Το "φαινόμενο" Greta Thunberg και η διχασμένη κοινή γνώμη

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Εδώ και ένα χρόνο είμαστε μάρτυρες των προσπαθειών ενός μικρού κοριτσιού να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Η Greta Thunberg είναι μια 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία, η οποία από τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε τον δικό της αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αρχικά, οργανώνοντας διαμαρτυρίες έξω από την Βουλή της Σουηδίας και, φτάνοντας στο σήμερα, βγάζοντας λόγο στα πλαίσια της Συνόδου για το Περιβάλλον στα Ηνωμένα Έθνη. Από την αρχή της προσπάθειάς της υπάρχουν οι οπαδοί της, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που θεωρούν άσκοπη την καμπάνια της για την διάσωση του περιβάλλοντος, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα σχόλια ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος την αποκάλεσε ψυχικά άρρωστη.
Η αρχή της πορείας της
Τον Αύγουστο του 2018, η Greta σταμάτησε το σχολείο και άρχισε να διαδηλώνει ειρηνικά έξω από την Σουηδική Βουλή. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς το παράδειγμα της νεαρής ακτιβίστριας ακολούθησαν και άλλοι νεαροί μαθητές. Σε συνεργασία με την Greta διοργανώθηκαν οι "Παρασκευές για το Μέλλον", εβδομαδιαίες πορείες των μαθητών σε όλο τον κόσμο για την διάσωση του περιβάλλοντος. Φτάνοντας, λοιπόν, στο 2019 το κίνημα που ξεκίνησε από την Σουηδία άγγιξε εκατομμύρια καρδιές παγκοσμίως. Η Greta είναι γνωστή για την ευθύτητα της και διεκδικεί από την αρχή της διαμαρτυρίας της άμεση δράση των πολιτικών όλου του κόσμου για την σωτηρία του πλανήτη.


Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 είδε την νεαρή Σουηδή να ταξιδεύει στην Αμερική, να συναντά παγκόσμιους ηγέτες και να βγάζει λόγο στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την διάσωση του Περιβάλλοντος. Τον Μάιο του 2019 η Greta έγινε εξώφυλλο του περιοδικού Time, το οποίο την χαρακτήρισε ως την μελλοντική ηγέτιδα της γενιάς της. Η ίδια εξομολογήθηκε πως από μικρή είχε μια στενή σχέση με το περιβαλλοντικό κίνημα και πως η ίδια αγωνίστηκε ακόμη και στο σπίτι της, ώστε οι γονείς της να εγκαταλείψουν συνήθειες που βλάπτουν το περιβάλλον.
Οι υποστηρικτές της Greta Thunberg
Εκατομμύρια άνθρωποι υποστήριξαν την Greta από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης για την περιβαλλοντική καταστροφή και για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Άνθρωποι κάθε ηλικίας τόνισαν πως η νεαρή μαθήτρια αποτελεί πρότυπο για τους ανθρώπους και ειδικά για τους νέους, καθώς μάχεται για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τοξικό αέρα και υπερθέρμανση του πλανήτη.


Η περιβαλλοντική κρίση είναι αληθινή και πρέπει να το πιστέψουμε. Η μάχη που δίνει αυτό το κορίτσι είναι για το μέλλον του πλανήτη.
Εσείς που υποτιμάτε αυτό το κορίτσι, ακούστε τις ομιλίες της για να μάθετε κάποια πράγματα για το περιβάλλον.
Η Greta είναι μια έξυπνη και γενναία νεαρή γυναίκα που δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή της πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η Greta μέσω των ομιλιών της, στις οποίες μιλά παθιασμένα για το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, έχει πάρει με το μέρος της εκατομμύρια ανθρώπους που υπογραμμίζουν την ανάγκη για επείγουσα δράση. Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως εάν δεν υπάρξει δράση για την μείωση των ρύπων και για την προστασία του περιβάλλοντος εντός των επόμενων 12 ετών, τότε η ζημία που θα έχει προκαλέσει το ανθρώπινο είδος στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμη. Σε κάθε ζήτημα, όμως, υπάρχουν πάντα δύο πλευρές. Σημαντικό είναι, λοιπόν, το ποσοστό των πολιτών του κόσμου που θεωρεί πως η Greta έχει δημιουργήσει αυτό το αφήγημα με κάποιον απώτερο στόχο και ότι πίσω από το νεαρό αυτό κοριτσάκι κρύβονται συνωμοσίες.


Οι αμφιβολίες
Σε κάθε κρίσιμο ζήτημα υπάρχουν πάντα δύο εάν όχι περισσότερες πλευρές. Εκατομμύρια είναι, λοιπόν, οι άνθρωποι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το έργο της νεαρής Greta. Αρκετοί υποψιάζονται πως μεγάλες εταιρείες έχουν πληρώσει την Greta για να οργανώσει αυτήν την εκστρατεία, ώστε οι ίδιοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις που δεν θέλουν να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Greta κατηγορείται, δηλαδή, ως αντιπερισπασμός με κάποιο απώτερο σκοπό. Μια μερίδα του πληθυσμού βλέπει πίσω από αυτό το κίνημα προσπάθειες επιχειρηματικών κολοσσών να προωθήσουν την περιβαλλοντική τους ατζέντα μέσω της Greta, καθώς αποτελεί "είδηση" ένα 16χρονο κορίτσι που μάχεται για το περιβάλλον, παρά ένας εκατομμυριούχος που θέλει να σώσει τον πλανήτη.


Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που σχολιάζουν -υβριστικά- την Greta είναι οι απαρνητές της κλιματικής αλλαγής. Μόλις χθες ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Fox αποκάλεσε την νεαρή μαθήτρια "ψυχικά διαταραγμένο κορίτσι", που το μόνο που κάνει είναι να φωνάζει και να είναι θυμωμένη. Χιλιάδες είναι και τα υβριστικά σχόλια των χρηστών των social media.


Η κοπέλα αυτή ταξιδεύει με βάρκα στην Αμερική. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν με τις βάρκες στους ωκεανούς.
Η κοπέλα αυτή δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια μαριονέτα μεγάλων εταιρειών που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ ωραία δικαιολογία για να κάνεις κοπάνα από το σχολείο.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη πάνω σε αυτό το ζήτημα και θα έλεγε κανείς πως έχει δημιουργηθεί ένα "τοξικό" κλίμα γύρω από τις προσπάθειες της νεαρής Greta να διαδηλώσει υπέρ του πλανήτη.


Το Συμπέρασμα
Χθες η μικρή Greta βρέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, όπου και έβγαλε έναν άκρως συναισθηματικά φορτισμένο λόγο στον οποίο τόνισε πως οι μεγαλύτερες γενιές δεν έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν τον πλανήτη γιατί η νέα γενιά απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον. Είτε είστε υποστηρικτής της Greta είτε αρνητής των λεγομένων της ένα είναι σίγουρο. Ζούμε σε μια εποχή που το περιβάλλον καταστρέφεται και εκπέμπει σήματα κινδύνου. Η Greta μέσω των ομιλιών της βοήθησε στο να γίνει το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής mainstream και να διοργανωθεί ακόμη και έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την διάσωση του περιβάλλοντος. Επομένως, ανεξάρτητα από τον σκοπό της, το περιβάλλον έγινε επιτέλους Νούμερο 1 θέμα στις ατζέντες των πολιτικών όλου του κόσμου και αυτό είναι μια νίκη για τις μελλοντικές γενιές.


281 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων