Του Εκπαιδευτικού Συστήματος το Ανάγνωσμα

Έπειτα από δύο μήνες εγκλεισμού, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες θα επιστρέψουν σταδιακά στις τάξεις και τα εργαστήριά τους. Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πρώτοι θα επιστρέψουν στο σχολείο οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Αργότερα θα επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές αίθουσες οι μαθητές του υπόλοιπου Λυκείου και του Γυμνασίου. Τι γίνεται με τα πανεπιστήμια και θα ανοίξουν τελικά δημοτικά και νηπιαγωγεία; Είναι σωστοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού;Ενδέχεται να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία


Στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της κυρίας Κεραμέως αφήνεται να εννοηθεί πως υπάρχει πιθανότητα οι μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου να μην επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Γιατί γίνεται αυτό; Είναι πολύ πιο δύσκολο να θέσεις όρια και να επιβάλεις αυστηρούς κανόνες υγιεινής σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας. Ο μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενδεχομένως, να επιδείξει μια περισσότερη πειθαρχεία σε σχέση με τους νεαρούς μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που λόγω του νεαρού και αφελούς μυαλού τους δεν μπορούν εύκολα να συντονιστούν και να υπακούσουν σε τόσο αυστηρά και πειθαρχημένα μέτρα. Επιπλέον, η μαθητική ύλη και η κάλυψή της σε μεγαλύτερες τάξεις είναι πιο σημαντική από την κάλυψη μιας ύλης του δημοτικού ή του νηπιαγωγείου, χωρίς βέβαια να υπονοείται πως η ύλη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατώτερου επιπέδου και ένα παιδί κατώτερου θεού.


Σε περίπτωση που η πρωτοβάθμια εκπαίδευση επανέλθει την πρώτη Ιουνίου, καθηγητές, μαθητές και γονείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως και να επιβλέπουν κάθε κίνηση των μικρών μαθητών. Παιδιά στις ηλικίες έξι με δώδεκα δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα να βάλουν το χέρι τους μπροστά όταν φτερνίζονται ή να κρατούν απόσταση 1.5 μέτρου από τον φίλο ή της φίλη τους. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό για την ηλικία τους, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος παράγοντας για το εάν θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Εάν μελετήσουμε την ταχύτητα εξάπλωσης μιας γρίπης, παραδείγματος χάριν, σε ένα σχολικό συγκρότημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κατανοήσουμε ευκολότερα τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια πιθανή λειτουργία της σχολικής αυτής βαθμίδας. Κίνδυνοι όχι τόσο για την ζωή των νεαρών μαθητών (καθώς οι συγκεκριμένες ηλικίες περνούν τον Κορωνοϊό σαν μια απλή γρίπη), αλλά για την ζωή και την υγεία των γονέων τους, των παππούδων τους ή των γνωστών τους.Τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή εξεταστική;


Απογοητευμένη βρέθηκε μια μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας πάνω στο ζήτημα των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυρία Κεραμέως δήλωσε πως η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του εξαμήνου και δεν εξήγγειλε ένα οργανωμένο σχέδιο για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, προς το παρόν. Οι φοιτητές αρκέστηκαν στο γεγονός πως το εκάστοτε πανεπιστήμιο και η εκάστοτε σχολή θα επιλέγει τον δικό της τρόπο εξέτασης των μαθημάτων. Ό,τι γινόταν μέχρι τώρα δηλαδή. Οι φοιτητές δεν ανησυχούν τόσο πολύ για το πως θα δώσουν εξετάσεις, αλλά για το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών. Ακαδημαϊκοί κύκλοι δηλώνουν πως θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, άλλοι τον Ιούλιο και άλλοι τον Αύγουστο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη μια επίσημη ημερομηνία, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να οργανώσουν το πρόγραμμά τους. Σίγουρα θα υπάρξει ενημέρωση σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το γεγονός πως εδώ και 2 μήνες καραντίνας τα πανεπιστήμια δεν έχουν ήδη καταλήξει σε τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, ανησυχεί μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών.Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι μεγαλύτερες ασάφειες


Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για την σταδιακή επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος υπήρξαν πολλά ατοπήματα και πολλές ασάφειες από την πλευρά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης.


"Προαιρετική η χρήση των μασκών στα σχολεία και στα σχολικά λεωφορεία"


Κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις είναι το γεγονός πως η χρήση μάσκας θα θεωρείται προαιρετική στα σχολεία, καθώς και στα σχολικά λεωφορεία. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων συνωστίζονται, ειδικά, στα σχολικά λεωφορεία και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού COVID-19. Η κριτική αυτή ασκείται στην κυβέρνηση λόγω του ότι "αφήνει απροστάτευτους τους μαθητές και τους καθηγητές". Η χρήση της μάσκας στα σχολικά ιδρύματα κρίθηκε προαιρετική προκαλώντας κύμα αντιδράσεων εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι απαιτούν δωρεάν εφοδιασμό των σχολείων με μάσκες, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία.


Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον κρίνεται προαιρετική, γιατί εντός σχολικού κτηρίου θα τηρούνται οι αποστάσεις μέσα και έξω από την αίθουσα και επειδή στα σχολικά λεωφορεία δεν υπάρχει έντονος συνωστισμός. Επίσης, τόνισε πως, σε αντίθεση με τα κοινά μέσα μεταφοράς, στα σχολικά λεωφορεία επιβιβάζονται οι ίδιοι μαθητές κάθε ημέρα. Οπότε ακόμη και σε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε ένα σχολικό κτήριο, θα υπάρξει μικρή σχετικά εξάπλωση του ιού και όχι διευρυμένη ανησυχία."Δεν προβάλλεται η ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην εκπαίδευση από τα ΜΜΕ"


Εάν κάποιος περιηγηθεί για λίγη ώρα στα εθνικά μέσα ενημέρωσης μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως αγνοούνται τα ρεαλιστικά προβλήματα της εκπαίδευσης και προβάλλεται μόνο η θετική πλευρά, που αποτελεί την μειονότητα. Οι μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φτάνουν μόλις τις 100.000. Παρόλα αυτά προβάλλεται συνεχώς και μόνιμα η πλευρά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και όχι των δημόσιων σχολείων που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα. Διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο ξεκινούν λόγω του ότι η πλευρά των ιδιωτικών σχολείων προβάλλει μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα. Προβάλλονται εξοπλισμένες με αντισηπτικά και μάσκες αίθουσες, κτήρια που υφίστανται συνεχή απολύμανση και διευθυντές σχολείων που δηλώνουν τρομερά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πρόοδο στην στελέχωση και στην οργάνωση των σχολείων. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πλευρά των ιδιωτικών σχολείων υιοθετείται από τα ελληνικά εθνικά ΜΜΕ ως η γενική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, πράγμα που δεν ισχύει.


Τα δημόσια σχολεία έρχονται αντιμέτωπα με ελλείψεις σε βασικά υλικά αγαθά, όπως αντισηπτικά και προσωπικό για απολύμανση και πρέπει να προβληθούν πέρα από τις θετικές πτυχές των ιδιωτικών σχολείων και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στα δημόσια σχολεία, στα οποία φοιτά η πλειοψηφία των Ελλήνων μαθητών.Η δημόσια υγεία, ίσως, βρεθεί σε κίνδυνο λόγω των ελλείψεων στην δημόσια εκπαίδευση. Επομένως, το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενισχύσει άμεσα τα αποθέματα της δημόσιας εκπαίδευσης σε αντισηπτικά και να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών και φοιτητών της χώρας. Η αντιπολίτευση επίσης πρέπει να έρθει στο τραπέζι με ιδέες, ώστε να αποδείξει πως δεν βρίσκεται στο Κοινοβούλιο για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά για να πιέσει και να βελτιώσει την κυβέρνηση. Όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να οργανωθεί και να βοηθήσει πρακτικά της δημόσια εκπαίδευση που κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καινούργια απειλή.

89 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων