Επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση για σχολεία και πανεπιστήμια

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΦτάνοντας στο τέλος του καλοκαιριού, ξεκινά και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2021-2022. Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες μέρες προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς. Έχοντας όμως το εμβόλιο, ως νέο όπλο υπέρ των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η Υπουργός Παιδείας ελπίζει πως η αξιοποίησή του θα είναι ικανή να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο προς την κανονικότητα.


Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 10.936.531 εμβολιασμοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι ολοκληρωμένοι με όλες τις απαραίτητες δόσεις. Τα δεδομένα των επόμενων ημερών θα αποτελέσουν χρήσιμο σημάδι, το οποίο θα αποδείξει, αν πρόκειται να κερδίσει η εκπαίδευση το στοίχημα των δια ζώσης μαθημάτων για τον επόμενο χειμώνα.

Με ανοιχτά σχολεία ξεκινά η νέα σχολική χρονιά


Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει εμβολιαστεί το 75% των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, θετικό σημάδι που υπόσχεται ελπίδες για ανοδικά στατιστικά και τους επόμενους μήνες.


Ποια είναι όμως τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη δια ζώσης διδακτική διαδικασία;

  • Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με τη χρήση των self test 2 φορές την εβδομάδα για όλους τους μαθητές.

  • Εργαστηριακοί έλεγχοι για το διδακτικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποίηση νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

  • Ο έλεγχος των εγγράφων για τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιείται από τους Διευθυντές των σχολείων σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα γίνονται οι σχετικές δηλώσεις.Στα πλαίσια αυτών των νέων μέτρων, στα οποία καλούνται να προσαρμοστούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές προέκυψαν προβληματισμοί κυρίως για την εφαρμογή τους. Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καλούνται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακούς ελέγχους, τους οποίους θα πληρώνουν οι ίδιοι. Η συγκεκριμένη απόφαση ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, και προβλέπεται να απασχολήσει και το επόμενο διάστημα.


Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει να εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς με έναν σχετικό οδικό χάρτη για αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά που έρχεται, ο οποίος θα περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη που έχουν ανάγκη οι μαθητές μπροστά σ ’αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.


Επιστρέφουν σε δια ζώσης μαθήματα τα ελληνικά πανεπιστήμια


Η εξεταστική περίοδος θα ξεκινήσει σύμφωνα με τα καθιερωμένα δεδομένα, την 1 Σεπτεμβρίου 2021 ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο εξέτασης με αυτή του Ιουνίου. Έτσι, περνά στη δικαιοδοσία του εκάστοτε πανεπιστημίου για το αν θα επιλέξει δια ζώσης ή δια διαδικτυακή εξέταση μαθημάτων, οδηγία που διευκρινίζεται λεπτομερώς στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.


Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πηγή: Alfavita.gr

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Συρίγου : «Το μεγάλο τεστ για τα πανεπιστήμια αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου. Θα φροντίσουμε τις πρώτες μέρες να υπάρχουν δομές για εμβολιασμούς των φοιτητών». Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας των φοιτητών από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σημειώνεται μία επιφυλακτική προσπάθεια για την πολυπόθητη επιστροφή. Τα μέτρα που θα ισχύσουν για την ομαλή μετάβαση στη δια ζώσης διδασκαλία είναι τα ίδια που επιβλήθηκαν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Τόσο οι ανεμβολίαστοι φοιτητές όσο και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, με καθαρά δική τους ευθύνη. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου ακόμα και σε περιπτώσεις μη εμβολιασμένων φοιτητών. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο, δεδομένων των κλειστών χώρων και του μεγάλου αριθμού φοιτητών, κάτι που διαφοροποιείται από τα εργαστηριακά μαθήματα που ήδη πραγματοποίησαν δια ζώσης συναντήσεις.


Εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστήμιαΣε πρόσφατη δήλωση της Νίκης Κεραμέως έγινε σαφές πως η επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μία από τις πρώτες κινήσεις λοιπόν, ήταν να ζητήσει αναλυτικούς καταλόγους με διαθέσιμους χώρους σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εσωτερικό εμβολιασμό.


Όπως ανέφερε η Υπουργός ένα παρόμοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους σχολικούς χώρους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός για τις μικρότερες ηλικίες προϋποθέτει υποχρεωτική συγκατάθεση γονέα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε μια σημαντική αρχή διαθέτοντας χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε κάθε πόλη που έχει παρουσία. O κ. Χρήστος Μπούρας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διαθέτει περίπου 12.000 φοιτητές, τους οποίους προέτρεψε και ο ίδιος να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.


Ειδικότερα, τόνισε: «Οι φοιτητές είναι η κατεξοχήν ομάδα των νέων, που έχει ταχθεί να υπηρετήσει την επιστήμη, την πρόοδο, τον πολιτισμό. Επομένως, αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, δείξτε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας προς τις οικογένειές σας και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας χαρακτηρίζει, επιλέγοντας να αυτοπροστατευθείτε μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου».


Πως μπορεί να επηρεάσει η πανδημία το μηχανογραφικό των μαθητών

Την ίδια στιγμή η αγωνία των μαθητών κορυφώνεται καθώς σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βάσεων. Οι μαθητές που διεκδικούν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, βίωσαν μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά η οποία στηρίχτηκε στη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.


Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως δεν επηρεάστηκαν οι ισορροπίες, ούτε η απόδοση τους, αφού οι μαθητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και του εγκλεισμού. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να επηρεάζουν τα νέα δεδομένα είναι οι επιλογές και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των υποψηφίων. Η καθιέρωση της τηλεργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς, έχει διαμορφώσει ένα τελείως νέο περιβάλλον για τη χώρα μας, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Επομένως, θα αποτελέσουν για πολλούς μαθητές προτεραιότητα στο μηχανογραφικό οι σχολές που σχετίζονται περισσότερο με τεχνολογικούς τομείς και λιγότερο με τα παραδοσιακά επαγγέλματα.


Για άλλη μία χρονιά όλα δείχνουν πως μεγάλη ζήτηση παρουσιάζει η Ιατρική, η Φαρμακευτική και τα Παραϊατρικά επαγγέλματα, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις φανερώνουν άνοδο. Η επιλογή της πόλης για την φοίτηση των υποψηφίων έχει επίσης καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα της πανδημίας. Η οικονομική ανασφάλεια που έχει προκύψει τον τελευταίο χρόνο, θα κατευθύνει το ενδιαφέρον των μελλοντικών φοιτητών κυρίως σε αστικά κέντρα, επιλογή που μετατρέπει σε χαμηλόβαθμες τις σχολές της επαρχίας.


Τα νέα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε. Η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την μεγάλη επιστροφή αλλά και για την αποκατάσταση της ψυχικής ανισορροπίας των μαθητών. Η τηλεκπαίδευση αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, όπου τα παιδιά δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τον πραγματικό σκοπό της. Απαραίτητη προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου και αν ανακοινωθεί σχετικά με την πορεία της εκπαίδευσης τους επόμενους μήνες, είναι η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς αλλά και τους μαθητές.
Πηγές:

Alphavita

Αγρίνιο Culture

246 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων