Τα Πανεπιστήμια, οι Πατέληδες και οι Κομφορμιστές

Γράφει η Ιωάννα ΜωυσίδουΣτοιχεία της covid - 19 εποχής είναι η αναστολή και η αναβολή. Πολύ συχνά αναφερόμαστε σε αναστολή ονείρων, σε μια άνω τελεία στη ζωή μας αφού ο Κορωνοϊός επανακαθόρισε, αναδιαμόρφωσε την καθημερινότητα μας αλλά και αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα μελλοντικά: την είσοδο στον πανεπιστήμιο ή την περάτωση των πανεπιστημιακών σπουδών, την ολοκλήρωση μιας πρακτικής, μια θέση εργασίας κ.α.


Αναβλήθηκαν συναυλίες, συνέδρια, θρησκευτικές τελετές. Υιοθετήθηκε η λύση της χρήσης του διαδικτύου. Οικονομία, κοινωνία, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολιτισμός, μπόρεσαν να λειτουργήσουν τον τελευταίο χρόνο με online αγορές, με ζουμ- συζητήσεις, με zoom και webex παραδόσεις μαθημάτων αλλά και online εκθέσεις και συναυλίες. Στους παραπάνω τομείς, εκτός από αυτόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το άνοιξε – κλείσε, αν και επιβεβαίωνε την γνωστή κατά αλλά αβεβαιότητα των συνθηκών, του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και άλλων τομέων, φανέρωνε την βραχύτητα ή την όντως αναγκαστική λήψη των μέτρων της αναστολής λειτουργίας τους. Αντίθετα, η επαναλαμβανόμενη φράση «Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά» αν δεν διαβεβαίωνε, σίγουρα έκανε την αντίληψη περί μονιμότητας του μέτρου να φαίνεται λογική.

Νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα


Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου (ΚΕΔΗΔ), με τίτλο “Παρατηρητήριο Κυβερνητικών Περιοριστικών Μέτρων για την Πανδημία COVID-19” και επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αλέξανδρο Κυριακίδη φαίνεται πως οι χώρες της Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν παρόμοια μέτρα με αυτά της Ελλάδας. Προχώρησαν δηλαδή σε ολοκληρωτικό «κλείσιμο» της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό, εξαιτίας δηλαδή και της καθολικότητας των μέτρων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινή γνώμη νομιμοποίησε τη δράση της κυβέρνησης για την λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.Έτσι, διαλέξεις, εργαστηριακά μαθήματα, εξετάσεις, συνέδρια και διαδικτυακές συζητήσεις έγιναν μέσω του zoom, skype, google meet, προσφέροντας άνω των 2 μέτρων απόσταση και επομένως προστασία από τον ηγεμονεύων Κορωνοϊό. Κι ενώ αρχικά φάνηκε να λειτουργεί αποτελεσματικά ο πρωτόγνωρος, για την Ελλάδα τουλάχιστον, τρόπος διδασκαλίας, σιγά σιγά η σύνδεση γινόταν όλο και πιο αδύναμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλο και πιο κουραστική για φοιτητές και καθηγητές. Η κούραση μεγάλωνε όταν όσο «πολεμούσαμε» με τα κύματα της πανδημίας, απομακρυνόταν η ιδέα πλέον, γιατί μάλλον περί ιδέας πρόκειται, της δια ζώσης πραγματοποίησης των μαθημάτων.


Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αδιαφορία Μητσοτάκη


Ταυτόχρονα με την σκόπιμη αδιαφορία για τα πανεπιστήμια - γιατί εξάλλου τί τα θέλουμε τα πτυχία; - η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε και μέτρα για ύπαρξη αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστήμια, ώστε να εποπτεύουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και προχώρησε και στην αλλαγή του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, αλλά και στην θεσμοθέτηση μιας βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ξεκάθαρα η τρομερή αντίθεση στην οποία προέβη η κυβέρνηση. Τη στιγμή υπολειτουργίας και πλέον δυσλειτουργίας των πανεπιστημίων υιοθετήθηκαν μέτρα – περιορισμοί που αφορούν την ανύπαρκτη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. Μάλλον απάθεια και μειοψηφίες περίμενε η κυβέρνησηΤότε, με την θέσπιση των παραπάνω μέτρων ήταν που δημιουργήθηκαν, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης, και οι «δυναμικές μειοψηφίες». Τα φοιτητικά κινήματα, τα αντι – μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, γιατί προς Θεού τεμπέληδες είμαστε όχι ανεύθυνοι και δήλωναν την διαφωνία τους με τα παραπάνω νομοσχέδια. Ακόμα και τότε, όταν εκφράστηκε ένα αίτημα με τη μορφή δημοκρατικού κινήματος «τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά».


Ο εργατικός Αλέξης ΠατέληςΚι ενώ αρκετοί θεωρώ σκεφτόμασταν «μέχρι πότε θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια;» «Δεν μπορούμε με self – test, μάσκες και τα ανάλογα μέτρα να πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα;», έρχεται η δημόσια δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κύριο Αλέξη Πατέλη, όπου χαρακτηρίζει τεμπέληδες τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος αφού "δείχνει ότι είναι πιθανώς ένας άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά".


Η παραπάνω δήλωση, αν και μόνο εκνευρισμό μπορεί να προκαλέσει εξαιτίας των υποτιμητικών απόψεων που διατυπώνονται, προσφέρει μια δεύτερη εξήγηση για την αδιαφορία της κυβέρνησης προς το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Ποιος ο λόγος να δώσεις προτεραιότητα στη λειτουργία ενός χώρου όπου «δυναμικές μειοψηφίες τεμπέληδων» ανταλλάσσουν κομφορμιστικές ιδέες με μία «ελίτ καθηγητών», όπως τους αποκαλεί ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος σε άρθρο του στην «Καθημερινή».Εννοείται ακολούθησε διαδικτυακή συγγνώμη, για να μην εκτεθεί μάλλον στον ιό, όπως συνηθίζουν πλέον να κάνουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί (πχ Σαρλ Μισέλ) αν και στην «απολογία» ξόρκισε αυτή του την ιδιότητα. Για να επιβεβαιώσει λοιπόν την δυτική του ταυτότητα προχώρησε σε απολογητική δημοσίευση στο εξομολογητήριο του Facebook ενημερώνοντας πως και ο ίδιος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος όποτε εντάξει δεν χρειάζεται να δημιουργείται τόση φασαρία για μια λάθος διατύπωση.


Έχουν αιτήματα οι μειοψηφίες;


Ο τύπος και ο δημόσιος λόγος δεν φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα τόσο με την παραπάνω δήλωση όσο και με την κατάσταση των πανεπιστημίων, όπου η δια ζώσης διδασκαλία αντικαταστάθηκε με αστυνομική παρουσία και ιντερνετικές διαλέξεις. Κάμερες και μικρόφωνα κλειστά, για πάνω από έναν χρόνο, καθηγητές και φοιτητές αξιοποιώντας όσο καλύτερα μπορούμε την φαντασιακή μας ιδιότητα για να συμπληρώνουμε λέξεις που δεν ακούσαμε εξαιτίας της «αδυναμίας δικτύου», για να φανταζόμαστε ανθρώπους στη θέση των ασπρόμαυρων εικονιδίων που μάταια προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα των γεμάτων πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.


Όλες αυτές οι δυσλειτουργίες δεν είναι αρκετές για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ακόμα και με μειωμένο αριθμό, με μάσκες, αποστάσεις και self – tests. Ακόμα περισσότερο η αδιαφορία της κυβέρνησης δικαιολογείται όταν οι εκφραστές των αιτημάτων για δια ζώσης εκπαίδευση θεωρούνται μειοψηφίες. Άρα οι μειοψηφίες δεν έχουν αιτήματα ή αυτά είναι τόσο ήσσονος σημασίας που δεν αξίζουν ούτε μία δημόσια τοποθέτηση και εξήγηση; Έστω στο Facebook!Πηγές εικόνων : https://www.unic.ac.cy/, https://www.neolaia.gr/, https://www.naftemporiki.gr/, https://www.thes.gr/

36 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων