Chaniartoon Festival 2021: Ένα Φεστιβάλ Γεμάτο Cartoon και Animation

Γράφει ο Μαργαρίτης Αννάογλου


chaniartoon festival

Πριν λίγες ημέρες είχα την χαρά να μιλήσω με τον Μάριο Ιωαννίδη, διευθυντή του φεστιβάλ Chaniartoon, ενός διεθνούς φεστιβάλ καρτούν και animation. Μόλις έμαθα για το παρόν φεστιβάλ ήθελα οπωσδήποτε να ασχοληθώ με αυτό και να μάθω περισσότερα και από ότι φαίνεται, το Chaniartoon είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ cartoon, animation, gaming κλπ. Ας μπούμε, λοιπόν, στην συνέντευξη με τον Μάριο...


- Θα ήθελα να ξεκινήσουμε πιο προσωπικά. Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για τα κόμικς και το animation;


Σαν παιδί διάβαζα τα κόμικς της εποχής, αλλά πάντα με μάγευε και η τέχνη του animation, το οποίο τότε ήταν και δύσκολο να κάνει κάποιος μόνος του, γιατί χρειαζόταν ειδικός εξοπλισμός. Από αναγνώστης, έτσι σαν πιτσιρικάς, σιγά-σιγά έγινα δημιουργός, με σκιτσάκια στα σχολικά βιβλία και με animation στις γωνίες τους. Αργότερα παρακολούθησα κάποια σεμινάρια σχετικά, για να καταλήξω στην σχολή εφαρμοσμένων τεχνών «Ορνεράκης», στην οποία ήρθα σε επαφή με όλο αυτόν τον υπέροχο κόσμο.


- Πως αποφασίστηκε, λοιπόν, να ξεκινήσει το διεθνές φεστιβάλ Chaniartoon;


Το φεστιβάλ μετράει πέντε χρόνια ζωής. Η αρχή του, όμως, τοποθετείται μερικά χρόνια πριν. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μια έκθεση από Χανιώτες σκιτσογράφους, η οποία έλαβε χώρα στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων. Την ακολούθησαν κάποια μαθήματα σκίτσου του Σπύρου Ορνεράκη στο συγκεκριμένο σχολείο, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν στην δημιουργία του Εργαστηρίου Σκίτσου Χανίων, έναν χώρο όπου γίνονται μαθήματα κόμικς, animation (αλλά και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, δημιουργικής γραφής κλπ). Οι μαθητές του εργαστηρίου πραγματοποίησαν δύο καθαρά μαθητικές εκθέσεις κόμικ. Την τρίτη χρονιά, η έκθεση άνοιξε και σε επαγγελματίες καλλιτέχνες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, κάνοντας την αρχή για το Chaniartoon – InternationalComic & AnimationFestival.


chaniartoon festival χανια

- Το Φεστιβάλ ασχολείται με κόμικς, gaming, τεχνολογία, animation και πολλά άλλα… Ποιες είναι οι προκλήσεις σε κάθε κατηγορία για τους συμμετέχοντες και γενικότερα για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα δημιουργικά πεδία;


Οι κύριοι άξονες του φεστιβάλ είναι το comic και το animation. Στην πορεία προστέθηκε το game design, το οποίο αποτελεί μια σύγχρονη μορφή τέχνης, εμπεριέχοντας πολλά στοιχεία της αφήγησης και του animation, ενώ προσθέτει και την μεταβλητή της διάδρασης.


Η τεχνολογία έρχεται να αγκαλιάσει τους άξονες αυτούς, προσθέτοντας μια διαφορετική οπτική. Μπορεί έτσι κάποιος να δει στο φεστιβάλ κάποιο κόμικ μέσα στην εικονική πραγματικότητα ή χαρακτήρες στο χώρο μέσω επαυξημένης πραγματικότητας. Το φεστιβάλ προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στους καλλιτέχνες. Έτσι, κάθε χρόνο δίνει το ελεύθερο στους ίδιους τους καλλιτέχνες, να επιλέξουν τα έργα που θέλουν να εκθέσουν. Έργα που οι ίδιοι θέλουν να προβάλουν, όπως π.χ. από κάποια τελευταία τους δουλειά. Τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί και μια θεματική έκθεση, στην οποία το κοινό αξιολογεί τα έργα. Προσπαθούμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες στο εκθεσιακό κομμάτι. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ δύσκολο στο κομμάτι του Artist Alley, στο οποίο κάθε χρόνο φιλοξενούμε καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν προσωπικά τα έργα τους και διαδρούν με το κοινό.


Φέτος, υπολογίζουμε -λόγω και της κατάστασης με τον Κορωνοϊό- πως θα μπορέσουμε να κάνουμε δεκτούς μόλις το 30% των καλλιτεχνών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο κομμάτι του animation, προβάλλουμε κάθε χρόνο ταινίες από όλο τον κόσμο, τόσο μικρού όσο και μεγάλου μήκους· κι εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς στις προβολές περνάνε περίπου το 20% του συνόλου. Από αυτές λοιπόν, οι καλύτερες βραβεύονται σε διάφορες κατηγορίες.


chaniartoon animation and comics festival

Έπειτα από τις αρχικές ερωτήσεις, ήθελα να κάνουμε μία χρονική διαδρομή με τον Μάριο. Ήθελα να μάθω τι ακριβώς θεωρεί πως το φεστιβάλ έχει προσφέρει στους δημιουργικούς τομείς με τους οποίους ασχολείται. Και έτσι συνεχίστηκε με πολύ ενδιαφέρον η συζήτησή μας.


Το Chaniartoon είναι το πρώτο φεστιβάλ το οποίο εισήγαγε εσωτερικές παραγωγές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (με εξαίρεση φυσικά τα τεχνολογικά φεστιβάλ). Θεατές -ακόμα και του εξωτερικού- που επισκέπτονται το φεστιβάλ εντυπωσιάζονται με τις παραγωγές αυτές, ενώ πολλοί είναι και πρώτη φορά που βλέπουν κάτι ανάλογο.


Έτσι, σαν φεστιβάλ έχουμε την τεχνολογία από κοντά. Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα αποτελούν πια σημείο αναφοράς κάθε χρόνο στις δράσεις που πραγματοποιούμε. Σιγά-σιγά, εμπλέκουμε δημιουργικά στις παραγωγές αυτές και καλλιτέχνες που έχουμε φιλοξενήσει στο παρελθόν. Φέτος για παράδειγμα, ετοιμάζουμε μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, στην οποία οι θεατές θα μπορούν να δουν μια σειρά από comic/strip Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα από τις μάσκες VR του φεστιβάλ.


Επίσης, θα παρουσιάσουμε μια σειρά από νέες καινοτομίες, όπως διαδραστικό Projection σε τοίχο ή μια εσωτερική παραγωγή VR, η οποία θα ενσωματώνει απτικά στοιχεία και στοιχεία οσμής. Φυσικά, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση, τις προβολές, να συμμετέχουν σε μια σειρά από σχετικά εργαστήρια, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και όλα αυτά χωρίς κόστος, καθώς η είσοδος είναι παντού ελεύθερη.


- Ποιους στόχους έχεις θέσει για την φετινή διοργάνωση;


Φέτος, οραματιζόμαστε να κάνουμε ένα φεστιβάλ που για άλλη μια χρονιά θα έχει να δείξει καινοτόμες εφαρμογές. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών, τόσο στον τομέα του κόμικ όσο και του animation, ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, κάτι που δείχνει ότι το φεστιβάλ μεγαλώνει. Έχουμε εξασφαλίσει και συνεργασία με μια σειρά από σημαντικούς φορείς, καλλιτέχνες του εξωτερικού, εκπαιδευτές για ποικίλα σεμινάρια, εργαστήρια και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Ο στόχος κάθε χρόνο είναι το φεστιβάλ να αποτελεί μια συνολική βιωματική εμπειρία για τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα να του δίνει πολλές αφορμές να γνωρίσει και να εμπλακεί με τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών.


- Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για όλους μας. Πως επηρέασε την διοργάνωση του φεστιβάλ;


Η περσινή διοργάνωση ήταν η πιο περίεργη -από κάθε άλλη χρονιά. Μέχρι και την τελευταία εβδομάδα, δεν ξέραμε τι μπορούμε να κάνουμε σε φυσικό χώρο και τι όχι. Το πρόγραμμα άλλαζε συνεχώς. Τελικά, πραγματοποιήσαμε ένα υβριδικό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε ένα μέρος του σε φυσικό χώρο, ενώ ένα άλλο κομμάτι έγινε ψηφιακά. Χάθηκε έτσι η φυσική διάδραση του κοινού, αλλά ξαφνικά το φεστιβάλ άνοιξε σε ένα παγκόσμιο κοινό.


Παρακολουθούσαν προβολές ταινιών από –πραγματικά- όλο τον κόσμο, ενώ στα εργαστήρια που έγιναν ψηφιακά συμμετείχαν άτομα όχι μόνο από τα Χανιά, αλλά από όλη την Ελλάδα. Αυτή την εμπειρία κρατάμε κι εμείς από την περσινή χρονιά. Παράλληλα, λοιπόν, με το φεστιβάλ θα υπάρχει και μια ψηφιακή έκδοση για κόσμο που δεν μπορεί να επισκεφθεί τα Χανιά, αλλά ενδιαφέρεται για το αντικείμενο αυτό.


chaniartoon

- Τι μπορεί να περιμένει κάποιος που θα επισκεφθεί την φετινή διοργάνωση;


Οι θεατές φέτος θα πρέπει σίγουρα να αφιερώσουν αρκετό χρόνο αν θέλουν να βιώσουν την συνολική εμπειρία του φεστιβάλ! Έτσι, το φεστιβάλ θα αρχίσει στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος», με πολλές ταινίες για ενήλικες αλλά και παιδιά. Εκεί θα γίνει και η βραδιά για το βραβείο κοινού, στο οποίο οι θεατές ψηφίζουν την καλύτερη ταινία μέσω ψηφιακής εφαρμογής. Στην συνέχεια, την σκυτάλη παίρνει το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και η Πλατεία Κατεχάκη.


Εκεί ο θεατής θα μπορεί να δει την μεγάλη έκθεση του φεστιβάλ με περισσότερους από 60 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, θεματική έκθεση με θέμα την (αν)ισότητα, τις παιδικές δημιουργίες από τον φετινό πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό, παραγωγές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ θα υπάρχουν πολλά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στα οποία θα μπορεί να πάρει μέρος. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και μια σειρά από βιβλία και comic με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία που εκτείνεται από το παραδοσιακό παραμύθι μέχρι την επανάσταση του 1821 σε graphic novel.


- Σαν φεστιβάλ τι ευελπιστείτε να δείτε από τους δημιουργούς που θα λάβουν μέρος στα διαγωνιστικά κομμάτια του θεσμού;


Ο ανταγωνισμός κάθε χρόνο στα διαγωνιστικά κομμάτια είναι μεγάλος. Από την δική μας πλευρά, χαιρόμαστε να βλέπουμε πολλές συμμετοχές, γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το φεστιβάλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ δημιουργικότητα. Και φυσικά είναι πολύ ιδιαίτερο να βλέπεις δουλειές-αριστουργήματα, είτε σε σκίτσο είτε σε animation, που έχεις την ευκαιρία σαν οργανωτής να μοιραστείς με τον κόσμο.


μάριος ιωαννίδης chaniartoon

- Τι σημαίνει για εσένα το Chaniartoon;


Το Chaniartoon είναι σαν ένα παιδί. Σιγά-σιγά μεγαλώνει και έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και τη δική του φωνή. Είναι πολύ ενθαρρυντικό και συγκινητικό που μετά από πέντε χρόνια έχουμε κόσμο, τόσο θεατές όσο και καλλιτέχνες, που το περιμένουν και ανυπομονούν. Έχει προκύψει έτσι ένας δημιουργικός παλμός για την πόλη των Χανίων, που σιγά-σιγά επεκτείνεται και εκτός Ελλάδας.


- Αν έπρεπε να στείλεις ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που θα γνωρίσουν το φεστιβάλ μέσα από την συνέντευξή μας, ποιο θα ήταν αυτό;


Να έρθουν και να βιώσουν το φεστιβάλ σαν μια συνολική εμπειρία. Να αφεθούν και να το απολαύσουν. Σίγουρα θα βρει ο καθένας κάποιο σημείο που θα τον κερδίσει.


- Και τέλος τι έχεις να πεις στους δημιουργούς κόμικς, animation, gaming κλπ που βρίσκονται στην Ελλάδα; Τι έχεις να πεις στην κοινότητά σου;


"Να συνεχίσουν να δημιουργούν και να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Χωρίς τους καλλιτέχνες δεν θα υπήρχε και το φεστιβάλ γιατί αυτοί στην ουσία είναι η ψυχή του Chaniartoon".

540 προβολές0 σχόλια