Το Επιχειρείν στην Ελλάδα του 2020: Συνεντεύξεις με Επιχειρηματίες

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει μπει ξανά σε «βαθιά νερά», έπειτα και από την πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία οδήγησε στο γενικό lockdown. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την λειτουργία τους για την άμβλυνση των περιστατικών Κορωνοϊού στην χώρα μας. Επίσης, τα νησιά της χώρας μας θα πληγούν λόγω του μειωμένου τουρισμού, που αποτελεί την πρώτη και κύρια πηγή εσόδων για χιλιάδες επιχειρήσεις. Το InfotainmentWise αποφάσισε να μιλήσει με δύο επιχειρηματίες για να μας δώσουν την δική τους οπτική από το επιχειρηματικό πεδίο στην Ελλάδα του 2020. Θα θέλαμε να πούμε σε αυτό το σημείο πως οι δύο επιχειρηματίες επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.


Αρχικά, μιλήσαμε με μια νέα επιχειρηματία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί την επιχείρησή της μέσα στον Κορωνοϊό και πιο συγκεκριμένα 1.5 μήνα πριν.


Πότε αποφάσισες να ανοίξεις την επιχείρηση;


"Η επιχείρηση λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα".


Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον ρουχισμό;


"Ας πούμε πως ήρθε από μόνη της. Αρχικά, νοίκιασα τον χώρο για να ασχοληθώ με έναν επιχειρηματικό τομέα και πήρα την απόφαση πως τελικά θα ασχοληθώ με τον τομέα του ρουχισμού. Κάπως έτσι ξεκίνησε σαν ιδέα, αλλά ήταν και λίγο στο αέρα για να είμαι ειλικρινής. Δεν ήταν δηλαδή κάτι προγραμματισμένο".


Πριν από την επιχείρηση έχεις δουλέψει και από την πλευρά του υπαλλήλου; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υπαλλήλου και ιδιοκτήτη επιχείρησης;


"Ναι έχω υπάρξει και υπάλληλος και είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να είσαι ιδιοκτήτης της δικής σου επιχείρησης. Όταν δουλεύεις για κάποιον, το κατά πόσο θα σε ενδιαφέρει η πορεία της επιχείρησής του εξαρτάται από τον εργοδότη και την συμπεριφορά του. Το ωράριο είναι ωράριο και το βλέπεις πολύ αυστηρά εκτός και εάν ο ιδιοκτήτης είναι πολύ καλός και τότε είσαι πιο ελαστικός στις ώρες εργασίας.

Όταν, όμως, έχεις δική σου επιχείρηση τα πράγματα αλλάζουν, δουλεύεις για να επιβιώσεις και, εάν είναι δυνατόν, να βάλεις και κάτι στην άκρη. Επίσης, το ωράριο γίνεται αρκετά μεγαλύτερο και δεν βασίζεσαι στο οκτάωρο".Ανοίγοντας την δική σου επιχείρηση ποιες είναι οι δυσκολίες και οι ανησυχίες που σε απασχολούν;


"Ξαφνικά δεν σκέφτεσαι μόνο τον τζίρο, δηλαδή πόσα θα είναι τα κέρδη, ώστε να ικανοποιηθεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης για τον οποίο εργάζεσαι. Ξαφνικά πρέπει να σκέφτεσαι την πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών, να έχεις τον μισθό σου και ελπίζεις να μείνει και κάτι στην άκρη, ώστε να επιβιώσεις και εσύ, για αυτό και δεν σε απασχολεί το ωράριο. Όσον αφορά το ωράριο, σκέφτεσαι με βάση τον τζίρο. Εάν έχεις κάνει τζίρο μπορείς να πεις «θα κλείσω στο οκτάωρο», εάν όμως δεν έχεις κάνει τον επιθυμητό τζίρο, τότε μένεις περισσότερο για να μπορέσεις να έχεις μεγαλύτερο κέρδος που θα σου εξασφαλίσει την επιβίωση και την πληρωμή υποχρεώσεων".


Αποφάσισες να ανοίξεις την περίοδο του Κορωνοϊού. Βλέπεις πως η αγορά κινείται; Μήπως ο κόσμος προτιμά το ηλεκτρονικό εμπόριο γιατί νιώθει ασφαλέστερα, ως προς την υγεία του;


"Η αγορά κινείται ελάχιστα. Η απόφαση του να ανοίξω αυτήν την περίοδο περιείχε θράσος με μπόλικη αισιοδοξία, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά σε γενικά πλαίσια, ακόμη και για εμένα, εάν δεν υπάρχει κατάστημα με τα είδη που θέλω να αγοράσω κοντά σε εμένα, θα προτιμήσω το διαδίκτυο. Φαίνεται γενικά, επειδή έχουμε και e-shop, η προτίμηση του κόσμου στο ηλεκτρονικό".


Πιστεύεις πως η πανδημία του Κορωνοϊού θα στρέψει την επιχειρηματικότητα προς την ψηφιοποίηση; Είδαμε και άλλους τομείς, όπως τον πολιτισμό, να στρέφονται σε αυτήν την λύση εξάλλου.


"Ναι ακριβώς. Επειδή, θεωρητικά όλοι θα φοβούνται πως μπορεί να επιστρέψει η πανδημία, πιστεύω πως θα το προσπαθήσουν ηλεκτρονικά, γιατί η αλήθεια είναι πως όσοι δεν είχαν και ηλεκτρονικό παράρτημα είχαν μηδενικά έσοδα, το διάστημα του Lockdown. Είναι και ένας από τους λόγους που θεωρώ πως συμφώνησε ο επιχειρηματικός κόσμος στο άνοιγμα των συνόρων. Πολλοί επιχειρηματίες δεν είχαν αναπτύξει την ηλεκτρονική πλευρά της επιχείρησής τους και έτσι έχουν ανάγκη από εισόδημα".


Κλείνοντας, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον και τι πιστεύεις πως θα συμβεί ειδικά με την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο;


"Ελπίζω πως σε δύο χρόνια θα γυρίσουμε εκεί που θα ήμασταν φέτος χωρίς την πανδημία, καθώς φέτος έδειχνε πως θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά στον τομέα του τουρισμού σε Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως η Ελλάδα θα «ανέβει» στον οικονομικό τομέα. Αυτό που ζήσαμε θα μπορούσε, ίσως, και να χαρακτηριστεί ως ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, χωρίς όπλα. Χώρες που δεν αντιμετώπισαν σωστά την πανδημία θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις εσωτερικά, ενώ άλλες θα ανέβουν οικονομικά".
Έπειτα, το Infotainmentwise μίλησε με μια επιχειρηματία που ασχολείται πολλές δεκαετίες με τον τομέα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας για να μας δώσει την δική της οπτική πάνω στο ζήτημα του επιχειρείν στην Ελλάδα του 2020.


Πόσα χρόνια ασχολείστε με το εμπόριο;


"Ασχολούμαι ακριβώς 30 χρόνια".Σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι πιο εύκολο να ανοίξει κάποιος δική του επιχείρηση ή όχι; Ποιες είναι οι διαφορές;


"Αρχικά στο παρελθόν ήταν πολύ πιο εύκολο το να φτιάξεις μια επιχείρηση, όχι από την άποψη γραφειοκρατίας, αλλά από άποψη συνθηκών. Τότε ο ανταγωνισμός ήταν μόνο ο γείτονάς σου, ενώ σήμερα ο ανταγωνισμός είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεκινάει από το ίδιο το Internet".


Πως βλέπετε την συμπεριφορά των πολιτών μετά το lockdown; Είναι φοβισμένοι; Προτιμούν το ηλεκτρονικό εμπόριο;


"Είναι φοβισμένοι και προτιμούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και πολλοί διδάχτηκαν από αυτήν την κατάσταση το πως να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από την πλευρά των εμπόρων, από την στιγμή που βλέπουν πως δουλεύει και ότι ίσως είναι πιο κατοχυρωμένοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το προτιμούν".


Θεωρείτε πως η ψηφιοποίηση του εμπορίου είναι κάτι θετικό και κάτι που ο Κορωνοϊός θα σπρώξει πολλές επιχειρήσεις να κάνουν;


"Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Άρθρα που αφορούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα αναφέρουν πως τρία στα τέσσερα e-shops δεν είναι κερδοφόρα και ότι μπορεί να ανοίγουν, αλλά μετά την πάροδο μιας τριετίας πρέπει να κλείσουν λόγω ζημίας, διότι τους κοστίζει η διατήρηση του e-shop, χωρίς να υπάρχουν έσοδα. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θέλει πολύ δουλεία και δεν θα αποδώσει για τα δύο πρώτα χρόνια. Μετά τα δύο χρόνια θα αρχίσεις να παρατηρείς αύξηση πωλήσεων, αλλά θέλει πολύ περισσότερη δουλειά από ένα φυσικό κατάστημα. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.


Το e-shop θέλει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και γρήγορος. Φαντάσου μια υποθετική κατάσταση, ότι δηλαδή ένας πελάτης αγοράζει ένα προϊόν με κάρτα και εσύ δεν έχεις προλάβει να ενημερώσεις πως έχει εξαντληθεί. Πρέπει εάν αργήσεις, να μιλήσεις με την τράπεζα για να επιστρέψει τα χρήματα στον πελάτη, να ενημερώσεις τον πελάτη πως έχει εξαντληθεί το απόθεμα και έτσι μένεις με έναν δυσαρεστημένο πελάτη. Απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά από ότι ένα κανονικό κατάστημα".


Κλείνοντας, τι πιστεύετε πως θα γίνει στο κοντινό μέλλον, όσον αφορά την οικονομία και το εμπόριο; Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια;


"Η πραγματικότητα είναι πως πάμε πάρα πολύ προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς είναι πολύ πιο βολικό για τον καταναλωτή. Μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ σου και πολύ απλά να επιλέξεις κάποια αντικείμενα από πληθώρα προϊόντων, χωρίς να αφιερώνεις πολύ χρόνο από την ημέρα σου. Σίγουρα βέβαια δεν είναι το ίδιο πράγμα με την παρουσία σε ένα φυσικό κατάστημα και η αίσθηση είναι διαφορετική από το να δεις Live τα προϊόντα. Έχεις, όμως, πάντοτε την δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων, εάν δεν σου αρέσει το προϊόν, στην ηλεκτρονική αγορά. Βέβαια πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια ισορροπία, ανάμεσα στο φυσικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια ενδεχόμενη κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα ερημώσει τους δρόμους και τις πόλεις".


Αυτές ήταν οι απόψεις δύο επιχειρηματιών, διαφορετικών γενεών, εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού. Το μέλλον είναι αυτό που θα δείξει πως και πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στα επιθυμητά επίπεδα οικονομικών αποδόσεων. Το σίγουρο είναι πως η ηλεκτρονική αγορά θα βιώσει μια αλματώδη πορεία προς την ανάπτυξη, καθώς παρέχει μια παραπάνω σιγουριά στους ιδιοκτήτες, αλλά και στους καταναλωτές.

109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων