Όταν ο Ερντογάν πρωταγωνίστησε στο La casa de Papel

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΗ απώλεια 128 δις. από τη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν μία είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου φέροντας ως κυριότερο τίτλο «κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας». Συνοδεύτηκε από σχόλια περί εύνοιας και ειδικής μεταχείρισης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των κύριων ενόχων. Ο τούρκος Πρόεδρος επέλεξε το παιχνίδι «κλείνω μάτια και αυτιά» σε όλες τις κατηγορίες που έγιναν εις βάρος του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του.


Ένα παιχνίδι που αναπτύχθηκε εις βάρος των τούρκων πολιτών και του γενικότερου οικονομικού συστήματος της χώρας. Στη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποφασίζει να πάρει επίσημα θέση και να δηλώσει «Τα ξένα αποθέματα ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τουρκίας δεν χάθηκαν, ούτε σπαταλήθηκαν. Περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος ελλείμματος, του πραγματικού χρέους, της εκροής ξένων κεφαλαίων και της δημόσιας ανάγκης». Έπειτα, ακολούθησε παραίτηση του Υπουργού. Ο λόγος; Ισχυρίστηκε προβλήματα υγείας και έτσι αποχώρησε ολοκληρώνοντας δύο έτη στο τιμόνι της οικονομίας.


Πηγή Φωτογραφίας : https://www.instagram.com/sefaozcelik_official/?utm_source=ig_embed

«La Hay De Mask », η τέλεια ληστεία


Και ενώ το τοπίο της οικονομίας στη Τουρκία έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η αξιωματική αντιπολίτευση χτυπά. Αυτή τη φορά επιλέγει να επιμείνει στην οικονομική καταστροφή και να πετάξει μπαλάκι ευθύνης για ακόμα μια φορά στον Ερντογάν. Αφορμή ήταν η τουρκική version της γνωστής σειράς La Casa de Papel η οποία προσφάτως ξεκίνησε διαδικασία γυρισμάτων. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναφέρει πως «η σειρά έχει από καιρό γυριστεί στην Τουρκία ως ταινία μικρού μήκους και οι ληστές στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν μπήκαν από τον τοίχο, αλλά από την πίσω πόρτα». Ασχολίαστη την κατάσταση δεν άφησε ούτε το Spiegel Online το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως μετατράπηκε ολόκληρο του τουρκικό κράτος σε μία οικογενειακή επιχείρηση υπό τη συγκεκριμένη ηγεσία.


Κατά τη διάρκεια της θητείας του τέως Υπουργού Οικονομικών, εξαφανίστηκαν εκ των άλλων, περίπου 208 τόνοι χρυσού προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στις δημόσιες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Στην αντίπερα όχθη, δεσπόζουν οι ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε επίπεδο κέρδους.


Ειδικότερα:

· Η κρατική τράπεζα Ziraat Bank έχασε 49% από τα κέρδη της.

· Η Vakifbank παρουσίασε πτώση 56% στα κέρδη της.

· Η Halkbank παρουσίασε κέρδη 59 εκατ. λίρες, δηλαδή 92% μείωση συγκριτικά με το 2020.Από την οθόνη στην πραγματικότητα


Περισσότερα στοιχεία για την οικονομία της Τουρκίας κατά το 2021:


· Το 57,4% των ατομικών καταθέσεων αγγίζουν τα 159 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα.

· Το εξωτερικό χρέος υπολογίζεται στα 192 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξόφληση του επείγει εντός 12 μηνών.

· Εντός Απριλίου, η Τούρκικη λίρα υποχωρεί μέχρι και 2,3% στις 8,3669 λίρες ανά δολάριο. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η μεγαλύτερη απώλεια σε σχέση με τα νομίσματα των αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

· Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί επίσημης αναγνώρισης ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με πρωταγωνιστή το δολάριο.

· Αγώνας δημοπρασίας για ανταλλαγή 20 τόνων χρυσού με λίρες οργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.


Συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο, ο πληθωρισμός φτάνει στο 36,7% με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύουν ανεξάρτητοι ερευνητές. Η ENA Group, ενεργοποιήθηκε και προχώρησε σε δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων μετά από κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ψευδή στοιχεία της στατιστικής εταιρίας. Έπειτα, η τελευταία προχώρησε σε μήνυση κατηγορώντας τους για δυσφήμιση.

· Το επιτόκιο μέχρι το Δεκέμβρη του 2020 ήταν στο 17%.

· Το συνάλλαγμα επηρεάστηκε από την αλλαγή πολιτικής του Ερντογάν μετά την παραίτηση του τέως Υπουργού Οικονομικών και η λίρα αναπλήρωσε το 18% της περσινής χρονιάς.Ποιες είναι οι συνέπειες;

· Σε διάστημα δύο ετών και όσο η οικονομία της διπλανής χώρας υποβαθμίζεται, παρασύρει μαζί της στη κάθοδο και τη δυναμική της απασχόλησης. Ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες, η ανεργία παρουσιάζει τρομακτικά ποσοστά και ανησυχητικές τάσεις.

· Το κόστος βασικών αγαθών έχει πάρει ανυπολόγιστη αξία.

· Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά του βιοτικού επιπέδου.

· Άλλη μία απώλεια, παράπλευρη μεν αλλά εντός της γενικότερης σύνοψης, φαίνεται πως είναι η μείωση της δημοτικότητας του Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στην Τουρκία ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποδυναμωθεί.


Προβλέπεται κοινή πορεία και όμοια τελική κατάληξη τόσο για το τουρκικό νόμισμα όσο και για τη διάρκεια του Ερντογάν στην Προεδρική καρέκλα. Εξάλλου το νόμισμα πάντα θα θεωρείται ένας σημαντικός οιωνός που προμηνύει το μέλλον του εκάστοτε κράτους. Η αποτίμηση της οικονομίας μαρτυρά την αδυναμία συντήρησης της τουρκικής λίρας ακόμα και μετά από την ιδιαίτερη πολιτική που ακολούθησε η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Εκμεταλλευομένη η Τουρκία λοιπόν στο έπακρο το φτηνό δανεισμό σε δολάρια, ξεκίνησε ένα ντόμινο επίσης φτηνού δανεισμού δολαρίων στις τουρκικές εταιρίες. Ωστόσο η λίρα εξακολούθησε να πέφτει, καθώς υπήρχαν πάνω της έσοδα προς τους κόλπους του τουρκικού κράτους. Το αποτέλεσμα; Η λίρα εξακολουθεί να υποτιμάται και να χάνει την άνιση μάχη με το δολάριο.


Ποια είναι η εκτίμηση των δημοσκοπήσεων σήμερα;Η εταιρεία Avrasya εντός του Απριλίου προχώρησε σε μία νέα δημοσκόπηση με θέμα την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία, αν αυτές πραγματοποιούνταν σήμερα. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα, τα υψηλότερα ποσοστά της δημοσκόπησης είναι υπέρ του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ανάλογη υποστήριξη αποδείχθηκε και υπέρ του δημάρχου της Άγκυρας. Ο χαμένος της μάχης αποδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και τα συγκυβερνώντα κόμματα AKP και MHP. Μόνο ένα 29,3 % θα επέλεγε ξανά να τοποθετήσει το ίδιο πρόσωπο στη θέση του Προέδρου. Σχετικά με την οικονομική κρίση και τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις που διαρκώς αποπροσανατολίζουν τον τούρκικο λαό, μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Η πλειοψηφία παρατηρώντας τις συνέπειες σε όλους τους τομείς έχουν αντιληφθεί αυτό που προσπαθούν να τους κρύψουν.


Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας είναι πραγματικότητα. Οι τακτικές αποπλάνησης μέσω ψευδών στοιχείων και ποσοστών αποτελεί εφήμερο καθησυχασμό και μια ανέντιμη στάση στο πρόσωπο των πολιτών. Όσο ο τούρκος Πρόεδρος επιλέγει να βάζει κάτω από το χαλί το πρόβλημα, αυτό θα διογκώνεται. Η πορεία του τουρκικού νομίσματος και γενικότερα η οικονομική κατεύθυνση μαρτυρά ένα βαρύ κλίμα εντός των τουρκικών συνόρων. Αυτό που περιμένουν όλοι είναι πως θα εξελιχθεί η πλοκή της ιστορίας και αν θα παραμείνουν οι ίδιοι χαρακτήρες.Πηγές :

Naftemporiki.g

Dw.com

Liberal.gr

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

259 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων