Το Πύρινο Μάτι στο Μεξικό κοιτά επίμονα προς την περιβαλλοντική καταστροφή

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλοκαίρι του 2021 ήταν το χρυσό εισιτήριο για το δύσκολο δρόμο προς την «κανονικότητα». Όσο λοιπόν αυτό πλησίαζε, τόσο διαφορετικό έμοιαζε σε σύγκριση με τις προδιαγραφές ενός τυπικού καλοκαιριού στην Ελλάδα. Τα θερμόμετρα των τελευταίων ημερών καταγράφουν έκρηξη της θερμοκρασίας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση για περιοχές σε όλο τον πλανήτη. Σε δεύτερο επίπεδο προέκυψαν καταστροφικές πυρκαγιές, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη στην Κύπρο. Τα δείγματα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τόσο ηχηρά που δεν μπορούν να παραμείνουν ασχολίαστα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι πλημμύρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και φανερώνουν πως ο κλοιός γύρω από την επιβίωση του πλανήτη έχει γίνει πια ασφυκτικός.


πύρινο μάτι στο Μεξικό

Το Πύρινο Μάτι στο Μεξικό και το πραγματικό κόστος


Τις τελευταίες μέρες έχουν διαρρεύσει τρομακτικά στιγμιότυπα απεικονίζοντας μια πρωτοφανή πυρκαγιά πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, εντός της περιοχής του Μεξικού. Πρόκειται για πρωτόγνωρες εικόνες και βίντεο της καταστροφής, οι οποίες κάνοντας το γύρο του διαδικτύου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό εκατομμύρια χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λόγω του κυκλικούς σχήματος της φωτιάς, απέδωσαν στο φαινόμενο την ονομασία «Πύρινο Μάτι».


πύρινο μάτι στο Μεξικό

Περισσότερα στοιχεία


 • Πρόκειται για μία φλόγα κυκλικού σχήματος που παρουσιάστηκε στην επιφάνεια του ωκεανού κοντά σε μία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Pemex, στη χερσόνησο της Γιουκατάν του Μεξικού.

 • Η πετρελαϊκή εταιρία αποκάλυψε πως χρειάστηκαν περίπου 5 ώρες για να σβήσει εντελώς η πυρκαγιά που είχε προκληθεί.

 • Η ξαφνική φωτιά προέκυψε εντός ενός υποβρύχιου αγωγού της .Ο συγκεκριμένος αγωγός συνδέεται με μια πλατφόρμα στο κοίτασμα Κου Μαλουμπ Ζάαπ.

 • Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.


Η Pemex αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία στο Μεξικό δεδομένου ότι καθημερινά παράγει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η καταστροφική της συμπεριφορά απασχολεί. Πιο συγκεκριμένα, το 2013 σημειώθηκαν 38 θάνατοι μετά από έκρηξη που προκάλεσε η συσσώρευση αερίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε τότε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι τραυματισμοί από τη συγκεκριμένη φονική έκρηξη έφτασαν τους 121.


πυρινο ματι μεξικο
Στιγμιότυπο από την έκρηξη του 2013, Πηγή Εικόνας : Το Βήμα

Αξίζει να σταθεί κανείς στις καταστροφικές συνέπειες που εισχώρησαν στο βυθό της θάλασσας, μετά το πέρας της κυκλικής πυρκαγιάς. Πρόκειται για τα ίδια νερά που δέκα χρόνια πριν, μολύνθηκαν από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα της BP. Αστείρευτη μόλυνση και υδάτινη καταστροφή είναι ο απολογισμός αυτού του ατυχήματος. Ο στόχος των επιχειρηματικών κινήσεων που πραγματοποιούνται δια των υδάτινων οδών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και ασφαλώς η αύξηση του κέρδους. Είναι αδύνατον να επιτευχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο χωρίς παράπλευρες απώλειες.


Πως μεταφράζονται αυτές οι απώλειες σχετικά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του ίδιου του ανθρώπου;


 1. Τα νερά των ωκεανών αποτελούν αδιάκοπη πηγή οξυγόνου καθώς η παραγωγή αυτού εντός της θάλασσας υπολογίζεται στο 50 – 80 %.

 2. Ταυτόχρονα η ποσότητα των εκπομπών CO2 που απορροφά αγγίζει το 30%, ενώ της γενικότερης θερμότητας που προκαλείται φτάνει στο 90%. Πρόκειται για μία απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να διατηρηθεί η κλιματική ισορροπία και η ευρυθμία του πλανήτη.

 3. Η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού εκτός από τις συχνές μολύνσεις, ενισχύεται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα.


Η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η περιοχή της Ευρώπης ταλαιπωρείται αδιάκοπα από πρωτοφανείς καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και έντονες ξηρασίες. Οι μη κανονικές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες έχουν παρουσιαστεί σταδιακά την τελευταία δεκαετία. Η κλιματική εικόνα του 2020 ταυτίστηκε απόλυτα με εκείνη του 2016. Και οι δύο διακρίθηκαν ως τα πιο ζεστά έτη καθώς η υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία υπολογίζεται 1,25 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Έτσι, η κλιματική μετάβαση αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από το Δεκέμβρη του 2019 ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στόχος αυτής της συλλογικής κίνησης είναι ο εκσυγχρονισμός των μελών – κρατών ως προς την αξιοποίηση των πόρων αλλά και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας.


Περισσότερα στοιχεία:


 • Σημείο αναφοράς τέθηκε το έτος του 2050, όπου υπολογίζονται μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η συγκεκριμένη σκέψη υποστηρίζεται με τη θέσπιση σχετικού νόμου.

 • Θα προωθηθεί ένας ανεξάρτητος χαρακτήρας της οικονομίας, απαλλαγμένος από τη χρήση πόρων.

 • Επενδύσεις και ενίσχυση σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες.

 • Απελευθέρωση από ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα.


Η δράση της στον τομέα του περιβάλλοντος έχει σημειώσει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας στρατηγικές σχετικά με τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης των υδάτων. Στρατηγικές με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, συγκριτικά με τα δεδομένα του 1990.


Την ίδια χρονική στιγμή η θερμοκρασία στον Καναδά αγγίζει τους 48 βαθμούς προκαλώντας την ανησυχία τόσο των μετεωρολόγων όσο και του κόσμου. Ο Scott Duncan με προσωπική του ανάρτηση στο Twitter μιλά για θερμοκρασίες – ρεκόρ που δεν έχουν ξανά σημειωθεί, ενώ οι προβλέψεις του δεν αποκλείουν τους 50 βαθμούς τις επόμενες μέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες στον Καναδά όσο και στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ αποτελούν ηχηρά σημάδια της μεγάλης κακοποίησης και εκμετάλλευσης που έχει δεχτεί το περιβάλλον.


πύρινο μάτι στο μεξικό
Ανάρτηση του Μετεωρολόγου Scott Duncan στο Twitter

Η άγνωστη σχέση της περιβαλλοντικής καταστροφής με την εξάπλωση των πανδημιών


Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι αφενός με την απειλή της πανδημίας του Covid 19 και αφετέρου με τη σταδιακή, αλλά πλέον αισθητή παράλυση του πλανήτη. Ένα ζήτημα που αρχικά υποτιμήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο αναβολής. Μεταξύ αυτών των δύο σημαντικών προκλήσεων για την ανθρωπότητα υπάρχει ένας αόρατος συνδετικός κρίκος. Η τεράστια κλιματική αλλαγή αποτελεί ευνοϊκό πέρασμα για τις πανδημίες και εκθέτει περισσότερο σ ’αυτές τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η περιβαλλοντική καταστροφή είναι υπεύθυνη για το 24,3% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτελούν σημαντικό πειστήριο της σύνδεσης του περιβάλλοντος με την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. Η απερίσκεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά αποδεικνύεται εκτός των άλλων και από δραστηριότητες , όπως είναι η παραγωγή τροφίμων και το εμπόριο άγριων ζώων.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ παρατηρώντας την απότομη μεταβολή του κλίματος θέτουν σε εφαρμογή συνεχώς νέες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό αυτού του ανεξέλεγκτου φαινομένου. Ωστόσο το ζήτημα της ατομικής ευθύνης παραμένει στην κορυφή των αναγκαιοτήτων. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία μορφή αυτοκαταστροφής για τον άνθρωπο. Έχοντας στα χέρια μας τόσο σημαντικά όπλα όπως είναι η ενημέρωση, η επιστήμη και η ιστορία, ας τα αξιοποιήσουμε και ας φτιάξουμε από την αρχή ένα αξιοπρεπές αλλά και βιώσιμο μέλλον.

Πηγές:

To Βήμα

Η μηχανή του χρόνου

505 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων