Αυτές είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΚανείς δεν πρόλαβε να σβήσει από τη μνήμη του τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Καμία πληγή δεν επουλώθηκε από τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες εκείνου του καταστροφικού καλοκαιριού. Η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως, έγραψαν τότε. Ποιος περίμενε τρία χρόνια μετά, ότι η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στην Αττική θα επεκτείνονταν μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα; Για την πυρκαγιά του 21, τι θα γράψουν; Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξαφνικοί άνεμοι δεν ευνόησαν τον αγώνα του πυροσβεστικού σώματος για τον περιορισμό των αμέτρητων πύρινων μετώπων. Αντιθέτως, σειρά αναζωπυρώσεων διαδέχτηκε η μία την άλλη κάνοντας το πέρασμα της φωτιάς πάνω στις δασικές εκτάσεις, ανεξίτηλο.


Η είδηση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα κάνει συνεχώς το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων. Η Guardian καταγράφει τα χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, τις εκκενώσεις περιοχών και τα μολυσμένα σύννεφα καπνού που έχουν κυριεύσει την Αθήνα. Σχετικά με το θέμα, έγραψε επίσης η Reuters, η Daily Mail, η Independent και η France 24.


Η ενεργοποίηση διεθνούς βοήθειας για την πύρινη καταστροφή στην Ελλάδα


Όσες προσπάθειες και να έγιναν από τα μέσα, ελληνικά και ξένα, κανένα δεν κατάφερε να αποτυπώσει με ακρίβεια την πανωλεθρία που έχει προκληθεί στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα. Μέγας σύμμαχος των πυρόπληκτων περιοχών, το πυροσβεστικό σώμα, το οποίο δίνει τη δική του μάχη με σκοπό των περιορισμό των πύρινων εστιών που συνεχώς πληθαίνουν. Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, βοηθήματα του ΟΤΑ, και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού συμμετέχουν στον αγώνα για περιορισμό αυτής της ατελείωτης καταστροφής. Δείγμα αυτού του αγώνα, το νεκρό σώμα ενός εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος ήταν το πρώτο επίσημο θύμα αυτής της φονικής πυρκαγιάς.Για τη διάσωση των περιοχών ενεργοποιήθηκε επίσης το Ευρωπαϊκό Σύστημα Καπέρνικος , ενώ πολλές χώρες έστειλαν πυροσβεστική ενίσχυση.


Πιο αναλυτικά:


 • Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που συνέβαλλε στον αγώνα της κατάσβεσης με 40 απεσταλμένους πυροσβέστες.

 • Η Γαλλία απέστειλε 83 Γάλλους πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη καναντέρ την Παρασκευή 6 Αυγούστου, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων.

 • Παρόμοια βοήθεια κατέφτασε από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Κροατία και την Ισπανία.

 • Το Σάββατο 7 Αυγούστου έφτασαν στη χώρα 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και 2 Σουηδικά αεροσκάφη air tractor.

 • Σημαντική βοήθεια στάλθηκε από τη Γερμανία. Το Σάββατο 7 Αυγούστου έφτασε στα καμένα εδάφη ειδική ομάδα, προκειμένου να σχηματίζει εμπεριστατωμένη άποψη για το μέγεθος της καταστροφής. Στη συνέχεια, συνδυαστικά με την Πολωνία προσφέρθηκαν 360 πυροσβέστες, πολλοί από τους οποίους έχουν εξειδίκευση στις αναζωπυρώσεις δασικών πυρκαγιών.


Η συνολική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγάλη πύρινη καταστροφή που ξέσπασε στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, υπολογίζεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συμμετείχε στην υποστήριξη όλης της προσπάθειας με την παροχή αεροσκάφους αναγνώρισης P-8.


Όλος ο πλανήτης παραδομένος στις φλόγες

Όσο η Ελλάδα έχει περικυκλωθεί από ατελείωτα πύρινα μέτωπα, ο υπόλοιπος πλανήτης βρίσκεται επίσης παραδομένος στις φλόγες. Ο παγκόσμιος χάρτης γέμισε κόκκινα σημάδια, τα οποία συμβολίζουν τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε όλο τον πλανήτη. Η NASA, μέσω της υπηρεσίας FIRMS ( Fire Information for Resource Management System) απεικονίζει τη θλιβερή πραγματικότητα σχετικά με τις εστίες φωτιάς.


Πηγή : FIRMS

Πρώτη έρχεται η Αφρική, της οποίας το νότιο τμήμα βρίσκεται ολόκληρο εκτεθειμένο στις φλόγες. Στη λίστα των πυρόπληκτων περιοχών ακολουθεί η Νότια Αμερική και ο Αμαζόνιος, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελούσε τον κύριο πνεύμονα ολόκληρου του πλανήτη. Ολοσχερώς καίγεται η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα, χώρες οι οποίες μέρα με τη μέρα παραδίδουν ακόμα ένα κόκκινο σημάδι πάνω στο χάρτη.


 • Εκτός αυτών, μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Γιακουτία. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες. Συνολικά, πυρκαγιές ανιχνεύονται σε 144 διαφορετικές τοποθεσίες εντός της χώρας.

 • Η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία επίσης ανιχνεύονται στο χάρτη των πυρκαγιών.


Καλιφόρνια


Πηγή : AP Images

Από τα μέσα Ιουλίου έχει εκδηλωθεί πρωτοφανής πυρκαγιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, την οποία οι αρχές ονομάζουν Ντίξι. Στις 4 Αυγούστου 2021 οι φλόγες κορυφώθηκαν, αναγκάζοντας 2.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι άνεμοι που υπήρχαν στην περιοχή συνέβαλλαν, ώστε να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


Η βάση της ανιχνεύεται στα δάση της Βόρειας Καλιφόρνιας, ενώ οι ειδικοί την αποδίδουν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Οι εξαντλητικοί καύσωνες συνδυαστικά με την ξηρασία δεν λειτουργούν ως βοηθητικός παράγοντας στη προσπάθεια της κατάσβεσης. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως στο πέρασμα της, η Ντίξι έχει καταστρέψει 1.100.000 στρέμματα. Το πυροσβεστικό σώμα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε δεν είναι εν τέλει αρκετές μπροστά σε μία τέτοια μεγάλη καταστροφή. Ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών, Μίτς Ματλου δήλωσε «Κάναμε ότι μπορούσαμε, μερικές φορές αυτό όμως δεν αρκεί».


Ιταλία


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χιλιάδες εκτάσεις γης , κυρίως στη νότια Ιταλία, αιχμαλωτίστηκαν στις φλόγες. Τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, καθώς και η περιοχή της Καλαβρίας βρέθηκαν εντός μεγάλου κινδύνου. Στις 24 Ιουλίου 2021 ξέσπασε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο Οριστάνο της δυτικής Σαρδηνίας, η οποία κατέστρεψε στο πέρασμά της 20.000 εκτάρια. Η περιοχή εκκενώθηκε, απομακρύνοντας περίπου 1.500 άνθρωποι.


Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό της Ιταλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

· Στη Σικελία εκδηλώθηκαν πάνω από 250 πυρκαγιές.

· Στην Πούλια και στην Καλαβρία περίπου 130 μέτωπα φωτιάς.

· Στο Λάτσιο 90 και 70 στη Καμπανία.


Παραλία της Κατάνια, Σικελία Πηγή: EPA/LORENZO DOLCE

Η Ιταλική Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και η Πολιτική Προστασία, ενεργοποιήθηκαν αποστέλλοντας βοήθεια από τη Φλωρεντία και τη Ρώμη. Στα πλαίσια αυτά, η Ιταλία αιτήθηκε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα με πυροσβεστικά αεροσκάφη.


Τουρκία


Πηγή: EPA/ MAHMUT SERDAR ALAKUS

Οι πυρκαγιές στην Τουρκία διαρκούν πάνω από μια εβδομάδα και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 180. Οι φλόγες έχουν απλωθεί σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ορισμένες κατοικημένες περιοχές εντός των τούρκικων παραλίων στη Μεσόγειο. Βοήθεια κατέφτασε από την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.


 1. Η καταστροφική πυρκαγιά εντοπίζεται τουλάχιστον σε 5 διαφορετικούς νομούς.

 2. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργού Εξωτερικών, υπέστησαν υλικές καταστροφές περίπου 1.352 κτίρια.

 3. Οι τραυματισμένοι πολίτες ανέρχονται στους 770, εκ των οποίων εκείνοι που κατάφεραν να πάρουν εξιτήριο είναι 757.


Διάχυτη επικρατεί η άποψη της ανεπαρκούς κρατικής παρέμβασης στην κατάσβεση της φωτιάς. Η αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων αποτέλεσε αφορμή για εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ενώ πριν λίγες μέρες σημειώθηκε διαμαρτυρία στην περιοχή Μιλάς στη Μούγλα, εναντίον του υπουργού Γεωργίας και Δασοκομίας. Κύριο ερώτημα των πολιτών ήταν, γιατί δεν έγινε χρήση των αεροσκαφών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, στο οποίο δεν πήραν καμία απάντηση.


Αρνητικό Ρεκόρ Πυρκαγιάς για την Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών σχετικά με το ζήτημα των Δασικών Πυρκαγιών δηλώνει πως η Ευρώπη φέτος , έχει ξεπεράσει το μέσο όρο των προβλεπόμενων πυρκαγιών ετησίως.


Πιο αναλυτικά:


 • Στη Γαλλία, μέχρι στιγμής έχουν καεί 22.807 εκτάρια δασικής έκτασης.

 • Στην Ιταλία, ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος μέσος όρος των τελευταίων 12 ετών με 53.797 καμένα εκτάρια δάσους.

 • Η Ρουμανία συμπληρώνει μέχρι στιγμής 18.620 εκτάρια δάσους στον απολογισμό της πυρκαγιάς με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη. Ο μέσος όρος για το 2008-2020 ήταν τα 16.082 εκτάρια.


Όσο η κλιματική αλλαγή επεκτείνει τις συνέπειες της, κάθε χώρα γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη στους πύρινους κινδύνους. Εξαιτίας αυτής, οι συνθήκες των μεσογειακών περιοχών μεταλλάσσονται συνεχώς. Κάθε δασική πυρκαγιά που ξεσπά, παρουσιάζει άμεσες επιπτώσεις σε κάθε χερσαίο ζώο και φυτό.


Σε δεύτερο επίπεδο, πλήττονται χιλιάδες αγροτικά εισοδήματα, ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές. Σε βάθος χρόνου, θα γίνει φανερό το πραγματικό κόστος αυτής της ανθρώπινης επέμβασης στον πλανήτη. Οι σημερινές καμένες εκτάσεις θα προκαλέσουν οριστική απώλεια βλάστησης και ερημοποίηση, ενώ οι πλημμύρες που θα ξεσπάσουν θα είναι η πιο πειστική ένδειξη πως οι κλιματικές ισορροπίες δεν πρόκειται να επανέλθουν. Κατά την τελευταία εικοσαετία στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου ενώ ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων είναι 534.121.


Μόλις εξαφανιστεί και η τελευταία φλόγα αυτού του πύρινου εφιάλτη που ζει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, θα αναζητηθούν ευθύνες. Ευθύνες που θα μείνουν καλά κρυμμένες κάτω από τον τίτλο της ανθρώπινης αμέλειας μέχρι το ζήτημα να ξεχαστεί. Μέχρι τις πυρκαγιές του 22, που κανείς δεν είναι πλέον σίγουρος για το αν θα βρουν κάτι να καταστρέψουν.Πηγές:

Ethnos

News 24/7

Lifo

Το θέμα

355 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων