Χαρτογραφώντας τον Νέο Κορωνοϊό και το Ιστορικό Εξάπλωσής του

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Εδώ και τρεις μήνες θα έλεγε κανείς, εάν παρακολουθήσει τηλεοπτικές ειδήσεις, πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το είδος της μυθοπλασίας εξυπηρετείται άψογα από τα δελτία ειδήσεων. Τον Δεκέμβριο του 2019 ένα νέο είδος Κορωνοϊού εμφανίστηκε στην Wuhan, μια μεγάλη πόλη της Κίνας και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε άκρη της Γης. Τα ελληνικά δελτία ειδήσεων, όπως είναι φυσιολογικό, άρχισαν να ασχολούνται κλιμακωτά με το υγειονομικό αυτό ζήτημα με αποκορύφωμα την στιγμή που κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στην χώρα μας. Βέβαια, συνεχίζοντας την αρχική μου σκέψη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας μας, εκμεταλλευόμενοι την επικαιρότητα του Κορωνοϊού, προχώρησαν σε δραματοποίηση των γεγονότων, σε κλιμάκωση του φόβου των πολιτών και γέμισαν τα δελτία τους με εξελίξεις σχετικά με αυτόν.


Ιστορικό του ΙούΗ πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του Κορωνοϊού είναι η Wuhan, μια μεγάλη πόλη της Κίνας. Δυστυχώς, λόγω του ότι δεν υπήρχε μεγάλη γνώση και ενημέρωση για τον ιό, η Κίνα αποτέλεσε το "πειραματόζωο" της υπόθεσης. Είναι σύνηθες πως όταν ξεκινά μια επιδημία (με δυναμικές πανδημίας), η πρώτη περιοχή στην οποία εμφανίζεται, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και την μεγαλύτερη δυσκολία στην άμβλυνση των κρουσμάτων. Η Κίνα θρηνεί τα περισσότερα θύματα και υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες πολιτών πως πολλά από τα πτώματα των θανόντων βρίσκονται παρατημένα στους δρόμους, γεγονός που εάν ισχύει, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη και γρηγορότερη εξάπλωση, γνώρισε η Βόρεια Ιταλία, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 800 σε αριθμό. Παρόλα αυτά η Ιταλική κυβέρνηση με τα μέτρα της φαίνεται πως αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα της εξάπλωσης.


Στην Ελλάδα, οι διαπιστωμένοι φορείς του ιού είναι τέσσερις. Όλοι οι φορείς του Κορωνοϊού στην χώρα μας ήρθαν σε άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα στην Βόρεια Ιταλία. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου είναι πως εντόπισε τον ασθενή μηδέν. Αυτό σημαίνει πως εντοπίστηκε στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα του Κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες της χώρας μπορούν, πολύ πιο εύκολα, να εντοπίσουν στοχευμένα τον κοινωνικό περίγυρο των ατόμων αυτών και να τους θέσουν σε προληπτική καραντίνα. Σε επιστημονικούς όρους, αυτή η διαδικασία ονομάζεται επιδημιολογική έρευνα.


Πόσα κρούσματα μπορεί να αντέξει η χώρα μας;


Αρχικά το 85% του πληθυσμού που θα αντιμετωπίσει την ασθένεια θα εμφανίσει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Το 15% θα εμφανίσει πιο έντονα προβλήματα και ένα 3% αυτού θα πρέπει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Επίσης, το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 0.5%, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός και ίσως είναι μικρότερος. Η ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες το τελευταίο διάστημα είναι το κατά πόσο το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει μια τέτοια επιδημία σε μεγάλο βαθμό. Ο κύριος Ηλίας Μοσιάλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας στο LSE, δηλώνει πως ακόμη και εάν στην χώρα μας νοσήσουν 10 χιλιάδες άνθρωποι, το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία, καθώς από αυτούς- με βάση τα στατιστικά δεδομένα- θα χρειαστούν νοσηλεία περίπου 500. Παρόλα αυτά τονίζεται από τον καθηγητή, αλλά και από την κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, πως η πρόσληψη προσωπικού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι υψίστης σημασίας για να υπάρχει πλήρης στελέχωση των κέντρων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού στην χώρα μας.


Μέτρα Προστασίας από τους Πολίτες
Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής ως έναν από τους λίγους τρόπους πρόληψης του ιού. Για αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντισηπτικού και πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μέσα στον πανικό των ειδήσεων, μέσα στην φοβία που προκαλεί ο αριθμός των νεκρών από τον νέο Κορωνοϊό, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και διαφάνεια στην κάλυψη των ειδήσεων που αφορούν στις εξελίξεις σχετικά με αυτόν. Εάν το σχέδιο της κυβέρνησης τηρηθεί κατά γράμμα και υπάρξουν προσλήψεις στις ΜΕΘ, τότε η χώρα μας θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα οργάνωσης και αντιμετώπισης τέτοιου τύπου επιδημιών.


Πηγές: "Αποτύπωμα" ΣΚΑΪ, BBC News

63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων