Το προσφυγικό χτυπά κόκκινο

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πως οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Τουρκικές ακτές έχουν αυξηθεί προσθέτοντας μια ακόμη εξέλιξη στο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί Ευρώπη και Τουρκία εδώ και περίπου 5 χρόνια. Ας δούμε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις.
Η Τουρκία πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε νέες δηλώσεις λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα τότε θα προχωρήσει σε άνοιγμα των συνόρων και ελεύθερη δίοδο των 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα και συνεπώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν από την Ελληνική πλευρά, αλλά και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν πως η βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία είναι επαρκής και πως κίνηση, όπως το άνοιγμα των συνόρων, μόνο σύγχυση θα προκαλέσουν στην γηραιά ήπειρο.


Υπό την πίεση αυτή, συνεδριάζει από τις 2 το μεσημέρι η διυπουργική που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και σκοπός είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αποκλιμάκωσή της.
Το "σχέδιο" της Ελλάδας
Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη. Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.


Είναι φυσικό η τόσο έντονη άφιξη των προσφύγων από τις Τουρκικές ακτές να ανησυχεί την Ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι εγκαταστάσεις για την διαμονή των προσφύγων είναι περιορισμένες και οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι ενδεικτικές κέντρων διαμονής προσφύγων βασισμένες στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.


Πως πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη την προσφυγική κρίση
Απέναντι μας έχουμε μια χώρα, η οποία δεν θα διστάσει να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες στα Ευρωπαϊκά εδάφη. Αρχικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που έφυγαν από τις χώρες τους λόγω άθλιων συνθηκών και πολεμικών συρράξεων, οπότε τους αξίζει αντιμετώπιση που δείχνει σεβασμό στο πρόσωπό τους και στις δυσκολίες που έχουν περάσει. Για την ελληνική περίπτωση αναγκαία είναι η βελτίωση των προσφυγικών δομών φιλοξενίας, ώστε οι πρόσφυγες να ζουν μέσα σε βιώσιμες εγκαταστάσεις. Υπάρχουν πολλά περιστατικά επιθετικότητας προσφύγων, τα οποία δικαιολογούνται σε κάποιο βαθμό λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα αυτά και λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για τις εξελίξεις.


Η ΕΕ από την πλευρά της οφείλει να προχωρήσει σε ενίσχυση της ελληνικής χρηματοδότησης για το προσφυγικό, ώστε να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις, καθώς και να διανείμει τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη και κυρίως σε χώρες, όπου θα αποφευχθούν θερμά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ναζιστικών οργανώσεων (βλ. Ουγγαρία, όπου υπήρξαν θερμά επεισόδια). Το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης φαίνεται ιδιαίτερα αρνητικό και πρέπει να υπάρξει οργάνωση, ώστε να αποφευχθεί η αδυναμία περίθαλψης και αντιμετώπισης μιας τόσο μεγάλης προσφυγικής ροής.

110 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων