Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου;

Έγινε ενημέρωση: 6 Φεβ 2021

Τις τελευταίες εβδομάδες γυναίκες και άνδρες, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν βγει και καταγγείλει δημόσια τα καταδικαστέα περιστατικά. Πρόκειται κυρίως για άτομα του θεάματος και πιο συγκεκριμένα του τομέα της ηθοποιίας. Γυναίκες, όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους έχουν καταγγείλει γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Τρεις ηθοποιοί έχουν καταγγείλει γνωστό σκηνοθέτη του κινηματογράφου για σεξουαλική παρενόχληση και ξεπέρασμα των ορίων κατά την διάρκεια οντισιόν. Άνοιξε, λοιπόν, ο ασκός του Αιόλου ή πρόκειται σύντομα το θετικό αυτό φαινόμενο να σκάσει σαν φούσκα;Τι είναι η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας;


1. Όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.

2. Με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι δύο ετών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος από 12 ετών.

3. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση, ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του νόμου 3727/2008 (ΦΕΚ 257/Α/2008).

4. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του νόμου 3727/2008 (ΦΕΚ 257/Α/2008).

5. Όποιος τελεί την πράξη της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 προστέθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 23 του νόμου 3896/2010 (ΦΕΚ 207/Α/2010).


Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η προσβολή της γενετήσιας πράξης δεν γνωρίζει χώρους και κατηγορίες και είναι μια ευρεία κατηγορία που καλύπτει αρκετούς τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης.Οι Φωνές που Ζητούν Σιωπή


Δυστυχώς φωνές, όπως ο γνωστός σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, ζητούν από τα θύματα και γενικότερα από τους υποστηρικτές αυτών των δημόσιων αποκαλύψεων να ¨καθίσουν φρόνιμα" και να αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλεία της. Αυτό που ίσως δεν αντιλαμβάνονται αρκετοί συμπολίτες μας είναι πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια περίπλοκη διαδικασία, σωματικά και ψυχολογικά. Εννοείται πως την τελική ετυμηγορία θα την απαγγείλει η δικαιοσύνη, αλλά οι ηθοποιοί που βγαίνουν και μιλούν δημόσια για τις εμπειρίες τους ή αυτοί/ές που τους υποστηρίζουν στην "μάχη" αυτή, δίνουν παράδειγμα στους "άσημους ήρωες" της καθημερινότητας να βγουν μπροστά και να μιλήσουν και αυτοί.
Στην χώρα μας, αλλά και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο εργασιακό τους περιβάλλον και δεν διαθέτουν την δύναμη ή τα χρήματα να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, καθώς ζούμε σε μια κοινωνία που στοχοποιεί το θύμα και όχι τον θύτη. Επομένως, με την εντολή "καθίστε φρόνιμα" δεν επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των άσημων ηρώων να μιλήσουν και να προχωρήσουν σε καταγγελίες.Οι Φωνές που Ζητούν ΘάρροςΑντιθέτως υπάρχουν πολλές φωνές που δίνουν θάρρος στα θύματα και τους ζητούν να βγουν μπροστά με καταγγελίες και δημόσιες δηλώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Η., Σπύρος Μπιμπίλας, καθώς και η κωμικός Σοφία Μουτίδου, οι οποίοι ζητούν από τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες, ώστε να "καθαρίσει" το τοπίο από τους θύτες. Είναι αρκετά θετική και παρηγορητική η παρουσία αρκετών και δυνατών φωνών που εκφράζουν εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις και δεν μένουν σε παλαιές πρακτικές που καλούν σε σιωπή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων."Μα γιατί τώρα; Σίγουρα θα λένε ψέματα"Το Facebook, ως γνωστόν, αποτελεί πλέον το μέσο όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει πληθώρα ανθρώπων (κυρίως μεσηλίκων ανδρών), οι οποίοι με χυδαίο, πολλές φορές, τρόπο καταδικάζουν τα θύματα λέγοντας πως "προφανώς ψεύδονται αφού βγήκαν να μιλήσουν μετά από τόσα χρόνια". Είναι, τουλάχιστον, ατυχές να μιλάμε τόσο απλά για ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Ψυχολόγοι και γενικότερα ο επιστημονικός τομέας ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το ζήτημα του θύματος του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης/παρενόχλησης. Βιβλία έχουν γραφτεί μόνο για την χρόνια ντροπή που νιώθει το θύμα, μετά το περιστατικό και που το εμποδίζει να μιλήσει (Kaufman, "Shame"). Επομένως, είναι κυνικό να εκφράζουμε μια άποψη μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ έχουν περάσει δεκαετίες που επιστήμονες ασχολούνται με το ζήτημα αυτό και έχουν καταλήξει σε δεδομένα, που δεν δέχονται αμφισβήτηση.


Πρέπει, ως κοινωνία εν μέσω μιας κρίσης, να διαχωρίσουμε τα γεγονότα που χαίρουν πολλών απόψεων και τα γεγονότα που χαίρουν συζήτησης μόνο μέσω δεδομένων. Γεγονότα που αφορούν επιστημονικά δεδομένα ή χρόνιες έρευνες δεν μπορούν να χαίρουν πολλών και διαφορετικών απόψεων, καθώς έχουμε καταλήξει σε αποδεδειγμένα συμπεράσματα. Επομένως, όταν μιλάμε -στον 21ο αιώνα- για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης, δεν μπορούμε να εκφράζουμε οποιαδήποτε άποψη στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και να απαιτούμε να θεωρείται ίση και άξια σεβασμού σε σύγκριση με την ήδη αποδεδειγμένη θέση.

64 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων