«Όσα Μπορείς να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι» του Haemin Sunim

Γράφει η Κατερίνα Τόσκου


«Εξώφυλλο από το Βιβλίο Όσα Μπορείς να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι»


Κριτική: Τόσκου Κατερίνα

Συγγραφέας: Haemin Sunim

Βιβλίο: «Όσα Μπορείς να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι»

18 Μαρτίου 2021


Το πρώτο βιβλίο του Haemin Sunim, εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2018 από τις εκδόσεις πεδίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο «αυτοβελτίωσης», το οποίο μας παροτρύνει να μειώσουμε ταχύτητα και να παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα και πιο ψύχραιμα το τι συμβαίνει γύρω μας.


Συνοπτική περιγραφή


Όπως είναι γνωστό, ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από τη ταχύτητα που έχει αναπτύξει. Επηρεασμένοι, λοιπόν, από τους φρενήρεις καθημερινούς ρυθμούς της εποχής, εντάσσουμε ασυναίσθητα στη προσωπική μας ζωή, τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Ο συγγραφέας, μέσα από αυτό το βιβλίο, προσπαθεί να μας συμβουλέψει να «πάρουμε μια ανάσα», γιατί τρέχοντας, κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει και να απολαύσει τα μικρά και μεγάλα πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή.


Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μικρό συμβουλευτικό οδηγό, 281 σελίδων, σαφέστατα επηρεασμένο από τον βουδισμό και μοναδικά εικονογραφημένο από τον Youngcheol Lee, ο οποίος μέσω της πολύχρωμης, με υπέροχα ζεστά χρώματα, εικονογράφησης στοχεύει στη δημιουργία μιας γαλήνιας ατμόσφαιρας που αρμόζει στα πλαίσια του διαλογισμού. Με ένα απλό ξεφύλλισμα, είναι απολύτως αντιληπτό, το πόσο προσεγμένα έχει επιμεληθεί αυτό το βιβλίο, καθώς μια ματιά, στην αρμονική εικονογράφηση, στη μορφολογία της γραμματοσειράς και των ενοτήτων του βιβλίου, αρκεί για να δώσει τις πρώτες καλές εντυπώσεις στους αναγνώστες.


Υπάρχουν οκτώ κύρια Κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά, αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η ανάπαυση, η ενσυνειδητότητα, τα πάθη, οι σχέσεις, ο έρωτας, η ζωή, το μέλλον και η πνευματικότητα.Ρίχνοντας μια πιο προσεχτική ματιά στο περιεχόμενο


«Κόψε ταχύτητα και πάψε να τρέχεις έστω για μια στιγμή»


Ανοίγοντας το βιβλίο, στις πρώτες σελίδες συναντάμε τον πρόλογο, ο οποίος δεν περιέχει μόνο συνοπτικά τις θεματικές που αναλύονται στο βιβλίο, αλλά και το σωστό τρόπο που ο αναγνώστης είναι καλό να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Στον πρόλογο, ουσιαστικά, ο συγγραφέας συστήνεται στο κοινό του, δίνοντας στοιχεία για τη ζωή του, τα συναισθήματά του, την καριέρα του και την έμπνευση που βρήκε συνειδητοποιώντας ότι κάποια μοτίβα σκέψης που υπάρχουν στο διαλογισμό, υπάρχουν και στη βάση των διαπροσωπικών σχέσεων.


Αυτή η συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με μηνύματα που λάμβανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές από τους ακόλουθούς του, αποτέλεσε αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Ο ίδιος μελέτησε σε βάθος το πώς η ταχύτητα της σύγχρονης εποχής επηρεάζει, όχι μόνο τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Επομένως, όπως ο ίδιος αναφέρει, το βιβλίο στοχεύει μέσα από τα οκτώ του κεφάλαια να βοηθήσει τους αναγνώστες σε πολλές, αν όχι όλες, τις πτυχές της ζωής τους, τονίζοντας πάντα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ενσυνειδητότητα, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε τα λάθη μας με σκοπό την μελλοντική βελτίωση. Άρα, σκοπός του συγγραφέα είναι να μας παροτρύνει να βρούμε χρόνο για διαλογισμό και στοχασμό μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα.


Ο Haenim Sunim έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους δάσκαλους και συγγραφείς του βουδισμού Ζεν στη Νότια Κορέα. Φοίτησε στα πανεπιστήμια του Μπέρκλεϊ, του Χάρβαρντ και του Πρίστον. Στη συνέχεια αποφάσισε να ακολουθήσει την επίσημη μοναστική εκπαίδευση στην Κορέα και δίδαξε μαθήματα σχετικά με τις Ασιατικές θρησκείες στο Hampshire College της Μασαχουσέτης.

Το πρώτο του βιβλίο «Όσα Μπορείς να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι» έχει μεταφραστεί σε παραπάνω από 35 διαφορετικές γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 4.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το δεύτερο βιβλίο του, «Αγάπη Για Το Λιγότερο Τέλειο», έγινε το νούμερο ένα bestseller για το 2016 στη Νότια Κορέα και το 2019 έγινε διαθέσιμο σε πολλές άλλες γλώσσες.Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μια εισαγωγή, όπου γίνεται η περιγραφή μιας εμπειρίας ή μιας κατάστασης. Γενικότερα, στην εισαγωγή ο συγγραφέας στήνει το σχετικό περικείμενο, ώστε να εγκληματήσει τον αναγνώστη στα συναισθήματα και τις σκέψεις της εκάστοτε ενότητας. Έπονται της εισαγωγής, διάφορα αποφθέγματα γνωστών διανοούμενων, μηνύματα, συμβουλές, ακόμη και σκέψεις του ιδίου, με τελείως απλό στυλ γραφής προκειμένου να σιγουρευτεί ότι ο αναγνώστης θα «πιάσει» το νόημα, δίχως να μπερδεύεται από βαρύγδουπες και υπερβολικά «ψαγμένες» λέξεις και θεωρίες.


Άρα θα λέγαμε, ότι το βιβλίο και το στυλ του συγγραφέα χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση απλότητας και αρμονίας. Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν μόνο ένα σκοπό: την πνευματική γαλήνη και ηρεμία, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή καθοδήγηση του αναγνώστη, μέσω του διαλογισμού στην αυτοβελτίωση, δίχως να δεχθεί περιττές πληροφορίες που θα τον αποπροσανατολίσουν. Ένα μικρό δοκίμιο ακολουθεί τα αποφθέγματα που χρησιμοποιεί ο Sunim στα διάφορα κεφάλαιά του, το οποίο συνοδεύεται από διαφορετικές και σύντομες ρήσεις διαλογισμού, οι οποίες φυσικά, βοηθούν στην κατανόηση των νοημάτων και την πνευματική χαλάρωση.


Παρότι είναι ένα μικρό βιβλίο, ο αναγνώστης είναι καλό να ακολουθήσει τη συμβουλή του συγγραφέα και να μη το διαβάσει απνευστί. Πρέπει να δοθεί χρόνος και προσεχτική ανάγνωση, εάν το άτομο που θα το διαβάσει θέλει να κάνει τον απολογισμό του και μέσα από αυτό να πετύχει την ορθή προσωπική του βελτίωση. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, διότι μπορεί το στυλ γραφής να είναι απλό και κατανοητό, ωστόσο, η αντικειμενική κρίση που χρειάζεται από τον εκάστοτε να εντοπίσει, και πόσο μάλλον, να παραδεχθεί και να επιλύσει τα αρνητικά στοιχεία του ή προβλήματά του, απαιτούν αρκετό χρόνο και μεγάλη ενσυνειδητότητα, όπως τονίζει και ο Sunim.


Μετά την ανάγνωση του βιβλίου


Έπειτα από μια αργή και προσεχτική ανάγνωση του βιβλίου, ακολουθώντας όλες τις συμβουλές ανάγνωσης του συγγραφέα, ένιωσα μια απόλυτη ηρεμία και γαλήνη να με καταβάλει. Κάθε φορά που γυρνούσα μία σελίδα, ένιωθα ολοένα πιο γαλήνια, σοφή και έβαζα προσωπικά στοίχημα με σκοπό να βρω απάντηση στα προβλήματά και τα άγχη μου, έχοντας ολοένα μεγαλύτερο κίνητρο. Ο τρόπος γραφής, τα αποφθέγματα, τα δοκίμια, η εικονογράφηση, γενικότερα, όλο το υλικό που υπήρχε στο βιβλίο δεν με κούρασε ούτε στιγμή. Αντιθέτως, με ξεκούραζε και μου έδινε κίνητρο να κάνω την αυτοκριτική μου και να επεξεργαστώ με ηρεμία, τόσο τον εαυτό μου, όσο και τα άτομα γύρω μου. Πράγματι, πρόκειται για ένα βιβλίο που σε κάνει να προβληματίζεσαι και σε βοηθάει μέσω του διαλογισμού να αποστασιοποιηθείς και να δεις με κριτική σκέψη όλα σου τα πάθη, είτε θετικά, είτε αρνητικά.


Ωστόσο, το κυριότερο πράγμα που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε είναι το πόσο έχουν επηρεάσει την προσωπική μας ζωή και ψυχολογία οι πυρετώδεις ρυθμοί του σύγχρονου κόσμου. Λόγω της κεκτημένης ταχύτητας χάνουμε τα μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ο Haemin Sunim, τονίζει πως η χρυσή τομή δεν είναι να αποστασιοποιηθείς ολοκληρωτικά από αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς, αλλά να ξέρεις να απομακρύνεσαι από αυτούς όταν δεν είναι αναγκαίοι. Με άλλα λόγια, οι συμβουλές του βοηθούν τον κάθε αναγνώστη να επεξεργαστεί διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Μπορεί ο συγγραφέας να ασπάζεται τον βουδισμό, αλλά στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι λίγη σημασία έχει, καθώς τα μοτίβα σκέψης που ακολουθούν οι συμβουλές του στοχεύουν στον διαλογισμό, την κριτική σκέψη και τις διαπροσωπικές σχέσεις.


Συνεπώς, προτείνω να διαβάσετε προσεχτικά αυτό το βιβλίο και να ακολουθήσετε την προτροπή του Sunim, πατώντας λίγο «φρένο» και παρατηρώντας προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν ολόγυρά μας: "Γιατί έτσι μόνο θα καταλάβουμε πως όταν εμείς μειώνουμε ταχύτητα, ολόκληρος ο κόσμος επιβραδύνει μαζί μας".


Απόσπασμα από το βιβλίο:


"Είναι σημαντικό να δουλεύετε σκληρά,

αλλά μη σας συνεπαίρνει η σκληρή δουλεία.

Εάν σας έχει μεθύσει αυτή η αίσθηση,

δεν νοιάζεστε για το αποτέλεσμα της δουλειάς,

αλλά για το πώς θα δείξετε στους άλλους

ότι δουλεύεται σκληρά".

95 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων