Τι συμβαίνει με τον Τζόκερ και το Υπ. Πολιτισμού;

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Σήμερα έγινε γνωστό πως 2 υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού κάλεσαν την ΕΛΑΣ όταν διαπίστωσαν πως στον κινηματογράφο στον οποίο έβλεπαν την γνωστή blockbuster ταινία "Joker" υπήρχαν ασυνόδευτοι ανήλικοι στους οποίους δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί η είσοδος. Οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο ήταν ποικίλες και έντονες.
Ειδικότερα, οι δυο γυναίκες μόλις παρατήρησαν τους ανήλικους ενημέρωσαν την αστυνομία, ώστε να προβεί στις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες. Στην περίπτωση των ανήλικων νεαρών η υπάλληλος ζήτησε απλή καταγραφή του περιστατικού και όχι δίωξη. Για τον ιδιοκτήτη του Mall σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε έντονη κριτική, καθώς ο ρόλος των υπαλλήλων είναι γνωμοδοτικός και όχι κατασταλτικός. Στα σημεία μετέβησαν, λοιπόν, αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.


Η Πλευρά των Υπαλλήλων
Και οι δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν πως προτού προβούν σε οποιαδήποτε πράξη, πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους και δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν προχώρησαν πριν σιγουρευτούν για την νομιμότητα των πράξεών τους.


Δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού

"Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», σχολίασε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι η διαδικασία κινήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του Υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.


"Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα προχωρήσουμε σε πειθαρχικό έλεγχο άμεσα". Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα". "Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα και δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη", συμπλήρωσε η ίδια. "Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και στις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο", κατέληξε η Υπουργός.Μαυροειδάκος για Joker: Ο νόμος που εφαρμόστηκε είναι του 1937
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Στράτος Μαυροειδάκος δήλωσε ότι ο νόμος που εφαρμόστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι του 1937 και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από την Αστυνομία να γίνει αντιπαθής στα παιδιά. "Δεν μας άρεσε η εικόνα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπούν την αστυνομία. Εμείς κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε τα παιδιά δίπλα μας. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες μόνο σε ένα κομμάτι, αυτό της εγκληματικότητας. Μας φορτώνουν με πάρεργα που είναι στα όρια του νόμου και της παρανομίας. Θέλουμε να υπηρετούμε τον πολίτη".


Μια διαφορετική μαρτυρία
Στο διαδίκτυο, μάρτυρας στο ένα εκ των δύο περιστατικών, στο σινεμά ΑΕΛΛΩ, έγραψε στο Facebook πως η επέμβαση της αστυνομίας στον συγκεκριμένο κινηματογράφο αφορούσε ενδοοικογενειακή διένεξη. Ανέφερε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί δεν μπήκαν μέσα στην αίθουσα, αλλά οι δύο άνδρες της ΔΙΑΣ μίλησαν με τον πατέρα που συνόδευε τον 14χρονο γιο του και εν συνεχεία αποχώρησαν όλοι.

 


Το θέμα αυτό δημιουργεί πολλές ερωτήσεις, όπως το εάν είναι αναγκαία μια αλλαγή και ένας εκσυγχρονισμός των νόμων της Ελλάδας. Επίσης, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην συγκεκριμένη περίπτωση. Πρέπει να διωχθεί ο ιδιοκτήτης που επέτρεψε την είσοδο στα ασυνόδευτα ανήλικα ή οι οικογένειες των παιδιών; Είναι ένα ζήτημα που θα προκαλέσει σίγουρα πολλές αντιδράσεις και θα έχουμε σύντομα περισσότερες εξελίξεις πάνω στα δύο αυτά περιστατικά.

280 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων