Φονικό στις Σέρρες: Η αιτία κρύβεται στην πατριαρχία

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΤο άγριο φονικό στις Σέρρες, έχει να μεταδώσει πολλά περισσότερα από μία απλή είδηση της επικαιρότητας. Τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Αυγούστου 2021, ένας 21χρονος επιτέθηκε και στη συνέχεια δολοφόνησε έναν 20χρονο με μαχαίρι στο χωρίο Άνω Καμήλα Σερρών. Μία δολοφονία που θα ταίριαζε περισσότερο σε δεδομένα μιας άλλης χώρας, πιθανόν και μίας άλλης εποχής. Μετά τη δολοφονία, ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέχρι να καταφέρουν οι αρχές να τον εντοπίσουν και να ολοκληρώσουν τη σύλληψη του νεαρού.


Η επίσημη κατηγορία που έχει να αντιμετωπίσει είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και παράβαση του νόμου σχετικά με την κατοχή όπλων. Ταυτόχρονα, συλλέγονται καταθέσεις και μαρτυρίες από τα άτομα που βρίσκονταν στη τοποθεσία του εγκλήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να σκιαγραφηθεί πιο λεπτομερώς η υπόθεση.


Σέρρες πλατεία
Τόπος που σημειώθηκε το έγκλημα Πηγή: iefimerida.gr

Μια «ερωτική αντιζηλία» που κατέληξε σε άγριο φονικό

Δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα αρκετές πληροφορίες που να μπορούν να ερμηνεύσουν με ακρίβεια αυτό το πρόσφατο περιστατικό. Το πρώτο εύλογο ερώτημα που προέκυψε είναι, γιατί να συμβεί ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα σε μία παρέα συνομήλικων; Μέχρι στιγμής, ο 21χρονος στην κατάθεσή του δήλωσε πως ο λόγος που τον οδήγησε σε μία τέτοια δολοφονία είναι μία κοπέλα. Αμέσως, η δήλωση του νεαρού πυροδότησε αστραπιαία διάφορες ερμηνείες του συμβάντος στα social media τις τελευταίες ώρες.


Πρώτος στόχος έγινε η κοπέλα της υπόθεσης, στην οποία αποδόθηκαν ευθύνες για το φονικό. Οι σύγχρονοι δικαστές του διαδικτύου δεν δίστασαν να ρίξουν τα πυρά τους στη νεαρή και να αποδώσουν τον τίτλο ερωτικού εγκλήματος, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί για το αν ήταν παρούσα στον τόπο του εγκλήματος. Πιθανόν να είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι σε έναν βιασμό φταίει το ντύσιμο μιας γυναίκας, και όχι ο βιαστής.


ανάρτηση στο twitter
Ανάρτηση στο Twitter

Όπως φαίνεται, βολεύει περισσότερο μια κριτική σεξιστικού χαρακτήρα, από την αυτοκριτική. Όπως φαίνεται ο αγώνας του ελληνικού Metoo δεν ήταν αρκετός, για να καταρρίψει την πατριαρχία και τα έμφυλα πρότυπα, πάνω στα οποία στηρίζεται ακόμα αυτή η κοινωνία. Ο σύγχρονος Έλληνας αποφεύγει να διακρίνει το μερίδιο ευθύνης που έχει σ ’αυτή την υπόθεση και επιλέγει να ακολουθήσει έναν πιο εύκολο δρόμο. Πόσες γυναικοκτονίες χρειάζονται ακόμα ώστε να γίνει αντιληπτό πως καμία γυναίκα δεν αποτελεί αντικείμενο ιδιοκτησίας από τον άνδρα; Δεν υπάρχει άλλος χώρος για απολογίες που βασίζονται στην παθολογική ζήλια και σε έντονο πάθος.


Δεύτερος στόχος, έγινε η οικογενειακή κατάσταση του 21χρονου. Οι πρώτες πληροφορίες για τον νεαρό αποτύπωναν διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον και απείθαρχη συμπεριφορά στο σχολείο. Αυτομάτως και λανθασμένα, προκύπτει το πόρισμα πως κάθε οικογένεια εκτός του καθιερωμένου προτύπου, πιθανόν χωρισμένων γονιών, μεγαλώνει στους κόλπους της έναν μελλοντικό δολοφόνο. Η ευθύνη της εκπαίδευσης για το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλλων είναι αδιαμφησβήτητη, ωστόσο η απουσία της γίνεται φανερή άλλη μία φορά.


Άλλη μια υπόθεση με βαθιές ρίζες στην πατριαρχία και στην τοξική αρρενωπότητα


Οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε πως ο συγκεκριμένος νέος ανήκει στην πιο απροσανατολισμένη γενιά, χωρίς βέβαια μια τέτοια διατύπωση να του δίνει ελαφρυντικά για το άγριο φονικό που διέπραξε. Η Ελλάδα του 2021 είναι εμποτισμένη με τόσα διαφορετικά πρότυπα, με αποτέλεσμα στα πλαίσια μίας μικρής – κλειστής κοινωνίας, όπως αυτή των Σερρών, να επιβιώνουν ποίκιλες προσωπικότητες.


Κάποιοι βιαστικοί απέδωσαν ευθύνη στην οικογένεια του 21χρονου για την κατάληξη αυτού του τσακωμού μεταξύ νέων. Έχουν πράγματι κάποιο μερίδιο ευθύνης; Εν μέρει, μία γρήγορη απάντηση είναι πως ναι, αλλά θα ήμασταν άδικοι αν δεν αφήναμε να φωτίσουν και κάποιες, λίγο πιο βαθιές εκδοχές. Η ελληνική επικαιρότητα στέλνει συνεχώς τα δικά της λανθασμένα μηνύματα, τα οποία επιβάλλουν ένα ισχυρό ανδρικό χαρακτήρα και μία τάση να επιβάλλεται.


φονικό στις Σέρρες
Πηγή : Το πρώτο θέμα

Ας μην ξεχνάμε πως ο φερόμενος δολοφόνος ανήκει σε μία εκτεθειμένη ηλικία, στην οποία αναζητά μανιωδώς αποδοχή και αναγνώριση. Μέγα πειστήριο αυτής της σκέψης είναι η αποτύπωση του εγκλήματος στα social media μέσω μίας διαφημισμένης δύναμης. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο αποτυπώνει ένα λανθασμένο σκεπτικό που συνοδεύει τη συνείδηση της κοινής γνώμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, στην παρούσα περίπτωση διακρίνουμε ένα αρσενικό που επιβάλει τη δύναμη του και στη συνέχεια την πιστοποιεί στο διαδίκτυο, καλύπτοντας εσωτερικές του ανάγκες για αυτοεπιβράβευση και γενικότερη έγκριση.


Το άγριο φονικό που διαπράχθηκε στις Σέρρες δεν αποτελεί μία ακόμα πληροφορία για την ελληνική κοινωνία. Η δολοφονία, που διαπράχθηκε σ ’αυτή την παρέα νέων, φανερώνει την επιβίωση μίας παλαιολιθικής κουλτούρας. Μία κουλτούρα που υποσυνείδητα διακρίνει τους ανθρώπους σε δυνατούς και αδύναμους. Δεν πρόκειται για αρένα ζώων όπου ο μεγάλος «τρώει» τον μικρό. Πρόκειται για παιδιά, τα οποία είναι ευάλωτα απέναντι στα πρότυπα τοξικής αρρενωπότητας που περνούν καθημερινά από μπροστά μας. Η συγκεκριμένη δολοφονία είναι πειστήριο πως η πατριαρχία επιβιώνει ακόμα ανάμεσα μας, και δεν κάνει διάκριση φύλου στα θύματά της.

Πηγές:

Toprotothema.gr

182 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων