11 Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια ιστορία

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Σήμερα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο στην Αμερική. Η επίθεση αυτή θεωρείται αφετηρία μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα, αλλά και για την ανακατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι σουρεαλιστικές, κινηματογραφικές σχεδόν ψεύτικες εικόνες από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων έχουν μείνει στην ιστορία και όπως τότε έτσι και σήμερα σοκάρουν την παγκόσμια κοινωνία και δεν αφήνουν κανένα να ξεχάσει τα όσα συνέβησαν.


Εικόνα από τους δίδυμους πύργους
11 Σεπτεμβρίου 2001

Τι συνέβη;


Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όταν τέσσερα αμερικανικά πολιτικά αεροσκάφη, δύο της εταιρίας American Airlines και δύο της United Airlines, βγήκαν εκτός πορείας, αφού τον έλεγχο κατέλαβαν 19 αεροπειρατές. Δύο από τα παραπάνω αεροσκάφη έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους, στους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας την κατάρρευση τους και περίπου 3.000 νεκρούς. Το τρίτο αεροσκάφος έπεσε στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο και θεωρείται πως στόχος του ήταν η πτώση του στον Λευκό Οίκο.


Το πρώτο αεροσκάφος συνετρίβη στις 8:45 στο βόρειο Πύργο με αποτέλεσμα την ισοπεδωτική του κατάρρευση. Όπως μετέδωσαν οι τηλεοπτικές ειδήσεις της εποχής φαίνεται πως μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα από την πτώση του αεροσκάφους είχαν απομείνει μόνο τα συντρίμμια από αυτό, που κάποτε θύμιζε τον βόρειο Πύργο.

Στις 9:03, 18 λεπτά μετά την πρώτη πτώση, η Νέα Υόρκη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος που παρακολουθούσε συγκλονισμένος τις εξελίξεις γίνονται θεατές της δεύτερης πρόσκρουσης του αεροπλάνου στον νότιο Πύργο.


Το τρίτο αεροπλάνο στις 9:43 προσκρούει στο Πεντάγωνο προκαλώντας το θάνατο 125 ατόμων και την κατάρρευση μέρους του κτιρίου. Οι αρχές, σύμφωνα με «Τα Νέα», προχωρούν σε προληπτική εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Καπιτωλίου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων ομοσπονδιακών κτιρίων.Η επόμενη μέρα


Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι Η.Π.Α χτυπήθηκαν στην «καρδιά» τους για πρώτη φορά. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 25.000 τραυματίστηκαν και 24 άτομα παρέμειναν αγνοούμενοι. Από εκείνη την ημέρα οι Η.Π.Α άλλαξε εξωτερική πολιτική. Το Αμερικανικό όνειρο άλλαξε μορφή.


Ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κάλεσε όλες, τουλάχιστον τις δυτικές, κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτό τον δίκαιο αγώνα υπέρ της δημοκρατίας. Δήλωσε: «Κάθε έθνος και κάθε περιοχή έχει να πάρει μία απόφαση. Είστε είτε μαζί μας είτε με τους τρομοκράτες».


H ελληνική πολιτική και κοινωνική σκηνή επίσης παρακολουθούσε με «κομμένη την ανάσα» όσα διαδραματίζονταν στη Νέα Υόρκη. Είχε χτυπηθεί το κέντρο του καπιταλισμού, η κυρίαρχη, πολιτικά και στρατιωτικά, δυτική δύναμη. Ήταν αυτός ο μοναδικός στόχος των τρομοκρατών; Όλη η Δύση θορυβήθηκε τόσο από το ίδιο το γεγονός όσο και από την αντίδραση επερχόμενη αντίδραση των Η.Π.Α.


εξώφυλλα περιοδικών για την 11η Σεπτεμβρίου
Πηγή: in.gr

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας


Αυτό το κλίμα, τρόμου και ανησυχίας για το μέλλον αλλά και το τέλος μιας εποχής αποτυπώθηκε και στις ελληνικές εφημερίδες την επαύριο της επίθεσης.


Η εφημερίδα Το Βήμα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Ο Μπους ετοιμάζει εκδίκηση» και η Καθημερινή «Κατάσταση πολέμου στις Η.Π.Α». Όλος ο κόσμος και κυρίως ο Αμερικανικός λαός που θρήνησε συγγενής και φίλους που έτυχε να βρίσκονται στο κτίριο εκείνη την ημέρα περίμενε με αγωνία την απάντηση της Αμερικής.


Η απάντηση ήρθε δύο μήνες μετά την επίθεση. Την τρομοκρατική επίθεση φαίνεται πως πραγματοποίησε η Αλ Κάιντα, με αρχηγό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η Αλ Κάιντα είναι μία ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμιστών τους οποίους είχαν βοηθήσει από το 1996 έως και το 2001 οι Ταλιμπάν. Γι’ αυτό όταν ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό του Μπιν Λάντεν η πρώτη επιχείρηση των Η. Π.Α στις 13 Νοεμβρίου είχε ως στόχο την ανατροπή των Ταλιμπάν όπως και έγινε.


εικόνες με πολίτες στην πτώση των δίδυμων πύργων
Πηγή: Lifo.gr

Οι εικόνες ανθρώπων να πέφτουν από τους ουρανοξύστες ως καλύτερη επιλογή για να «σωθούν» θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων και θα δηλώνει αυτή την νέα εποχή, του πολέμου της τρομοκρατίας, της αλλαγής πλεύσης ειδικά για τις Η.Π.Α. Οι άνθρωποι αυτοί ως παράπλευρες απώλειες για τους τρομοκράτες, θύματα πολιτικών σχεδίων και παιχνιδιών επικράτησης θα μας θυμίζουν αυτό τον πόλεμο υπέρ της ανθρωπότητας.

57 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων