Φθηνή και ελαστική εργασία για όλους

Γράφει η Λένα Γκαγκαβούζη


Υπερψηφίστηκε και εγκρίθηκε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη , την Τετάρτη 16/6 από την Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους, όσοι και οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος στη Βουλή.«Κανόνες στην ζούγκλα της εργασίας βάζει το νέο νομοσχέδιο και διαχωρίζει την απεργία από την παρανομία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας διάλογο για κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών, όπως οι Κυριακάτικες Αργίες και η οχτάωρη εργασία.

Έπειτα από τρείς μέρες έντονων συζητήσεων, κοινωνικών αντιδράσεων και απεργιών, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής όλων των άρθρων, αλλά και το σύνολο του νομοσχεδίου. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» σε 56 άρθρα, «όχι» σε άλλα 56 και «παρών» σε 17. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «Η ΝΔ ψήφισε μόνη της την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων».


Το Κίνημα Αλλαγής, ψήφισε θετικά άνω του 50% του συνόλου των άρθρων, ενώ το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί του συνόλου. Ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο σκουπίδι» και κατηγόρησε τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, δηλώνοντας: «Δίνετε το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης». «Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όσους από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δικαστικό δρόμο κατά των απεργιών», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.Η αντιπολίτευση δεν ήταν η μόνη που κατέκρινε το νομοσχέδιο. Έξι πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν «με το νομοσχέδιο της η κυβέρνηση αφαιρεί από το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο που κατακτήθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες και ενισχύεται μέχρι και σήμερα σε όλο τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο, αφού υπονομεύει κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και περιορίζει την άσκηση συνδικαλιστικών ελευθεριών».


Το νομοσχέδιο


Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι νόμοι που ψηφίστηκαν, προβλέπουν «την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων» και θέτουν την χώρα σε ευρωπαϊκά εργασιακά πρότυπα.


Αναλυτικά, οι βασικότερες τομές του νομοσχεδίου, αφορούν:


  1. Την διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου , κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη. Δηλαδή δεκάωρη εργασία, με αντάλλαγμα το ρεπό εντός του εξαμήνου.

  2. Την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που ο εργαζόμενος θα «χτυπά» κατά την έναρξη και το τέλος της εργασίας του.

  3. Τις άδειες γονέων. Άδεια για νέους πατέρες 14 ημερών.

  4. Την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

  5. Γίνεται λόγος για την επαναπροκήρυξη απεργιών που έχουν κριθεί παράνομες, καθώς και για όρια στους συνδικαλιστές.

  6. Την αύξηση των υπερωριών από 96 σε 150 ώρες ετησίως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  7. Ρυθμίσεις για το δικαίωμα αποσύνδεσης από την τηλεργασία

  8. Διερεύνηση των κλάδων που επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές.

  9. Αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.


Όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης: «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας».Με απλά λόγια, οι νέοι νόμοι που θεσπίστηκαν, διαπραγματεύονται το καθιερωμένο οχτάωρο, τις Αργίες, τις απλήρωτες υπερωρίες, την φθηνή και ελαστική εργασία. Δίνουν δύναμη στον εργοδότη – όχι στον εργαζόμενο. Εκτός, αν πιστεύουμε, ότι η χώρα μας ταυτίζεται με την Ευρώπη.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 24% των εργαζομένων ανήκει σε συλλογικές συμβάσεις. Επίσης ο βασικός μισθός της χώρας είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σύμφωνα με την EUROSTAT, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και η έκτη χώρα που οι νέοι ηλικίας 18-34 μένουν με τους γονείς τους, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους. Για ποια ευρωπαϊκά πρότυπα γίνεται συζήτηση;


Όπως τόνισε η Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφος του kontra chanel, στο δελτίο ειδήσεων του ίδιου καναλιού, με το να «αναβαθμίζεται» η επιθεώρηση εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, το Υπουργείο εργασίας δεν θα είναι υπεύθυνο για την τήρηση των εργατικών νομοθεσιών, ενώ η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής θα διορίζεται από το ίδιο Υπουργείο.


Δεκάωρη εργασία με ανταμοιβή ρεπό; Ναι. Ο νόμος ορίζει, ότι για τρείς μήνες ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει δεκάωρα. Επιπλέον, στις δουλειές part time, ορίζεται ότι ο εργοδότης θα μπορεί να ζητήσει από τον υπάλληλο να εργαστεί με σπαστό ωράριο. Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας δηλώνει « Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία». Κύριε Υπουργέ, δεν ζούμε στο Στρουμφοχωριό.


Σε απεργιακό κλίμα, τις τελευταίες μέρες η χώρα, με την κορύφωση απεργιών και συγκεντρώσεων στις 16/6, σε όλη την Ελλάδα. Το παρόν έδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΓΣΕΕ και άλλες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και πλήθος ανεξάρτητων ατόμων.


Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η απεργία γίνεται από λίγους σε βάρος των πολλών.


-Στους δρόμους ήμασταν πολλοί-Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο, δείχνοντας επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά να στέκονται δίπλα στους ναυτεργάτες που απεργούσαν. Μια γυναίκα δήλωσε «Κοιτάξτε, η ταλαιπωρία και το κόστος υπάρχει, γιατί δεν υπάρχουν και συγκοινωνίες σήμερα, αναγκαστικά παίρνεις κάποιο ταξί, αλλά εντάξει, τι να κάνουμε; Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο!» Ενώ όλοι όσοι μίλησαν στα δελτία ειδήσεων, διευκρίνισαν ότι το πρόβλημα τους είναι οι εταιρίες κι όχι οι εργαζόμενοι.


Νέα γενιά – Αποδημητικά πουλιά


Σα να μας διώχνει αυτή η χώρα, σαν να είναι για λίγους εκλεκτούς η ζωή εδώ. Η τελευταία έρευνα του ICAP , δείχνει πως πάνω από 500.000 νέοι έχουν προσφύγει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται εκεί. Οι κυριότερες αιτίες της αποχώρησης τους ήταν η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να προσυπογράψει τις ανησυχίες τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των πτυχιούχων ανέρχεται στο 95%. Η Γαλήνη Ηλιοπούλου, Senior Manager Human Capital Consulting, ICAP People Solutions, η οποία επιμελήθηκε την έρευνα, δηλώνει:


«πρόκειται για μια γενιά η οποία προοδεύει επαγγελματικά, οικονομικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, δημιουργώντας οικογένεια, άρα βλέποντας, σε ποσοστό 45%, όλο και πιο μακρινή την προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα».

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των πολιτικών, εντός και εκτός Βουλής, καταλήγω μόνο σε ένα συμπέρασμα. Πυροτεχνήματα κατηγοριών της Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα νομοσχέδιο αναχρονιστικό και επικίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς εργατολόγους. Οφείλω να επισημάνω ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με την παρενόχληση ή/και την βία, στον εργασιακό χώρο, όπως και ο νόμος για τις άδειες γονέων ήταν απαραίτητα μέτρα και εύλογα ψηφίστηκαν.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε, θα γραφτεί στην Ιστορία της χώρας.

Χρειαζόμαστε να δουλεύουμε για να ζούμε, όχι να επιβιώνουμε για να δουλεύουμε.

Δεν πληρώνονται με ρεπό τα ενοίκια και το φαγητό.

86 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων