Χορεύοντας και Τραγουδώντας Αγκαλιά με το Αρνητικό Τεστ Κορωνοϊού

Γράφει η Ιωάννα ΜωυσίδουΕπηρεασμένοι από την εποχή, η εαρινή διάθεση στην καθημερινότητα μας ξεκινά να κυριαρχεί. Η αισιοδοξία που προσφέρουν οι μειωμένοι αριθμοί κρουσμάτων αντικαθιστά την απαισιοδοξία που κυριαρχούσε αλλά και τον φόβο στην διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Το ίδιο και η χαλάρωση των περιορισμών και μέτρων που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αποσωληνώνεται» λοιπόν σιγά σιγά η οικονομία με το άνοιγμα της εστίασης, του λιανεμπορίου και του τουρισμού μαζί με τα όνειρα, τις προσδοκίες, τις επιδιώξεις που ο καθένας μας είχε βάλει άνω τελεία.


Όλα θυμίζουν την πραγματικότητα των προηγούμενων χρόνων, όπου δεν υπήρχε η αναβλητικότητα, τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα αντί μουσικής και οι αποστάσεις. Αντίθετα, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού οι αποστάσεις μειώνονταν, όλοι γινόμασταν ένα στις προγραμματισμένες συναυλίες του καλοκαιριού όπως και η φωνή μας όταν τραγουδούσαμε δυνατά τους ίδιους στίχους. Οι συναυλίες, ο θερινός κινηματογράφος, τα φεστιβάλ και οι διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις συμπληρώνουν στο μυαλό των νέων κυρίως, αλλά όχι μόνο, τον ορισμό της άνοιξης και του καλοκαιριού.


Γι’ αυτό και δημιουργούνται απορίες για την περίοδο που θα ακολουθήσει. Άραγε θα μπορούμε να απολαύσουμε βόλτες σε παραλίες και ταβέρνες; Να ακούσουμε μουσική και να τραγουδάμε δυνατά σε συναυλίες; Σε διάφορες περιοχές του κόσμου γίνονται πειραματικές συναυλίες που θα δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Είναι βέβαιο πως ο Κορωνοϊός έχει αγγίξει και αυτή τη μορφή κοινωνικοποίησης, διασκέδασης αλλά και παίδευσης. Ταυτόχρονα, όμως, και εξαιτίας αυτού (του ιού) η διενέργεια των συναυλιών και τέτοιου είδους συναθροίσεων αποτελούν το φάρμακο για τους μήνες εγκλεισμού και τις παρενέργειες, οικονομικές και κοινωνικές, που έχει δημιουργήσει. Όποιο και αν είναι το κόστος της συμμετοχής, με μάσκα, self – test, αποστάσεις και μειωμένο αριθμό παρευρισκόμενων ή χωρίς, είναι ελπιδοφόρα η διοργάνωση εκδηλώσεων που μας θυμίζουν τη δικιά μας, προ covid-19 πραγματικότητα.


Πειραματική Συναυλία στην ΒαρκελώνηΣτην πειραματική συναυλία που έγινε στη Βαρκελώνη και όπου παρευρέθηκαν 5.000 περίπου θεατές οι εικόνες του πλήθους θύμιζαν την εποχή που πλέον οι περισσότεροι αναπολούν, όπου οι συνωστισμένες πλειοψηφίες ήταν κάτι θετικό. Οι 5.000 παρευρισκόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test πριν την συναυλία. Αυτοί που βρέθηκαν αρνητικοί μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην συναυλία χωρίς να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις αλλά φορώντας την μάσκα.Αν και επρόκειτο για πείραμα, αν και ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αν και ήταν λιγότεροι μάλλον από τους μισούς που διαφορετικά θα βρίσκονταν παρόντες στο Παλάου Σαν Ζόρντι, κατάφεραν μέσω του τραγουδιού και του χορού να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα ψυχικά εργαλεία και όπλα, ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν όλοι μαζί, όπως τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας, τον ιό. Τα 6 μόλις κρούσματα που βρέθηκαν μετά από 15 μέρες δηλώνουν την επιτυχία του πειράματος, αλλά και την επανάληψή του αυτή τη φορά όχι με τη μορφή πειράματος αλλά εκδήλωσης.


Πειραματική Συναυλία στο ΛίβερπουλΠαρόμοια πειραματική συναυλία διενεργήθηκε και στη Μεγάλη Βρετανία, στο Λίβερπουλ, με διαφορετική μορφή. Στη συναυλία στο Λίβερπουλ οι παρευρισκόμενοι δεν χρειάστηκε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις. Απαραίτητο ήταν ένα αρνητικό τεστ και η δέσμευση πως θα ξανακάνουν τεστ πέντε μέρες μετά την συναυλία. Απαγορεύτηκε, ωστόσο, η αγορά εισιτηρίου από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους.


Η απουσία μάσκας έδινε μια παραπάνω νότα αισιοδοξίας και θύμιζε περισσότερο από την πειραματική συναυλία της Βαρκελώνης την εποχή πριν την ηγεμονία του κορωνοϊού. Οι εικόνες από την συναυλία μοιάζουν με ταξίδι στο χρόνο, μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτούς που δεν βλέπουμε και να ελπίζουμε πως θα βρεθούμε στην θέση τους. Η προϋπόθεση ή θυσία του αρνητικού τεστ, ακόμα και η χρήση μάσκας δεν είναι δύσκολο να επιτελεστούν από ένα πλήθος, αποτελούμενο από πλειοψηφίες και μειοψηφίες που έχουν βιώσει τον κοινωνικό περιορισμό, το «mute» σε κοινωνικές και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Συναυλίες στην ΕλλάδαΑνάλογη γραμμή πλεύσης ακολουθεί και η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενισχύσει και να ανταμείψει την νέα γενιά για όλα αυτά που στερήθηκε και συνεχίζει να στερείται εξαιτίας της πανδημίας υπόσχεται, να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις της. Αν και πέρσι συναυλίες με λιγότερα άτομα και καθήμενους πραγματοποιήθηκαν, φέτος οι μήνες που προηγήθηκαν ήταν δυσκολότεροι λόγω της διασποράς του ιού και τα κρούσματα περισσότερα, όπως και παραμένουν υψηλά, παρά την αλλαγή της θερμοκρασίας.


Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων παραμένουν αισιόδοξοι και ταυτόχρονα έτοιμοι για πιο ευέλικτα προγράμματα λόγω της υψηλότερης πιθανότητας ακύρωσης κάποιας εκδήλωσης.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί καλλιτέχνες εκμεταλλεύτηκαν τα social media, κάνοντας live στο Facebook και στο Instagram. Κάτι σαν μίνι συναυλίες όπου ο καθένας βρισκόταν σπίτι του, μόνος του, με φίλους ή οικογένεια και μπορούσε μέσω του Instagram να ακούσει τους διάφορους καλλιτέχνες να τραγουδούν και να παίζουν μουσική. Αργότερα, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης αλλά και άλλοι καλλιτέχνες διοργάνωσαν online συναυλίες. Με αγορά online εισιτηρίου οι θεατές έγιναν διαδικτυακοί και μέσω μιας οθόνης εκατοντάδες να ακούσουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη «ζωντανά».


Αν και πετυχημένες οι προσπάθειες των καλλιτεχνών να διατηρήσουν όσο μπορούν ζωντανό τον χώρο τους, οι online εκδηλώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ζωντανές πολυπληθείς συναυλίες. Στις online συναυλίες απουσιάζει η αλληλεπίδραση του τραγουδιστή με το κοινό του, η αλληλεπίδραση μεταξύ του πλήθους, το χειροκρότημα, η ζωντανή επιβεβαίωση της επιτυχίας. Οι συναυλίες απαιτούν αμεσότητα, αλληλεπίδραση. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι που τόσους μήνες προσπαθούμε να ξορκίσουμε με την κοινωνική απομόνωση, η επιτυχία των πειραματικών συναυλιών είναι μια θετική εξέλιξη ώστε να ελπίζουμε πως το καλοκαίρι του 2021 θα μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί ακόμα και με μέτρα προστασίας.

35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων