Ανοίγουν τα σχολεία - Θα μείνουν ανοιχτά;

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινά και η εφαρμογή των νέων μέτρων που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με στόχο την αποφυγή του αναμενόμενου, κατά τ ‘άλλα, ενός τέταρτου κύματος πανδημίας. Έτσι από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου επέστρεψαν στη δια ζώσης εκπαίδευση με την ελπίδα πως τα νέα μέτρα και η εφαρμογή τους θα διατηρήσουν αυτή τη μορφή εκπαίδευσης και όχι την εξ αποστάσεως διδασκαλία ή τηλεκπαίδευση.


μαθητές στο σχολείο
Πηγή: Lifo.gr

Η Υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως με βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter αναφέρεται στους συγκεκριμένους στόχους που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει με την εφαρμογή των μέτρων. Συγκεκριμένα παρακάτω αποτυπώνεται το μήνυμα της κα. Κεραμέως:


«Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Προτεραιότητά μας είναι τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τις οικογένειές τους, όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Σύμμαχος μας, η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους. Μεγάλο μας όπλο τη φετινή χρονιά το εμβόλιο. Ας εμβολιαστούμε για να διασφαλίσουμε την κανονικότητα στη ζωή μας και στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Από σήμερα, αλλάζουν πολλά και στο περιερχόμενο της εκπαίδευσης. Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Σχεδόν 12.000 νέοι διορισμένοι εκπαιδευτικοί. Ενισχυμένος ρόλος για τους εκπαιδευτικούς μας.


Η σχολική μονάδα αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία. Η παιδεία αναβαθμίζεται. Τα παιδιά μας αποκτούν καλύτερες προοπτικές ζωής. Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους».
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν


Ξεκάθαρος λοιπόν στόχος της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί είναι η αποφυγή της τηλεκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως η εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα αποτελεί τελευταία επιλογή και οι συνεχείς έλεγχοι με self και rapid tests πρώτη, ώστε τυχόν θετικό κρούσμα ταχύτατα να εντοπιστεί και να απομονωθεί προτού υπάρξει μετάδοση του ιού. Αναλυτικά τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:


1. Εμβόλιο

Όπως αναφέρει και η κα. Κεραμέως η κυβέρνηση θεωρεί ως «το πιο δυνατό της όπλο» κατά της μετάδοσης του ιού το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποτελούν σημαντικά έγγραφα για την είσοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις.

2. Self και Rapid Tests


Όσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές παραμένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους ανίχνευσης του ιού δύο φορές την εβδομάδα. Self τεστ πρέπει να διενεργούν οι ανεμβολίαστοι μαθητές άνω των 12 ετών δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να φέρουν δήλωση αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα το κόστος του οποίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι, με το κόστος του rapid να κυμαίνεται στα 10 ευρώ.


3. Θετικό κρούσμα


Η διακοπή της δια ζώσης εκπαίδευσης για ένα τμήμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελεί τελευταία επιλογή. Σε περίπτωση λοιπόν, που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα δεν θα κλείνει το τμήμα αλλά θα πραγματοποιείται ιχνηλάτησει και αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος των επαφών που το άτομο ήρθε σε επαφή τις προηγούμενες 7 ημέρες. Ένα τμήμα θα προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση μόνο στην περίπτωση που εντοπιστούν 50% + 1 επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Αναφορικά με τον μαθητή που έχει βγει θετικός σε κάποιο τεστ, ο ίδιος για διάστημα 10 ημερών θα τίθεται σε καραντίνα. Η επιστροφή του στο σχολείο θα πραγματοποιείται μετά το πέρας των 10 ημερών χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.


Παιδί στο σχολείο
Πηγή: efsyn.gr

την Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή με την μία όταν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο 5.845.265 πολίτες. Από αυτούς έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και 88.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών.


Οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες με δεδομένο πως αποτελούν την ηλιακή ομάδα με τις ηπιότερες συνέπειες λόγω νόσησης από τον ιό, δεν αποτελεί και προτεραιότητα, των ίδιων όταν πρόκειται για ενήλικους ή των γονιών τους όταν πρόκειται για ανήλικους, ο εμβολιασμός.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων ακριβώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Από τη στιγμή που θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό του ιού όμως είναι δεδομένο πως θα δούμε και μία αύξηση των κρουσμάτων. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, που λειτουργεί αποτελεσματικότερα δια ζώσης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί αυτοί οι έλεγχοι που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη λήψη μέτρων.


Προβλήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας


Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, είτε πρόκειται για εμβολιασμένους είτε για ανεμβολίαστους, έχουν ένα κοινό στόχο, μια κοινή επιδίωξη, να μην μοιραστούν ξανά τις εμπειρίες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.


Αυτού του είδους η εκπαίδευση των παιδιών αποδείχθηκε αναποτελεσματική για μικρό και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, παίδευση, κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε είδος ψηφιακής διδασκαλίας και αλληλεπίδρασης. Τα τεχνικά προβλήματα, η αδιαφορία των ίδιων των μαθητών, αλλά και η κούραση των εκπαιδευτικών όταν όλες οι προσπάθειες τους για να αυξήσουν την μεταδοτικότητας τους μέσω μιας οθόνης αποτύγχαναν συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής εκπαιδευτικής πορείας τα τελευταία δύο χρόνια.


παιδί στο σχολείο
Πηγή: cnn.gr

Τα ατυχή συμβάντα με καταλάθος ανοιχτά μικρόφωνα ή κάμερες αποτελούν μικροπροβλήματα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης. Και όχι δεν θα κρίνουμε την ποιότητα από την επιτυχία ή όχι του συστήματος στις τυποποιημένες πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά αντίθετα στις νόρμες και τις ιδέες που το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να αποκτήσουν οι μαθητές ή όχι.


Γιατί έργο του εκπαιδευτικού είναι και η παίδευση των παιδιών προϋπόθεση της οποίας είναι και η κοινωνικοποίηση. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών ειδικά σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορεί να επιτευχθεί με ιντερνετικούς διαλόγους. Απαραίτητη είναι η επαφή του ενός παιδιού με το άλλο, η ανταλλαγή απόψεων με φόρτιση συναισθημάτων και όχι μια παγωμένη εικόνα.


Αυτά ακριβώς τα προβλήματα προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στη δια ζώσης εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή βεβαίως όλες αυτές οι διακρίσεις αυξάνουν τις κοινωνικές διαιρέσεις και διαχωρισμούς, όταν οι ανεμβολίαστοι μαθητές αντιμετωπίζονται ως κίνδυνος και οι εμβολιασμένοι ως ακίνδυνοι. Βλέπουμε τη μεταφορά ή μάλλον την διεύρυνση του χώρου της κοινωνικής διαίρεσης.


Η διαμάχη των εμβολιασμένων εναντίον των αντιεμβολιαστών επεκτείνεται εδαφικά και ιδεολογικά. Πλέον το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τους ενήλικους πολίτες, αλλά επεκτείνεται στα παιδιά τους. Διευκολύνει ή βάζει εμπόδια και στα παιδιά τους και μια ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητάς του και στο πεδίο της εκπαίδευσης τρομάζει τους αντιεμβολιαστές. Μέχρι ποιο σημείο αντίστασης θα φτάσουν οι αντιεμβολιαστές και μέχρι πιο σημείο πίεσης θα φτάσει η κυβέρνηση;


Οι μήνες που ακολουθούν θα αποδείξουν την αποτελεσματικότητα ή την αποτυχία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Η ύπαρξη ενός κοινού στόχου θα βοηθήσει ώστε τα μέτρα αυτά να αποκτήσουν και την κοινωνική τους νομιμοποίηση και να γνωρίσουν γι’ αυτό τον λόγο περιορισμένη αντίσταση. Η παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης της αποτυχίας της τηλεκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό γεγονός, ώστε οι κυβερνητικοί φορείς, εκπαιδευτικοί αλλά και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να αναζητήσουν τρόπους και προϋποθέσεις επιτυχίας της δια ζώσης εκπαίδευσης.

75 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων