5 Ταινίες που Άλλαξαν την Κοινωνία

Γράφει ο Μαργαρίτης Αννάογλου


5 ταινιες που αλλαξαν την κοινωνια

1) Avatar


ταινιες που αλλαξαν την κοινωνια

Η ταινία Avatar έχει πολλές πρωτιές και έφερε πολλές αλλαγές στην ιστορία του σινεμά. Αρχικά περιγράφει την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και μιας «εξωγήινης» φυλής (των Avatar). Η ταινία αποτελεί το φιλμ με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία του σινεμά και η πρώτη 3D ταινία όλων των εποχών. Έφερε έναν νέο αέρα στο παγκόσμιο σινεμά, καθώς άλλαξε το τι σημαίνει blockbusterκαι το τι σημαίνει να βάζεις χρήματα και προσπάθεια σε μια ταινία.


2) Jaws (Τα Σαγόνια του Καρχαρία)


jaws ταινίες που άλλαξαν την κοινωνία

Η ταινία Jaws έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ όλων των εποχών και αποτελεί πλέον ένα cultclassicανάμεσα στους οπαδούς των ταινιών τρόμου και θρίλερ. Όμως, πως αυτή η ταινία άλλαξε την κοινωνία; Πως ένας καρχαρίας προκάλεσε κοινωνικές αλλαγές;


Την εποχή που η ταινία βγήκε στα σινεμά (1975) παρατηρήθηκε αλλαγή στον τρόπο που η ανθρωπότητα βλέπει τους καρχαρίες. Πλέον, λόγω της απεικόνισης στην ταινία, οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται πως οι καρχαρίες είναι αιμοβόρα κτήνη, τα οποία κυνηγούν ανθρώπους. Την ίδια χρονιά παρατηρήθηκε δραματική πτώση στην επισκεψιμότητα των παραλιών και πολλές λανθασμένες καταγγελίες για θεάσεις καρχαριών.


3) Philadelphia (Φιλαδέλφεια)


ταινιες που αλλαξαν την κοινωνια

Μέσα στην οκτάδα με τις ταινίες που άλλαξαν την κοινωνία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ταινία Philadelphia, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους όταν η πανδημία του AIDS/HIVείχε αρχίσει να βρίσκεται σε έξαρση και όταν είχαν χάσει την ζωή τους από αυτή 200.000 αμερικανοί πολίτες. Η ταινία μιλά για έναν δικηγόρο που είναι κρυφά ομοφυλόφιλος και κρυφά φορέας του aids.


Κριτικοί αναφέρουν πως αυτή η ταινία ευθύνεται για την αποστιγματοποίηση των ασθενών με aids και το άνοιγμα μιας ευρείας συζήτησης σχετικά με την πανδημία που ακόμη κοστίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.


4) Blackfish


ταινίες που άλλαξαν την κοινωνία

Το ντοκιμαντέρ/ταινία αυτό μπαίνει δικαιωματικά στην λίστα μας, καθώς αποτελεί, ίσως, το πιο πρόσφατο παράδειγμα κοινωνικής αλλαγής μέσα από μια ταινία/ντοκιμαντέρ. Πολλά θεματικά πάρκα, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν όρκες για να διασκεδάσουν το κοινό τους. Μέσα από αυτό το φιλμ, επιστήμονες και ειδικοί, τόνισαν πως οι όρκες δεν είναι πλάσματα που πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα, μέσα σε μικρούς χώρους.


Έτσι, μετά την κυκλοφορία του Blackfish, πολλά από τα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα του κόσμου, δήλωσαν πως δεν θα φέρουν νέες γενιές από όρκες στις εγκαταστάσεις τους και πως δεν θα υπάρξει άλλη αιχμαλωσία όρκας, πέρα από αυτές που ήδη υπάρχουν σε αυτά.


5) Bambi (Μπάμπι το Ελαφάκι)


5 ταινίες που άλλαξαν την κοινωνία

Όλες οι γενιές πριν το 2000 θυμούνται αυτή την κλασσική ταινία που υπήρχε σε κάθε video club της γειτονιάς μας. Ο Bambiένα αθώο ελαφάκι βιώνει πολλές ατυχίες μέσα στην ταινία, η οποία κλείνει με την ανεξαρτητοποίησή του, ως ώριμο πλέον ελάφι. Τι κοινωνικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσει, όμως, ένα παιδικό φιλμ;


Όταν βγήκε στους κινηματογράφους, πολλοί άνθρωποι «ερωτεύτηκαν» τα ελάφια και παρατηρήθηκε τις επόμενες χρονιές, μετά την κυκλοφορία της ταινίας, μεγάλη μείωση στο κυνήγι και τους θανάτους ελαφιών.


Αυτή είναι, λοιπόν, η λίστα μας με τις ταινίες που άλλαξαν με κάποιο τρόπο την κοινωνία και προκάλεσαν θετικές αναταράξεις εκεί όπου χρειαζόταν.

198 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων