απαραίτητο χρόνο -μα κυρίως χώρο- για την δημιουργία συζητήσεων και την οργάνωση δράσεων αναφορικά με εξίσου σοβαρά ζητήματα της εποχής μας, όπως το φλέγον ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης που χρειάζεται άμεσα την προσοχή όλων.Μάλιστα, η πραγματικότητα μας δείχνει πως πρέπει να επαναφέρουμε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στην επικαιρότητα, καθώς στις τέσσερις Μαρτίου, η κυβέρνηση υπέγραψε -με ονομαστική ψηφοφορία- νομοσχέδιο που δίνει το πράσινο φως σε ιδιώτες εργολάβους να αποκτήσουν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει πως η χρόνια αντιπεριβαντολλογική πολιτική της χώρας θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου. Παράλληλα, η ψήφιση του νομοσχεδίου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, του οποίου η προστασία είναι πια επιτακτική.


Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει σε παγκόσμιες εκστρατείες για το περιβάλλον, όπως είναι η Ώρα της Γης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου από τις 20:30 έως και τις 21:30, όπου επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα σαν μία συμβολική κίνηση για την προστασία της φύσης. Εφόσον τα κίνητρα για την πράσινη επιχειρηματικότητα είναι ελάχιστα, φαίνεται πως η υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης μπορεί να πάρει σχήμα και μορφή κυρίως από την ατομική και συλλογική ενασχόληση του κόσμου με πιο βιώσιμες επιλογές και πρακτικές.


Τελικά, τι μπορεί να γίνει στην πράξη;


Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις με στόχο την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης αυξάνονται συνεχώς. Η ανάγκη υιοθέτησης νέων πρακτικών, τεχνικών και τεχνολογιών για την μείωση των πλαστικών στο περιβάλλον ένωσε μία ομάδα τεσσάρων φίλων που -ακόμη και στις πρωτόγνωρες συνθήκες του εγκλεισμού- κατάφεραν να δημιουργήσουν το ECOCup, ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα για την μείωση της χρήσης πλαστικού μίας χρήσης που θα κυκλοφορήσει επίσημα σε μερικούς μήνες.


Ας τους γνωρίσουμε!Η Κατερίνα Κατσαούνη είναι πτυχιούχος στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Ο Γιάννης Μπράντ έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στα Interactive Hardware and Software Technologies του Α.Π.Θ. Η Κατερίνα και ο Γιάννης είναι παιδικοί φίλοι από την Ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ο Γιώργος Αντωνόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Φοίτησε στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π., με το μεταπτυχιακό του να αφορά τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο Θανάσης Κουκούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το τμήμα Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και πλέον είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ψηφιακή Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του Ε.Μ.Π.


Στην συνέντευξη που παραχώρησαν στο infotainmentwise μας μιλούν για τους λόγους που αποφάσισαν να επενδύσουν στο περιβάλλον, μας συστήνουν το ECOCup ή μάλλον το «παιδί» τους -όπως οι ίδιοι το φωνάζουν μεταξύ τους-, αλλά κυρίως μας δίνουν ελπίδα για ένα αύριο με περισσότερο πράσινο φως σε περιβαλλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις.-Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα του ECOCup;


-Έχοντας συνεργαστεί σε περιβαλλοντικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρατηρήσαμε πως έχουμε όλοι δύο κοινά. Πρώτον, έντονο πάθος για το περιβάλλον, και δεύτερον, μεράκι για την πράσινη επιχειρηματικότητα. Έτσι θελήσαμε με την σειρά μας να κάνουμε μια προσπάθεια για την μείωση πλαστικών μιας χρήσης καθώς είδαμε πως στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιος όγκος πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης και μικρό ποσοστό ανακύκλωσης τους ή ακόμη και αδυναμία ανακύκλωσης τους. Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε η Greenpeace, αποδείχθηκε πως στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης καθημερινά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το ECOCup. Μια εφαρμογή, που στοχεύει στην αποφυγή χρήσης ποτηριών μιας χρήσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις παροχής ροφημάτων αλλά και αγοραστές ροφημάτων. Το ECOCup επιβραβεύει το χρήστη κάθε φορά που χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι πολλαπλών χρήσεων δίνοντάς του εκπτώσεις & δώρα, βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους και να διαφημιστούν ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των δύο.


-Με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας τόσο αναφορικά με τον σχεδιασμό της ιδέας από το μηδέν όσο και με την τελική εικόνα και διαμόρφωση του ECOCup;


-Θάρρος, εμπόδια, λάθη, ευελιξία, πίστη, καινοτομία, είναι ορισμένες από τις λέξεις που θα χαρακτήριζαν την πορεία του ECOCup. Απαιτήθηκε να γίνουν αρκετές θυσίες από πλευράς μας, ώστε να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και δεν ήταν πάντα το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμασταν θετικό και δεκτικό προς το ECOCup. Δεν ήταν όλα ρόδινα, υπήρξαν φορές που δεχθήκαμε σκληρή κριτική. Πιστεύουμε όμως σε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το δούμε να πετυχαίνει, είναι “παιδί” μας.


-Χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην δημιουργία και προώθηση του ECOCup πριν αλλά και μετά την έξαρση της πανδημίας;


-Όσον αφορά τις συνθήκες πριν από την πανδημία, κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάθε βήμα ως ότου γίνει μια επιτυχημένη νεοφυής επιχείρηση. Έχοντας ως αφετηρία το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μυτιλήνη είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις την ιδέα σου σε ευρύ κοινό, δεν βρίσκεσαι σε μια μεγάλη πόλη με πολλές ευκαιρίες. Στην περίπτωσή μας αυτό λειτούργησε θετικά, καθώς η Μυτιλήνη ήταν το ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία και την πρώιμη προώθηση του ECOCup, αφού υπάρχει έντονα το αίσθημα της κοινότητας και της ομαδικότητας στο πανεπιστήμιο.


Η πανδημία διαφοροποιεί πολύ τα δεδομένα στα οποία βασιζόμαστε και όλα είναι αρκετά ρευστά. Θα λέγαμε πως είναι πολύ ιδιαίτερες οι συνθήκες στις οποίες πλέον εξελίσσεται το ECOCup, ωστόσο υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σε αυτές τις νέες συνθήκες. Γνωρίζουμε πως πρώτο μέλημα των επιχειρήσεων της εστίασης που έχουν πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία, δεν είναι η οικολογική συνείδηση & συμπεριφορά. Δεν πετάμε στα σύννεφα, και σεβόμαστε τον μόχθο των επιχειρήσεων να παραμείνουν ανοιχτές, επομένως βλέπουμε, κρίνουμε και γινόμαστε ευέλικτοι ανάλογα με το πως αλλάζουν τα πράγματα.

-Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης ειδικότερα στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε ανά διαστήματα τον τελευταίο χρόνο;


-Η αλήθεια είναι πως αυτή την χρονική περίοδο συμμετέχουμε στο εργαστήριο καινοτομίας SUP Free Innovation Lab που διοργανώνεται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy. Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Hellas, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α Κ Λασκαρίδη — A C Laskaridis Charitable Foundation, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συμμετοχή μας σε αυτό προέκυψε λόγω της διάκρισής μας στην 3η θέση του SUP Free Hackathon που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη και είχε ως στόχο την σύλληψη ιδεών που θα δώσουν λύσεις στην μείωση πλαστικών μιας χρήσης στην Ελλάδα. Σίγουρα το να συμμετέχουμε σε ένα τόσο καινοτόμο accelerator μας κρατάει σε εγρήγορση. Λόγω του lockdown έχουμε αρκετό χρόνο για να αφοσιωθούμε στην συνεχή βελτίωση του ECOCup ανακαλύπτοντας μέρα με την μέρα όλο και περισσότερα. Παράλληλα, η νομοθεσία μείωσης πλαστικών μιας χρήσης, η οποία ήδη έχει τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εμάς. Βλέπουμε τον κόσμο να αλλάζει και χαιρόμαστε που είμαστε κομμάτι αυτής της αλλαγής.

- Θεωρείτε πως η περιβαλλοντική συνείδηση χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμη για να εδραιωθεί στην Ελλάδα;


-Δυστυχώς στην Ελλάδα είχαμε στο παρελθόν αρκετά έντονα την αντίληψη του “έλα μωρέ δεν πειράζει, θα το μαζέψει κάποιος άλλος το σκουπίδι”. Πιστεύουμε πως τα πράγματα διαφοροποιούνται για τις νέες γενιές. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, διδάσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο στα Δημοτικά σχολεία & τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον. Στις μεγαλύτερες τάξεις όμως τα πράγματα αλλάζουν, λόγω της διαφοροποίησης των ενδιαφερόντων των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε μια κινητικότητα ανοιχτή σε αλλαγές από τους συνομήλικους μας και από τις νεότερες γενιές. Έτσι σταδιακά, πιστεύουμε πως πραγματοποιούνται κινήσεις & βήματα που θα οδηγήσουν στην εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία.


- Πώς θα μπορέσει η μη χρήση πλαστικού να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και να υιοθετηθεί από την ελληνική κοινωνία;


- Χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μικρές, σταδιακές αλλαγές, ώστε να δημιουργηθεί μια ελληνική κοινωνία χωρίς τη χρήση πλαστικού. Τέτοιου είδους αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, απαιτείται χρόνος, υπομονή και κυρίως κίνητρα. Μια καλή, αλλά δύσκολη αρχή, έγινε με τις πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα τα κίνητρα και τα αποδεδειγμένα δεδομένα, επειδή είμαστε και λίγο δύσπιστοι, έχουν μεγάλη βαρύτητα για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Για παράδειγμα το να γνωρίζεις εσύ ότι με τις δικές σου πράξεις μπορείς να “σώσεις” δέκα δέντρα, απολαμβάνοντας απλά το ρόφημά σου στο δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι είναι αρκετά σημαντικό για να πείσει και τους πιο δύσπιστους.


- Τελικά, είναι δυνατή η αποδοτική συνεργασία φίλων σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα;


- Σίγουρα είναι δύσκολη. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και πρέπει να διαχωρίζουμε την προσωπική μας σχέση από την επαγγελματική. Επίσης, το να διατηρούμε όλα τα μέλη της ομάδας την ανάλογη δέσμευση σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο είναι εξίσου δύσκολο. Ο καθένας έχει την προσωπική του ζωή, τις υποχρεώσεις του και την εργασία του. Δεν είναι εύκολο να έχουμε όλοι την ίδια διαθεσιμότητα. Ωστόσο, αλληλοσυμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, το μεράκι μας είναι κοινό, όπως και ο στόχος μας. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και βάζουμε πάνω από όλα τον επαγγελματισμό μας, έτσι ώστε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο που προκύπτει.


- Ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει κανείς από την χρήση του ECOCup;


- Ο χρήστης, δηλαδή ο πολίτης, που θα προμηθευτεί το αγαπημένο του ρόφημα στο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι του χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του ECOCup, θα έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει το ρόφημά του με έκπτωση, διεκδικώντας ροφήματα δώρο για τον ίδιο και τους φίλους του. Μπορεί, επίσης, να καταγράφει τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης που εξοικονομεί και να τα ποσοτικοποιεί σε ποσότητες νερού, διοξειδίου του άνθρακα, δέντρων και εκταρίων καλλιεργήσιμης γης. Ακόμη θα έχει πρόσβαση σε χάρτη συνεργαζόμενων καταστημάτων & θα του παρέχεται η δυνατότητα να ενημερώνεται για προσφορές από τα καταστήματα στην περιοχή του. Επιπλέον, θα μπορεί να ενημερώνεται για κοινωνικές δράσεις, αλλά και για το πόσο ο ίδιος έχει συνεισφέρει στην μείωση αποβλήτων του Δήμου του. Όλα αυτά απολαμβάνοντας απλά το ρόφημα του στο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι του.


Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, από την συνεργασία τους με το ECOCup θα αποκτούν, πιστή & σταθερή πελατεία. Επίσης θα έχουν πρόσβαση σε δύο βάσεις δεδομένων που δημιουργούνται, μια καταναλωτικών συνηθειών & μια “πράσινων” δεδομένων. Θα τους παρέχεται η δυνατότητα να διαφημίζονται μέσω της εφαρμογής, να δημιουργούν στοχευμένες προσφορές(happy hour), να λαμβάνουν πράσινη πιστοποίηση και να συμπεριλαμβάνονται σε πίνακες κατάταξης των πιο πράσινων επιχειρήσεων. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για το πόσο έχουν συνεισφέρει στην μείωση αποβλήτων των Δήμων τους.


-Πώς μπορεί κανείς να προμηθευτεί το ECOCup;


- Ευελπιστούμε η εφαρμογή του ECOCup να βγει στην αγορά μεταξύ Ιουνίου & Ιουλίου 2021. Παράλληλα θα διαθέτουμε το ποτήρι με το δικό μας logo σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, αλλά δεν έχουν δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι. Η επιλογή του είδους των επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών που θα διατεθούν στην αγορά θα γίνει έπειτα από λεπτομερή ανάλυση του κύκλου ζωής των προϊόντων, ώστε να γνωρίζει ο χρήστης όλη την διαδικασία παραγωγής τους.-Τι εύχεστε για το μέλλον του ECOCup;


-Το να δούμε το ECOCup να πετυχαίνει και να βγαίνει στην αγορά στο άμεσο μέλλον θα ήταν ιδανικό για εμάς, αλλά το όραμα μας είναι να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας και κυρίως τις νεότερες γενιές να μειώσουμε μαζί αισθητά τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης. Πιστεύουμε πως η δύναμη μας, είναι στο ποτήρι σου.


Τέσσερις νέοι άνθρωποι ακολούθησαν το ένστικτό τους και παρόλες τις δυσκολίες που συνάντησαν στην πορεία, κατάφεραν να παραμείνουν δημιουργικοί και ενεργοί σε μία εποχή όπου οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες όσο ποτέ άλλοτε. Ας βοηθήσουμε όλοι να γίνει πραγματικότητα το όραμά τους για ένα αύριο χωρίς πλαστικά μίας χρήσης!


Για να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε το http://ecocup.io/

Ή ακολουθήστε τους στο Instagram.com/ecocupgr.

608 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων