Τέλος οι πολιτικές διαφημίσεις από το Twitter

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Νέα δεδομένα στην πολιτική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί η απόφαση του Twitter να απαγορεύσει από τις 22 Νοεμβρίου τις πολιτικές διαφημίσεις.Νέα δεδομένα στην πολιτική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί η απόφαση του Twitter να απαγορεύσει από τις 22 Νοεμβρίου τις πολιτικές διαφημίσεις παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η απόφαση προκαλεί έντονη πίεση στον έτερο γίγαντα των κοινωνικών δικτύων, το Facebook. Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα από την ανακοίνωση του Ντόρσεϊ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε υποστηρίξει την ακριβώς αντίθετη άποψη, λέγοντας πως, κατά την άποψή του, “σε μια δημοκρατία δεν είναι ορθό ιδιωτικές εταιρίες να λογοκρίνουν πολιτικούς ή τις ειδήσεις."


Η ανακοίνωση του Twitter οδήγησε σε διαμαρτυρίες, οι οποίες παροτρύνουν τον ιδρυτή του Facebook να προβεί σε παρόμοια μέτρα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ για το Twitter η απόφαση της απαγόρευσης ήταν εύκολη, δεν ισχύει το ίδιο για το Facebook. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στο γεγονός ότι, οι πολιτικές διαφημίσεις που αναρτώνται στο Twitter είναι ένα ελάχιστο ποσοστό, σε αριθμό και επιρροή, σε σχέση με αυτές του Facebook. Η πολιτική διαφημιστική δραστηριότητα του Twitter είχε μόλις 21 διαφημιζόμενους σε όλη την Ε.Ε κατά τη διάρκεια των φετινών ευρωεκλογών, όπως αναφέρει ο Guardian. Με απλά λόγια, ο Ντόρσεϊ γνώριζε πως η απαγόρευση δεν πρόκειται να του στοιχίσει οικονομικά. Αντιθέτως, θα ενίσχυε το προφίλ της εταιρίας, καθώς θα ανέβαινε στα μάτια των χρηστών καθώς θα λάμβανε τους επαίνους των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Ο ιδρυτής του Twitter κατάφερε να μετατρέψει μια αδυναμία σε δύναμη, αφαιρώντας μια δραστηριότητα με μικρή πρόσοδο αλλά αυξάνοντας την πίεση στον βασικό ανταγωνιστή του. Οι πρώτες θετικές αντιδράσεις στις ανακοινώσεις του Twitter ήρθαν από πολλά διαφορετικά σημεία. Η επικεφαλής του Think Tank Open Knowledge Foundation Catherine Stihler ανέφερε πως η απόφαση του Twitter είναι ευπρόσδεκτη και κάλεσε το Facebook να δράσει με βάση τα αυξανόμενα αιτήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια.


“Είναι επιτακτικό να μην επιτρέψουμε την παραπληροφόρηση να τυφλώσει τις γενικές εκλογές στις ΗΠΑ, τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες που έρχονται και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά”


Αλλά και ο χρόνος της κίνησης του Ντόρσεϊ ήταν αριστοτεχνικός. Η ανακοίνωση από το Twitter έγινε μόλις μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ηλεκτρονική συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε ο Ζούκερμπεργκ για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εταιρίας για το τρίμηνο.
Η κίνηση τουTwitter προκάλεσε ωστόσο και εκείνη βέλη κριτικής. Ο επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας του Trump, Brad Parscale, έκανε λόγο για απόπειρα φίμωσης του Trump και των Συντηρητικών και μίλησε για “ανόητη απόφαση”. Μια άλλη αιχμή κριτικής αφορούσε το ότι σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης, αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο διαφημίσεις από πολιτικούς υποψήφιους αλλά και διαφημίσεις για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μετανάστευση, όπως αναφέρει ο Guardian.


Σε αντίθεση με το Twitter, το Facebook είχε μέσα σε μια εβδομάδα έσοδα που άγγιζαν τις 300,000 λίρες Αγγλίας από τις 10 κορυφαίες πολιτικές διαφημιστικές εταιρίες στη Βρετανία, ενόψει βεβαίως και των εκλογών. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 6 δις δολάρια σε διαφημίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος θα κατέχουν βεβαίως οι τηλεοπτικές διαφημίσεις.

89 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων