Τα Νέα Μέτρα και οι «Αναγκαίες» Θυσίες

Γράφει η Ιωάννα ΜωυσίδουΣτις 24 Αυγούστου 2021, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν κάποια από 1 Σεπτεμβρίου 2021 και κάποια από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Τα νέα αυτά μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν με δύο τρόπους. Πρόκειται από τη μία για αντι - κίνητρα, εφαρμόζονται δηλαδή ως μηχανισμοί πίεσης προς τους ανεμβολίαστους ώστε τελικά να εμβολιαστούν. Από την άλλη αποτελούν και μέτρα προστασίας και ελέγχου του κορωνοϊού, αφού αυξάνεται ο ρυθμός διενέργειας των τεστ που εντοπίζουν τον ιό.


Τα νέα μέτραΤα νέα μέτρα καθιστούν επισήμως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τα self test και rapid test θα κυριαρχήσουν και θα διενεργούνται 1 με 2 φορές την εβδομάδα κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα:

  • οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα rapid test

  • από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όσοι εργάζονται στην εστίαση, σε θεατρικές, χορευτικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές και στον τουρισμό πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα

  • στον τομέα της εκπαίδευσης επίσης, οι ανεμβολίαστοι μαθητές πρέπει να διενεργούν δύο self test την εβδομάδα, ενώ οι φοιτητές δύο rapid ή PCR test

  • οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι και ανήλικοι 12 με 17 ετών πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο τρένο, αεροπλάνο, ΚΤΕΛ, πλοίο πρέπει να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι τους.

Κυρώσεις και έξοδα


Η μη συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες θα φέρει ορισμένες κυρώσεις. Αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων και απαγόρευσης μετακίνησης για τους ταξιδιώτες.


Τα έξοδα για τη διενέργεια των τεστ είναι ιδιωτικά. Τα τεστ θα γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη 10 ευρώ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ.Ακόμη οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν αποκλειστικά για τους εμβολιασμένους πολίτες ή για όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες. Οι κλειστοί χώροι κινηματογράφων, θεάτρων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων επίσης θα λειτουργούν αποκλειστικά για τις παραπάνω κατηγορίες πολιτών.


Τα νέα αυτά μέτρα δημιουργούν πάλι δύο τάσεις, τους υποστηρικτές τους και τους μη υποστηρικτές των μέτρων, είτε ανήκουν στο στρατόπεδο των εμβολιασμένων, είτε σε αυτό των ανεμβολίαστων. Οι νέοι αυτοί περιορισμοί αποτελούν «το κερασάκι στη τούρτα» και βαθαίνουν την κοινωνική διαίρεση που είχε ήδη ξεκινήσει να αχνοφαίνεται με τις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών και τους πρώτους περιορισμούς για ανεμβολίαστους που εισήγαγε η κυβέρνηση στον εργασιακό χώρο.


Το καθήκον του εμβολίου

Κάποιοι αναφέρονται στο εμβόλιο ως καθήκον, ως δείκτη υπευθυνότητας και μη. Οι ανεμβολίαστοι ως υπεύθυνοι και οι υπόλοιποι ως ανεύθυνοι. Είναι περίεργη η ηθική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικά ο μη εμβολιασμός και ταυτόχρονα να ζητούν να αρθούν τα ηθικά κριτήρια στην απόφαση, εάν πρόκειται ακόμα για απόφαση, του εμβολιασμού ή όχι.Το εμβόλιο παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους. Ως θυσία από τη πλευρά των εμβολιασμένων για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ως αποτέλεσμα μίμησης της πλειοψηφίας, ως αιτία για αντίσταση και ως νέος τρόπος παρουσίασης του φαινομένου του λαθρεπιβάτη του Olson «αφού εμβολιάστηκαν αυτοί δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ εγώ».


Τα νέα μέτρα δίνουν νέα ώθηση στην αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού διαχωρισμού. Αναρωτιέμαι, εξαιτίας της σοβαρότητας των κυρώσεων όταν μαθητές και φοιτητές που δεν συμμορφώνονται να αναστέλλεται η εκπαιδευτική τους πορεία, όταν άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, ποια είναι όντως η αξιακή κατάταξη της κυβέρνησης.


Πώς γίνεται μια κυβέρνηση, όχι μόνο του Μητσοτάκη, να διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται για το κάθε άτομο της κοινωνίας του ξεχωριστά που για την προστασία του θα πραγματοποιεί καθημερινούς ελέγχους, αλλά αυτό το ενδιαφέρον να περιορίζεται στην πραγματοποίηση ή όχι ενός συγκεκριμένου εμβολίου; Και ναι, όντως βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας από το συγκεκριμένο άγνωστο ιό απλά αφελώς, ρομαντικά και νεανικά αναρωτιέμαι με την πανδημία της φτώχιας, των ναρκωτικών, του καρκίνου και των ατυχημάτων πότε θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα;


Εάν μία κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει με τέτοιο τρόπο σε κάθε πτυχή της ζωής σου, στον κοινωνικό σου ρόλο, στην εκπαιδευτική και επαγγελματική σου πορεία, λόγω υψηλού κινδύνου γιατί δεν μπορεί να παρέμβει και σε παρόμοια επικίνδυνες καταστάσεις; Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απαίτησε με τον ίδιο οξύ τρόπο την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών όταν τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούσαν;

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων