Τι είναι το σκάνδαλο Pegasus και πως σχετίζεται με πολιτικούς και δημοσιογράφους;

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Τα Διεθνή ΜΜΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους έχοντας έναν πολύ σημαντικό σκοπό, τον οποίο βαπτίζουν Pegasus Project. Το τελευταίο διάστημα έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με το λογισμικό Pegasus και την παρακολούθηση πάνω από 50.000 τηλεφωνικών αριθμών. Θύματα αυτής της πειρατικής δράσης αποτέλεσαν κυρίως δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που μάχονταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πολιτικοί.


Πρόκειται για ένα λογισμικό κατασκοπίας της Ισραηλινής εταιρείας NSO Group, το οποίο είχε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο δηλαδή ηλεκτρονική αλληλογραφία, αρχείο συνομιλιών, φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης έχει την δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό περιβάλλον του εκάστοτε χρήστη, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού τηλεφώνου του. Αποτελεί πρωτοφανές και πολυδύναμο όπλο το οποίο μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο.


τι είναι το σκάνδαλο pegasus

Η παγκόσμια ερευνητική δημοσιογραφία ενώνει τις δυνάμεις της


Η διεθνής εμβέλειας έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από δεκαεπτά μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε δέκα διαφορετικές χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στη Guardian, αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα για αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο έγινε η διαρροή εγγράφων του οργανισμού Forbidden Stories το οποίο έχει την έδρα του στο Παρίσι και της Διεθνούς Αμνηστίας. Η λίστα της Pegasus περιείχε τηλεφωνικούς αριθμούς και ονόματα πολιτικών, δικηγόρων και αρχηγών κρατών.


Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο επίκεντρο, πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με την πολιτική διαφθορά αλλά και διάφορα πολιτικά σκάνδαλα. Πρόκειται για δημοσιογράφους , των οποίων το έργο αν και έχει έρθει συχνά αντιμέτωπο με τη λογοκρισία αλλά και με διάφορες μορφές εκφοβισμού, δεν έχει σταματήσει λεπτό. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό του οποίου τη δύναμη δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια. Στην παγκόσμια έρευνα για την εξάλειψη του Pegasus συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Washington Post , η Süddeutsche Zeitung , η Zeit καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ARD,το WDR και το NDR.


παγκόσμιο σκάνδαλο pegasus

Η απάντηση της NSO στις κατηγορίες και η πραγματική της ταυτότητα


Η NSO Group διέψευσε όλες αυτές τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τες ψευδείς και αβάσιμες. Στον ιστότοπο της αναφέρει πως κάθε κατηγορία εις βάρος της αποτελεί προϊόν συκοφαντίας και αντικείμενο υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτόν, μοναδικός λόγος λειτουργίας του λογισμικού Pegasus είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων. Δικαίωμα χρήσης του λογισμικού αναφέρεται πως έχουν μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ενώ η ίδια υποστηρίζει πως δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα των πελατών της. Στο πλαίσιο των κατηγοριών εντάχθηκαν πληροφορίες που υποδεικνύουν τη χρήση του λογισμικού από αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Αζερμπαϊτζάν.

Περισσότερα για την ταυτότητα και τη λειτουργία της NSO:· Η NSO αυτοαποκαλείται με τον τίτλο «εταιρεία τεχνολογικής επιτήρησης»

· Τα ιδρυτικά μέλη είναι τρία : Niv, Shalev και Omri. Από το ακρωνύμιο προκύπτει και η επωνυμία της εταιρείας. Τα συγκεκριμένα άτομα είχαν εργαστεί στο παρελθόν για την Unit 8200, η οποία αποτελεί κεντρική μονάδα συγκέντρωσης πληροφοριών στο Ισραήλ.

· Τα μέλη της έχουν ηλικία 18-21 και ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση σε ειδικές ακαδημίες ήδη από τη στιγμή που φτάνουν στο λύκειο. Με αυτό τον τρόπο ξεπληρώνουν τη θητεία τους στο στρατό της χώρας. Με το πέρας της θητείας μετατρέπονται αυτόματα σε κορυφαία στελέχη σε διεθνείς εταιρίες IT.

· Το πελατολόγιο τους περιλαμβάνει κράτη και κρατικές υπηρεσίες κυρίως στο Μεξικό και στον Παναμά. Αναλυτικά: το 51% των πελατών αποτελείται από μυστικές πληροφορίες χωρών, το 38 % από την αστυνομία και το 11% από τον στρατό.


Τι είναι το Pegasus και πόσο κοστίζει


pegasus τι είναι

Το λογισμικό Pegasus αποτελεί ένα ανίκητο όπλο το οποίο προϋποθέτει την έγκριση της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαγωγή. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αόρατη παρουσία του καθώς έχει την ιδιότητα να εισβάλει σε μία συσκευή χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» και συλλέξει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που επιθυμεί εξαφανίζεται.


Αναλυτικότερα:


· Εισβάλει σε οποιαδήποτε μορφής αρχείο υπάρχει στην κινητή συσκευή, αλλά και σε εφαρμογές όπως είναι το Viber ή το Whats up.

· Με το πέρας της αποστολής και της συλλογής κάθε αναγκαίας πληροφορίας ενεργοποιείται η λειτουργία kill. Έτσι απομακρύνεται εντελώς από τη συσκευή χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος περάσματος.

· Η εισβολή στη συσκευή πραγματοποιείται με απλό τρόπο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί για το τί πρόκειται στην πραγματικότητα. Μία ειδοποίηση γραπτού μηνύματος υποδεικνύει ένα link, το οποίο ουσιαστικά εμποτίζει το λογισμικό στη συσκευή.

· Το πρώτο βήμα της πειρατείας του είναι η κλοπή passwords και επαφών.

· Με μία και μοναδική προσπάθεια εισβολής έχει αποδειχθεί πως μπορεί να εντοπίσει 50 κινητά τηλέφωνα, ενώ το ανώτατο όριο του είναι τα 500.


Η πώληση του πραγματοποιείται με τη μορφή άδειας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή πώλησης, αλλά αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα τη συμφωνία που επισυνάπτει η NSO Group με τον εκάστοτε πελάτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Economic Times, ένα πλήρες πακέτο υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τα έξοδα της εισβολής όσο και τα έξοδα της εγκατάστασης του λογισμικού Pegasus.


Αυτές είναι οι χώρες - θύματα του αόρατου Pegasus


παγκόσμιο σκάνδαλο pegasus
Πηγή : Citizen Lab

Γαλλία


Προσφάτως, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για υπόθεση κατασκοπίας μίας συγκεκριμένης Γαλλίδας, το όνομα της οποίας για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Η καταγγελία της συγκεκριμένης γυναίκας οδήγησε τις εισαγγελικές αρχές σε ενδελεχής έρευνα πάνω στο ζήτημα. Παράλληλα, το επικίνδυνο λογισμικό Pegasus αποτέλεσε αφορμή για έκτακτη υπουργική σύνοδο στη Γαλλία. Το θέμα αυτής κατά κύριο λόγο είναι η κυβερνοασφάλεια σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Gabriel Attal.


Ο Emmanuel Macron όπως φαίνεται πιθανόν να αποτελούσε μελλοντικό στόχο, καθώς έρευνες αποκάλυψαν πως ο τηλεφωνικός του αριθμός βρισκόταν σε λίστα των δυνητικών θυμάτων του λογισμικού. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάζουν τακτικά τα κινητά τηλέφωνα του προέδρου. Ωστόσο, δεν μπορεί με σιγουριά να ανακοινωθεί αν έχει προσβληθεί ο ίδιος, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν με ακρίβεια τα θύματα αυτής της παράνομης δράσης.


σκάνδαλο pegasus τι ειναι

Μεταξύ όλων των παγκόσμιων μέσων που έχουν κινητοποιηθεί, βρίσκεται η εφημερίδα Le Monde, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio France αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως στη Γαλλία έχει πυροδοτηθεί ένα προστατευτικό πλάνο 100 εκατομμύριών ευρώ, το οποίο αφενός θα λειτουργήσει βοηθητικά στη λειτουργία των νοσοκομείων στα πλαίσια της πανδημίας, αφετέρου θα κάνει πιο ανθεκτικούς τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησής στις κυβερνοεπιθέσεις.


Ουγγαρία


Ο Szabolcs Panyi δραστηριοποιείται στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ουγγαρία και αποτελεί ακόμα ένα θύμα κατασκοπείας του παράνομου λογισμικού Pegasus. Ως κύριο υπεύθυνο κατονομάζει την Ουγγρική κυβέρνηση η οποία απέφευγε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο πλέον έχει εξελιχθεί σε έγκλημα παγκοσμίων διαστάσεων.


ΕλλάδαΟ Καναδικός οργανισμός Citizen Lab το 2018 φέρνει στο φως μια λίστα 45 χωρών, οι οποίες έκαναν χρήση του λογισμικού Pegasus. Οι χώρες αυτές δέχτηκαν μολυσμένες επιθέσεις. Εντός της επίμαχης λίστας ανιχνεύεται και η Ελλάδα. Ειδικότερα, εντοπίστηκε ένας κόμβος με την ονομασία «Blackbird» , ο οποίος είχε κατασκοπευτικούς σκοπούς εις βάρος δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Η επιβλαβής δράση επεκτείνονταν σε παρακολουθήσεις τόσο εντός της χώρας μας, αλλά και σε χώρες όπως τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, τη Λιβύη και το Κατάρ. Σημαντική αποκάλυψη της Citizen Lab αποτελεί η πληροφορία ότι ο server του Blackbird είναι ένας πρώην πάροχος διαδικτύου του ΟΤΕ, η OTEnet SA.


Οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η NSO Group δεν αποτελεί μονοπώλιο κατασκοπίας εντός των Ισραηλινών συνόρων. Ανιχνεύονται και άλλα κακόβουλα λογισμικά τα οποία όπως φαίνεται λειτουργούν με την πλήρη συγκατάθεση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Η Citizen Lab ήταν εκείνη που έφερε στο φως την επικίνδυνη δράση του λογισμικού DevilsTongue, του οποίου στόχος έγιναν 100 πολίτες, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Πηγές:

The Guardian

Η εφημερίδα των συντακτών

Η Καθημερινή

ERT NEWS

Lifo

283 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων