Το Μέλλον της Οικονομίας: Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Η οικονομία επηρεάζει κάθε τομέα της σύγχρονης καθημερινότητας. Από την πολιτική κάθε κράτους, μέχρι τις αποφάσεις κάθε νοικοκυριού, η οικονομία είναι ένας παράγοντας που κατέχει την πρώτη θέση σε κάθε απόφαση της καθημερινής μας ζωής. Όμως, η οικονομία εξελίσσεται συνεχώς και αλλάζει μορφές. Μια νέα μορφή οικονομίας, το μέλλον της οικονομίας, είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και ποια η θέση της στην Ελλάδα και στον κόσμο;Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βάζει ένα στοιχείο στον όρο οικονομία, το οποίο σπανίζει στην σύγχρονη κοινωνία. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο το οικονομικό κέρδος και την κοινωνική βοήθεια, μέσω του κέρδους αυτού. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης είναι η "Sobah Beverages" της Αυστραλίας. Ιδρυμένη λίγα χρόνια πριν από έναν πρώην αλκοολικό, η εταιρεία παράγει μπύρα χωρίς αλκοόλ. Τα έσοδά της, λοιπόν, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα ένα ποσοστό των κερδών μοιράζεται σε οργανώσεις που βοηθούν την επανένταξη, στην κοινωνία, πρώην αλκοολικών και ιδρύματα που αφορούν στην ψυχική υγεία.


Είναι πολύ σημαντικό, στην εποχή που ζούμε, να βάζουμε ως στόχο όχι μόνο το κέρδος, αλλά και την βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο, προς κοινωνικές ομάδες που δεν είναι τόσο τυχερές όσο εμείς. Μόνο στην Αγγλία, το 2017, ο αριθμός των κοινωνικών επιχειρήσεων ξεπερνούσε τις 470 χιλιάδες. Η Αυστραλία διαθέτει πάνω από 20 χιλιάδες κοινωνικές επιχειρήσεις και παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτών αυξάνεται σταδιακά. Αυτό το στατιστικό δείχνει την θετική πλευρά της ανθρωπότητας και της οικονομικής τάσης. Δεν ασχολούμαστε, πλέον, μόνο με το καθαρά προσωπικό κέρδος, αλλά και με την βοήθεια της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα - Ποια είναι τα στατιστικά;


Μια έρευνα, δημοσιευμένη από το British Council, έδειξε πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο λίγες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πλειονότητα των οργανισμών είναι νέοι, μικροί σε δύναμη και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αρχικά επιβίωσης, και ανάπτυξης. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα ισχύουν τα εξής:


  1. Υπάρχουν περίπου 1.500 κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

  2. Το 68% από αυτές ιδρύθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια

  3. Το 74% έχουν ετήσια κέρδη μικρότερα από 50 χιλιάδες

  4. Οι περισσότερες λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο

  5. Το 78% στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας

  6. Το 68% περιμένει αύξηση των κερδών τους τον επόμενο χρόνο

  7. Πάνω από 90% πιστεύουν πως υπάρχει χώρος για ανάπτυξη του τομέα ενασχόλησής τους

  8. Το 35% διοικείται από γυναίκες

  9. Το 41% των διοικητών κατέχει υψηλό τίτλο σπουδών

  10. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους είναι η έλλειψη πόρων χρηματοδότησης


Το παράδειγμα της σχεδίας


Η Σχεδία είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Είναι μια οικονομική πρωτοβουλία που συνδυάζει την δημοσιογραφία με την οικονομική βοήθεια σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πως λειτουργεί όμως; Το περιοδικό "Σχεδία" κοστίζει 4 ευρώ εκ των οποίων τα 2.5 πηγαίνουν απευθείας στον πωλητή που μοιράζει το έντυπο, ο οποίος/οποία ανήκει σε ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες. Έτσι, μέρος των εσόδων βοηθά ανθρώπους μέσω της οικονομικής στήριξης.


Ο τομέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένος στην χώρα μας, αλλά γίνονται αργά και σταθερά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως μέσω αυτού του οικονομικού μοντέλου μπορεί να υπάρξει και οικονομικό κέρδος για τον επιχειρηματία, αλλά και κοινωνική προσφορά σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Το μέλλον της οικονομίας είναι εδώ και έχει όνομα..."Κοινωνική επιχειρηματικότητα".


 

Πηγή Φωτογραφίας: shedia.gr

Πηγή Έρευνας: https://www.pioneerspost.com/news-views/20180911/global-focus-greece


111 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων