Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Τα τελευταία 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα για την χώρα μας, καθώς ανεξέλεγκτες είναι οι φωτιές σε Εύβοια και Βοιωτία. Στην περίπτωση της Εύβοιας μάλιστα έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί, ώστε να προληφθούν ανθρώπινες απώλειες. Για μια ακόμη φορά θρηνούμε την εξαφάνιση τεράστιων εκτάσεων γης και βλέπουμε πόσο έντονα αντιδρά η φύση όταν εμείς την εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας και πόσο ελλιπής είναι ο μηχανισμός έρευνας για το ξέσπασμα πυρκαγιών.


"Φάκελος Βοιωτία"
Το πύρινο μέτωπο στην Βοιωτία ξέσπασε λόγω του βραχυκυκλώματος μιας κολόνας της ΔΕΗ και καίει ασταμάτητα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Για ένα ακόμη καλοκαίρι η χώρα μας βιώνει καταστάσεις χάους που συνδέονται με πυρκαγιές. Στην περίπτωση της Βοιωτίας έχουμε καθυστέρηση του τοπικού μηχανισμού ελέγχου για πυρκαγιές. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέσα σε λίγες ώρες. Παρά την προσπάθεια των πυροσβεστών από έδαφος, αλλά και από αέρα δεν φαίνεται να περιορίζεται το πύρινο μέτωπο. «Την τελευταία ώρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από αέρος και εδάφους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο που καίει δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας». Αυτές ήταν οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας στην Στερεά Ελλάδα λίγες ώρες νωρίτερα.


Στη φωτιά επιχειρούν από το πρωί 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ ήδη χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.
"Φάκελος Εύβοια"
Η κατάσταση στην Εύβοια δείχνει περισσότερο κρίσιμη ειδικότερα τις βραδυνές ώρες που είναι κοντά μας. Όπως γνωστοποιήθηκε πριν λίγα λεπτά, τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν ρίψεις νερού και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς εάν συνεχιστούν οι δυνατοί άνεμοι. Πιο συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα. Οι φλόγες έχουν ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια. Η πύρινη λαίλαπα έχει κυκλώσει και τους οικισμούς Κοντοδεσπότι, Πλατάνα και Σταυρός. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν απομακρυνθεί και μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο, στο χωριό Ψαχνά.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν εκ νέου το μεσημέρι της Τρίτης και πλέον επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες, με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.  Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για εξασθένηση των ανέμων κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες.


Το περιβάλλον εκπέμπει SOS
Για μια ακόμη χρονιά το περιβάλλον εκπέμπει SOS! Σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία καταγραφής θερμοκρασιών της ηπείρου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας και "βοηθά" το ξέσπασμα πυρκαγιών. Η ενημέρωση για τους κινδύνους της θερμοκρασιακής ανόδου είναι ανεπαρκής, καθώς και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι επικίνδυνο το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν παράνομες "δεξαμενές" σκουπιδιών, οι οποίες με τις τωρινές θερμοκρασίες αποτελούν "ευκαιρία" για το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Αποτελεί ανευθυνότητα το γεγονός πως πολλές εδαφικές εκτάσεις δεν είναι καθαρισμένες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμη πύρινου εφιάλτη. Θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να δράσει και να λάβει μέτρα για την εκκαθάριση των εκτάσεων γης και την ανεύρεση των παράνομων αυτών δεξαμενών σκουπιδιών, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα ακόμη "Μάτι".


Γιατί δεν λειτούργησε ο κρατικός αριθμός 112;
Λίγες ημέρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του κρατικού αριθμού 112 με μεγάλη θα έλεγε κανείς επιτυχία. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως ο αριθμός αυτός δεν λειτούργησε στα δύο πύρινα μέτωπα, ώστε οι κάτοικοι να ενημερωθούν για άμεση εκκένωση. Βέβαια, η παρέμβαση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ήταν άμεση και η εκκένωση των οικισμών πραγματοποιήθηκε οργανωμένα και χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Για ποιον λόγο χρειαζόμαστε, λοιπόν, τον αριθμό 112; Με την λειτουργία του αριθμού αυτού ίσως να μην χρειαζόταν η παρέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για την εκκένωση και ένα μέρος των δυνάμεων αυτών να ενίσχυε τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις που προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά. Για αυτό η εύρυθμη λειτουργία του αριθμού αυτού μπορεί να σώσει ζωές και να βοηθήσει ενδεχομένως στην πιο οργανωμένη λειτουργία των πυροσβεστικών και αστυνομικών σωμάτων.


Η χρονιά αυτή μας έδειξε τι σημαίνει περιβαλλοντική κρίση, τι σημαίνει ελλιπής κρατική οργάνωση και γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων. Πριν λίγες ημέρες εκδηλώθηκαν φωτιές στην Σιβηρία, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας οδήγησε στην εκδήλωση πυρκαγιών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα την οποία εμείς οι ίδιοι, σταδιακά, δημιουργήσαμε. Εάν δεν υπάρξει δράση για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης τότε θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας και οι πυρκαγιές, ίσως, θα αποτελούν καθημερινότητα για εμάς.

326 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων