Η ιστορία της μικρής Αμάλ και η σύνδεση της με την προσφυγιά

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Η μικρή Αμάλ είναι πολλά περισσότερα από μία τρισδιάστατη κούκλα. Αυτή η περιπλανώμενη ξύλινη φιγούρα αντιπροσωπεύει τον ατελείωτο αγώνα της προσφυγιάς για επιβίωση. Έχει ύψος 3,5 μέτρα και το ταξίδι της υπολογίζεται στα 8.000 χιλιόμετρα συνολικά.


πόστερ με την αμάλ
Πόστερ με την Αμάλ

Η μακρινή της πορεία ξεκινά από τη Συρία και έχει ως στόχο να βρει τη χαμένη μητέρα της. Θα περάσει διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προκειμένου να βρει διέξοδο στην Ευρώπη. Σ ’αυτή τη μεγάλη διαδρομή έχει συντροφιά μόνο ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: «Μη μας ξεχνάτε». Η μικρή Αμάλ είναι μόλις εννιά χρονών και συμβολίζει κάθε πρόσφυγα που ξεριζώνεται από την πατρίδα του, προσπαθώντας να επιβιώσει.


Η χώρα μας ήταν μέσα στους προορισμούς της ξύλινης φιγούρας. Εχθές, 5 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Ελλάδα με τελευταία στάση, τον Πειραιά. Το ταξίδι της εκτός από θερμή υποδοχή, συνάντησε δυσκολίες και ρατσιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν για να μας προσγειώσουν στην άσχημη πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας.


η αμάλ στην αθήνα
Η Αμάλ στην Αθήνα, Πηγή: EUROKINISSI

Η ιδέα για το πρωτότυπο πρότζεκτ της Αμάλ


Πρόκειται για μία ιδέα που ονομάστηκε «Το Ταξίδι» ή αλλιώς «The Walk». Είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του «Good Chance Theatre», η οποία πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια διάφορων παγκόσμιων δημιουργών του Warhorse, Handspring Puppet Company.


Το αρχικό εγχείρημα στηρίχτηκε σε μία παράσταση, η οποία ονομάζεται «The Jungle». Αποτελούνταν από διάφορες ιστορίες που συγκέντρωσαν οι δημιουργοί και αποφάσισαν να τις παρουσιάσουν σε ένα θέατρο στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί το 2005. Η Αμάλ ήταν ένας χαρακτήρας αυτής της παράστασης, ο οποίος προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό του κοινού.


Εμπνευσμένοι λοιπόν από την 9χρονη αυτής της ιστορίας, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το ξύλινο ομοίωμα της, το οποίο χειρίζονται πρακτικά συνολικά 3 άτομα. Ένας εκ των οποίων περπατάει πάνω σε ξυλοπόδαρα.


Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο και έχει μία μακρά λίστα προορισμών. Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα περάσει μεταφέροντας αυτό το σημαντικό μήνυμα είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μαντσεστερ (Manchester International Festival).


Η μικρή Αμάλ κουβαλά τη βαριά ιστορία κάθε πρόσφυγα, και πιο συγκεκριμένα των μικρών προσφυγόπουλων που επιχειρούν να χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μία νέα χώρα. Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με πολιτιστικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις για ένα αποτέλεσμα που δεν έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν.


Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης βόλτας, η ξύλινη κούκλα θα γνωρίζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, έρχεται σε επαφή με σημαντικές δράσεις και προγράμματα δημιουργικής μάθησης. Ο σκοπός είναι διπλός καθώς εκτός από το να ακουστεί το σημαντικό μήνυμα της ανεκτικότητας, η μικρή Αμάλ συγκεντρώνει πόρους για τη στήριξη των μικρών προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Οι ιδρυτές της Handspring, ο Basil Jones και ο Adrian Kohler αποτελούν μέρος αυτού του ταξιδιού.


Οι ίδιοι τονίζουν για την προσπάθεια τους:


«Η ιστορία των προσφύγων είναι τόσο σημαντική για όλο τον κόσμο. Πολλές χώρες διανύουν περίοδο αποδημίας λόγω πολέμου, λόγω κλιματικής αλλαγής, οι αγρότες δε μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους λόγω ξηρασίας. Είναι η σημαντικότερη ιστορία της εποχής μας. Επειδή όλο το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, το Ταξίδι μπορεί να μας φέρει ξανά όλους μαζί. Αυτή τη στιγμή που τα θέατρα πολεμούν να ξανανοίξουν αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμμετάσχουμε όλοι».


Το πέρασμα της Αμάλ από την Ελλάδα και τα επεισόδια


αμάλ η κούκλα
Πηγή: Naftemporiki.gr

Η Χίος ήταν πρώτη στη λίστα των ελληνικών προορισμών για την Αμάλ, όπου έφτασε με ένα καραβάκι. Η υποδοχή της ήταν ιδιαίτερα θερμή με χαρούμενες φωνές και παραδοσιακά τραγούδια, τα Παινέματα. Ήταν μία επιμέλεια του Μουσικού Φεστιβάλ της Χίου, της Φιλαρμονικής του δήμου καθώς και του Μουσικού Σχολείου. Το πιο σημαντικό αυτής της πρωτότυπης κίνησης ήταν πως είχαν ενεργή συμμετοχή πολλά παιδιά προσφύγων, τα οποία ένιωσαν αποδοχή και την αξία της συνεργασίας.


Μία από τις στάσεις της Αμάλ ήταν και η Αθήνα. Η διαδρομή της ξεκίνησε ευχάριστα με τη συνοδεία αρκετού κόσμου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να ακούσει την ιστορία της. Στα πλαίσια αυτά, οργανώθηκε η δράση «Η πόλη και ο λαβύρινθος της» ενώ στα ηχεία ακούγονταν μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σημαντικοί οργανισμοί όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το El Sistema Greece, Home Project και η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα συνεργάστηκαν ώστε να επιτευχθεί μια εξαιρετική υποδοχή της κούκλας.


αμάλ στην αθήνα
Πηγή: Athinorama.gr

Στη συνέχεια της πορείας, και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο μία ομάδα ακροδεξιών οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της ξύλινης κούκλας και του περάσματός της από τη χώρα μας. Πέταξαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα ξεκινώντας έτσι μία παράλογη πάλη με τους αστυνομικούς.


Αυτή η κίνηση υπενθύμισε δυστυχώς τα ρατσιστικά αισθήματα που ζουν κρυμμένα σε ορισμένες γωνιές της χώρας. Αυτά τα επεισόδια αποτέλεσαν ένα σημαντικό δείγμα πως η Ελλάδα είναι μία, κατά ένα μέρος, ρατσιστική χώρα. Οι συνθήκες που προέκυψαν δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη εκδήλωση.


Σημειώθηκαν επισκέψεις της Αμάλ στα Γιάννενα, στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. Η υποδοχή του κόσμου εκεί, ήταν άκρως συγκινητική, καθώς θέλησαν να ακούσουν και να μάθουν την ιστορία της. Αμέσως μετά την Ελλάδα, η Αμάλ θα φύγει για το επόμενο της ταξίδι. Αυτή τη φορά θα την περιμένει η Ιταλία. Συνολικά, θα περάσει από 70 Ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να αναδειχθεί η θλιβερή ιστορία της προσφυγιάς.


Αμάλ σημαίνει ελπίδα! Ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερη ανεκτικότητα και ανθρωπιά. Η ιστορία της Αμάλ ακούστηκε σε χιλιάδες κόσμο, ο οποίος θέλησε να τη γνωρίσει.


Η ιστορία μίας νεαρής προσφυγοπούλας που έχει ως μοναδικό στόχο να φτάσει στην Ευρώπη και να καταφέρει επιτέλους να συναντήσει τη μητέρα της, προκάλεσε έντονα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό το πρωτότυπο καλλιτεχνικό εγχείρημα πέτυχε. Αφενός κατάφερε να συγκεντρώσει οικονομικούς πόρους, οι οποίοι θα προσφερθούν σε πρόσφυγες που τα έχουν ανάγκη. Αφετέρου, μέσα από σημαντικές οργανώσεις και δράσεις ξεπήδησαν σκέψεις για τα εμπόδια και τις δυσκολίες ενός διεθνούς καταναγκαστικού ταξιδιού δίχως επιστροφή.Πηγές:

Lifo.gr

Bovary.gr

Protothema.gr

Athinorama.gr

235 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων