Freedom Pass Data: Η Μετάλλαξη της Επιβράβευσης

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Μία ακόμη πολιτική με στόχο την αύξηση των εμβολιασμένων στη χώρα μας και κυρίως των νέων τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για το «freedom pass data», ένα πακέτο δεδομένων 50GB για τους νέους ηλικίας 15 έως 17 ετών.


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει:


«Δημιουργείται ειδική εφαρμογή («Εφαρμογή»), προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), με σκοπό την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση διευκόλυνσης μέσω συστήματος επιταγών («Voucher») με τη μορφή δωρεάν πακέτου δεδομένων 50 GB, σε συγκεκριμένο αριθμό κινητής τηλεφωνίας, από παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για την πλοήγηση στο διαδίκτυο («Freedom Pass/Data»)».


κινητά στα χέρια παιδιών
Πηγή: enikos.gr

Τί περιλαμβάνει το Freedom Pass Data;


Το πακέτο περιλαμβάνει δωρεάν δεδομένα μεγέθους 50GB, όπως προαναφέρθηκε. Αφορά τις ηλικίες 15-17 ετών, δηλαδή τους γεννηθείς το διάστημα 1.1.2004 – 31.12.2006. Βεβαίως το πακέτο δικαιούνται όσοι εκτός από το ηλικιακό κριτήριο πληρούν και το κριτήριο του εμβολιασμού.


Πρέπει δηλαδή να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή την μόνη δόση εμβολιασμού, όταν πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο. Η διάρκεια του από την στιγμή της ενεργοποίησης του πακέτου είναι πέντε μήνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως 10GB τον μήνα.


Όπως αναφέρει η σχετική Κ.Υ.Α:


«Δικαιούχος της διευκόλυνσης είναι κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει γεννηθεί κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1.1.2004 έως και 31.12.2006 και έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή, σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, από την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού μέχρι και την 31η.12.2021 («Εμβολιασθείς»). Το «Freedom Pass/Data» πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Mονοπρόσωπη Α.Ε.» (Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε.)»


Η αίτηση για την απόκτηση του παραπάνω πακέτου μπορεί να γίνει είτε του διαδικτύου, στο «emvolio.gov./freedomepass», όπου απαιτούνται κωδικοί TAXISNet του γονέα και το ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.


εμβολιασμός ανθρώπου για τον Κορωνοϊό
Πηγή: kathimerini.gr

Το πακέτο αυτό αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια και διεύρυνση της πολιτικής πειθούς που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ηλικιακή ομάδα των νέων. Το Freedom pass για τους ενήλικους ηλικίας 18 έως 25 ετών και το δώρο των 150 ευρώ ήταν το προηγούμενο δώρο επιβράβευσης για όσους ολοκλήρωσαν την πρώτη δόση εμβολίου ή την μοναδική δόση εμβολίου. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για χρηματικό ποσό που αγγίζει τα 150 και οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ταξίδια και πολιτισμικές εκδηλώσεις.


Οι πολιτικές Μητσοτάκη


Το κοινό στοιχείο και των δύο πολιτικών αν και στην μία περίπτωση μιλάμε για χρηματικό ποσό, ενώ στην άλλη για διαδικτυακές ουσιαστικά παροχές και διευκολύνσεις είναι η έννοια του δώρου. Παρατηρούμε πως η κυβέρνηση θεώρησε ως αποδοτικότερη πολιτική για τις πιο νέες, ηλιακά, ομάδες του πληθυσμού την επιβράβευση όχι με ένα ευχαριστώ, κατ’ αναλογία της συγνώμης του Μητσοτάκη, αλλά με ένα ποσό, χρηματικό ή διαδικτυακό, προορισμένο για συγκεκριμένη χρήση.


νεαρά παιδιά σε πλατεία
Πηγή: Dikaiologitika

Θα έλεγε κανείς πως στα πλαίσια του πολέμου όλα επιτρέπονται. Προκειμένου να ηττηθεί αυτός ο αόρατος εχθρός αυτή η μορφή πολιτικής είναι η πιο ασφαλής. Ενδέχεται βεβαίως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ουσιαστικά ο γονέας πρέπει να αποφασίσει για τον εμβολιασμό ή όχι του παιδιού του και κατ’ επέκταση για την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα ή όχι, οι ενδοοικογενειακές αντιθέσεις ίσως να αυξηθούν στην περίπτωση που ο ένας συμφωνεί με τον εμβολιασμό και ο άλλος διαφωνεί, ακόμα και μεταξύ των γονέων.


Ήδη η ηθική από την πολιτική έχει αποκτήσει μια απόσταση από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το freedom pass. Θυσιάστηκε η ηθική για το συλλογικό καλό; Πότε πρέπει αυτή η ηθική να απουσιάζει όχι μόνο από τις πολιτικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης αλλά και από την ζωή μας; Μήπως θα ήταν αποδοτικότερη μία ακριβής ενημέρωση των παιδιών αυτών των ηλικιών σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού, στον απόηχο της πανδημίας, ενώ η επιστημονική κοινότητα μπορεί να παρουσιάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το φαινόμενο που άλλαξε την καθημερινή μας ζωή; Ίσως τότε και με αίσθημα ευθύνης η πραγματοποίηση ή μη του εμβολίου να είχε μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο τον νέο αλλά και για την κοινωνία.

79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων