Το Θαύμα της Νέας Ζηλανδίας: Πως η Πρωθυπουργός της Χώρας Παραδίδει Μαθήματα Ηγεσίας

Ο Κορωνοϊός αποτέλεσε ευχή και κατάρα για τους ηγέτες του κόσμου. Κάποιοι, μέσα από τις στρατηγικές τους, μπόρεσαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στον λαό και να νικήσουν την μάχη με τον αόρατο εχθρό, ενώ για κάποιους ο Κορωνοϊός αποτέλεσε την πολιτική τους καταδίκη. Μακριά, λοιπόν, από την χώρα μας βρίσκεται μια χώρα των πέντε περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία διοικείται από μια πρωθυπουργό, εν ονόματι, Jacinda Ardern. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια μικρή χώρα, η οποία όμως είναι παράδειγμα πρωτοπορίας, οργάνωσης και αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται άψογα, λόγω της εμπιστοσύνης που έχει εξασφαλίσει η ηγεσία της χώρας.


Έπειτα, από μια σύντομη οικονομική κρίση την περίοδο 2008-2009, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου την δεδομένη στιγμή. Η Jacinda Ardern έδειξε άμεσα εμπιστοσύνη στους ειδικούς και πήρε άμεσα μέτρα επιβολής lockdown. Οι πολίτες την εμπιστεύτηκαν και τήρησαν, χωρίς πολλές παραβάσεις, τις εντολές που τους δόθηκαν. Πιο είναι το αποτέλεσμα; Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε, επισήμως, πως είναι COVID-19 Free, δηλαδή δεν έχει άλλες περιπτώσεις του νέου Κορωνοϊού εδώ και και ημέρες. Η νίκη αυτή είναι μια τεράστια πολιτική νίκη για την Jacinda Ardern, καθώς οι εκλογές στην Νέα Ζηλανδία πλησιάζουν και θα διεξαχθούν, πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τι κάνει την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό τόσο επιτυχημένη στο πολιτικό της έργο;


Η Jacinda Ardern έχει σπουδάσει επικοινωνίες κάτι που την βοηθά σίγουρα στο να έρθει σε επαφή με τους πολίτες της χώρας την οποία διοικεί την δεδομένη στιγμή. Ξέρει, λοιπόν, να επικοινωνεί τα μηνύματά της άριστα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δηλωμένη εμπιστοσύνη των Νεοζηλανδών. Κατά την πανδημία του Κορωνοϊού έδειξε στον λαό της πως δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό από αυτούς, αλλά ότι βρίσκονται σε αυτήν την μάχη μαζί. Ανεβάζοντας καθημερινά, απλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθύνοντας λόγο στον λαό της μέσα από την τηλεόραση και με πολλούς άλλους τρόπους έκανε τους πολίτες της χώρας να καταλάβουν πως όλοι μαζί συλλογικά καταπολεμούν τον αόρατο αυτό εχθρό και πως η Πρωθυπουργός είναι μια απλή πολίτης σαν και αυτούς.


Πηγή Φωτογραφίας: The Atlantic

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και η πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Helen Clark, δηλώνουν πως ο τρόπος ηγεσίας που ακολουθεί η Jacinda Ardern είναι αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή και ξεχωριστή. Η ηγεσία της βασίζεται στην κατανόηση, στην άμεση επικοινωνία και στην θέληση η χώρα της να αποτελεί θετικό παράδειγμα.


Λίγες ημέρες πριν την επιβολή του lockdown στην Νέα Ζηλανδία, η Πρωθυπουργός της χώρας μέσα από ένα facebook Live, ντυμένη με ένα απλό μπλουζάκι και χωρίς επαγγελματικές κάμερες απευθύνθηκε στον λαό της μιλώντας του πρόσωπο με πρόσωπο. Ποιος ηγέτης, εν έτι 2020, έχει κάνει κάτι παρόμοιο; Η απάντηση είναι κανείς. Επιπλέον, η πολιτική της είναι επιτυχημένη λόγω και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από την στιγμή που ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί, το ΑΕΠ της χώρας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση και η Jacinda Ardern έχει καταφέρει να επαναφέρει την διάθεση για επενδύσεις από ξένους επενδυτές στην χώρα της, φέρνοντας έτσι έσοδα στην Νέα Ζηλανδία.Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας του Κορωνοϊού μόλις 22 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στην Νέα Ζηλανδία. Ο στόχος που έβαλε η πρωθυπουργός δεν ήταν να περιορίσει απλά τον ιό, αλλά να τον εξαφανίσει από την χώρα της. Αυτή η αποφασιστικότητα και η διάθεση για εργασία κάνουν την Jacinda Ardern ένα πρότυπο πολιτικού. Σε έναν κόσμο γεμάτο από πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον, σε έναν κόσμο με πολιτικούς που δεν έχουν άμεση επικοινωνία με τον λαό τους, η Jacinda Ardern αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση με την θετικότητά της, την αποφασιστικότητά της και την εμπιστοσύνη που εμπνέει στον λαό της.


Πηγή Φωτογραφίας: indy100

26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων