Όταν Ένα Instagram Account Μετατρέπει τον Μοναχικό Δρόμο της Υπογονιμότητας σε μια Ανοιχτή Αγκαλιά

Γράφει η Κυριακή Μπλόσκα


Η επαφή με την επικαιρότητα είναι πλέον δίκοπο μαχαίρι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα με νέα που σφίγγουν το στομάχι σε δευτερόλεπτα. Σπάνιες είναι εκείνες οι σελίδες που θα μιλούν για ανθρώπους που δεν έχουν την τέλεια ζωή, που περνούν δύσκολα, που δεν έμαθαν ποτέ ποια είναι τα βήματα που οφείλει να ακολουθεί κανείς για να γίνει ένας «ολοκληρωμένος» ενήλικας. Ώσπου ένα τυχαίο σκρολάρισμα στο ίνσταγκραμ μου έδωσε κάτι που χρειαζόμουν εδώ και καιρό: αισιοδοξία. Και έτσι απλά ήρθα σε επαφή με το no_baby_news, μία σελίδα που δίνει φωνή σε γυναίκες που δεν κατάφεραν να γνωρίσουν ακόμη την περιβόητη μητρότητα.«Πίσω από το no_baby_news βρίσκεται μια γυναίκα. Μια ακόμα γυναίκα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα και ό,τι αυτό μπορεί να συμπεριλάβει».


Στην συνέντευξη που μου παραχώρησε η δημιουργός του no_baby_news, Έλενα Συλλιγνάκη, μιλήσαμε για το πώς αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για ένα τόσο καλά κρυμμένο θέμα -μα κυρίως για το πώς μοιάζει τελικά το ταξίδι της γονιμότητας για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν στην Ελλάδα.


-Τι είναι για σας το ‘no baby news’;


-Το no_baby_news ήρθε σαν ιδέα, σε μια πιο δύσκολη δική μου περίοδο, στην προσπάθεια μου να νιώσω ότι ανήκω κάπου...έκανα μια έρευνα στην πλατφόρμα του Instagram. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένας Ελληνικός λογαριασμός που να στηρίζει όλο αυτό. Έτσι, πήρα την απόφαση να κάνω την αρχή δίνοντας φωνή σε ένα τόσο δικό μου θέμα που τελικά αφορά πολλά ζευγάρια. Το @no_baby_news είναι μια σελίδα τόσο στο Instagram όσο και στο Facebook που απευθύνεται σε ζευγάρια, αλλά περισσότερο σε γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα.


-Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να δώσετε φωνή σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την γονιμότητα;


-Είναι δύσκολο και μοναχικό το ταξίδι της υπογονιμότητας. Το γνωρίζω αυτό από προσωπική εμπειρία. Αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια και αντιμετωπίζω δηλαδή ακόμα, αρκετές προκαταλήψεις, αδιάκριτες ερωτήσεις, παρατηρήσεις ή και προτροπές που πολλές φορές με πληγώνουν ή με εκνευρίζουν. Ένιωσα, λοιπόν, την ανάγκη να μιλήσω ανοιχτά για όλα αυτά που με προβληματίζουν, προτρέποντας άλλες γυναίκες ή και άντρες να κάνουν το ίδιο. Έτσι, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή παρέα που αλληλοϋποστηρίζετε ιδανικά.


-Υπάρχει κάποια ιστορία που να σας άγγιξε περισσότερο;


-Όλες οι ιστορίες με συγκινούν. Ίσως λίγο περισσότερο με άγγιξε μια κοπέλα που αναγκάστηκε να διακόψει την κύηση όταν διαγνώστηκε με καρκίνο. Και τώρα, εκτός όλων των άλλων έχει να διαχειριστεί και την ανησυχία της για το αν θα καταφέρει μετά από όλο αυτό να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.-Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο ή ένα μεγαλύτερο ζευγάρι που έχει χάσει κάθε ελπίδα με το σύστημα που περιτριγυρίζει την υπογονιμότητα;


-Η σελίδα δεν έχει ιατρικό ή επιστημονικό περιεχόμενο. Βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και απόψεις, είτε δικές μου είτε των υπόλοιπων μελών της παρέας. Προσπαθώ να μην συμβουλεύω τα ζευγάρια -μιας και δεν είμαι ειδικός υγείας. Τους μιλάω όπως θα μίλαγα στους φίλους μου. Θέλω να τους εμψυχώνω, να τους παρακινώ να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να αποδέχονται το πρόβλημα τους, να μιλάνε ανοιχτά για αυτό και να μην αισθάνονται ντροπή για όσα η ζωή τους έχει φέρει. Τέλος, τους υπενθυμίζω ότι η γονεϊκότητα δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να δώσεις την αγάπη που κρύβεται στην καρδιά σου.


-Τι ισχύει τελικά σχετικά με την υπογονιμότητα στην Ελλάδα;


-Στην Ελλάδα, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουμε προβλήματα αναπαραγωγής αισθανόμαστε λιγάκι "αόρατα". Δεν λαμβάνουμε της ίδιας αποδοχής αν μέχρι τα 40 δεν έχουμε καταφέρει να αναπαράγουμε το είδος μας. Μας βάζουν την ταμπέλα ότι μάλλον δεν το θέλαμε πολύ αν τελικά επιλέξουμε να μην υποβληθούμε σε 10 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις προκειμένου να τα καταφέρουμε. Αν στραφούμε δε στην υιοθεσία ή στην αναδοχή μας θεωρούν "λιγότερο" γονείς, εφόσον δεν περνάμε από την διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Καλά, δεν συζητώ για την επιλογή κάποιου ζευγαριού να υιοθετήσει μόνο ζώα, χαρίζοντας όλη την αγάπη του αποκλειστικά σε αυτά. Εκεί να δεις σχόλια. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, μέχρι να σπάσει και αυτό το ταμπού. Μέχρι να πάψει η κοινωνία να κρίνει τις επιλογές κυρίως της γυναίκας και απλά να αρχίσει να ακούει τις ανάγκες της.-Τι θα θέλατε να αλλάξει ώστε άνδρες και γυναίκες να αγκαλιάζουν την όποια δυσκολία τους αντί να δέχονται το κοινωνικό στίγμα που κατακλύζει την υπογονιμότητα;


-Ουφ! Δύσκολη ερώτηση. Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να αλλάξουν στην χώρα μας. Αρχικά, - εξού και η δημιουργία της σελίδας- θα ήθελα να μιλάμε ελεύθερα όχι μόνο στις διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και στην καθημερινή ζωή μας, για όσα βιώνουμε χωρίς να αντιμετωπίζουμε τον οίκτο στα μάτια του κόσμου. Είναι πολύ άσχημο, να λυπάσαι έναν άνθρωπο γιατί ΤΥΧΑΙΑ δεν έχει κάτι, το οποίο ΤΥΧΑΙΑ έχεις εσύ. Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και λιγότερη αδιακρισία πάνω σε τόσο λεπτά και προσωπικά θέματα. Θα ήθελα η προσωπικότητα και η αξία της γυναίκας -περισσότερο- να μην καθορίζεται από τον αριθμό των παιδιών που κατάφερε να φέρει στον κόσμο. Θα ήθελα οι νέοι μας να μαθαίνουν για την αξία της υγιούς σεξουαλικής ζωής μέσα στο σχολείο, να ενημερώνονται σωστά όχι μόνο για τους τρόπους προφύλαξης αλλά και για όλους τους τρόπους που μπορεί να γίνει κάποιος γονιός .. θα ήθελα.. είναι ατελείωτα όσα θα ήθελα..


-Τι θα λέγατε σε ένα ζευγάρι που έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση;


-Αν κάποιο ζευγάρι έχει δεύτερες σκέψεις και φοβίες, καλό θα ήταν να το σκεφτεί πριν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν. Έχοντας βιώσει την εμπειρία, έχει πολλά κόστη. Συναισθηματικά, σωματικά, οικονομικά. Οφείλουμε στους εαυτούς μας την επιλογή των πράξεων μας, ανεξάρτητα με το τι επιτάσσει ο κοινωνικός περίγυρος. Ακούω πολλές φορές '' Έλα μωρέ, κάνε άλλη μια εξωσωματική, η τάδε τα κατάφερε μετά από 7 φορές! " ή " Ααα, η δείνα δεν το θέλει πολύ, αφού δεν μπήκε καν στην διαδικασία να προσπαθήσει." Διαφωνώ !! Για οποιαδήποτε επιλογή μας, θα βρεθεί κάποιος να μας κρίνει. Ας μας κρίνει τουλάχιστον για τις απόλυτα δικές μας επιλογές.-Ποια είναι η δική σας ματιά αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας για την υπογονιμότητα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα;


-Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, έχουμε καλές κλινικές εξωσωματικής καθώς και γιατρούς. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως, το πρόβλημα νομίζω εστιάζεται στην έλλειψη ενσυναίσθησης από την κοινωνία, στην ελλιπή πρόνοια από την πολιτεία και στην λανθασμένη παιδεία στα σχολεία.


Κλείνουμε την κουβέντα μας με την ελπίδα πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ταξίδι της γονιμότητας θα έχει αίσιο τέλος για όσ@ την αναζητούν.

Είτε καταφέρει κανείς να αγγίξει την γονεϊκότητα είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως το no baby news θα είναι δίπλα σου για να σε εμψυχώσει και να σε σηκώσει κάθε φορά που η ελπίδα θα απομακρύνεται.

141 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων