Joe Biden: Δωρεάν εκπαίδευση και μείωση της ανεργίας είναι οι προτεραιότητες της προεδρικής ατζέντας

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


«Η Αμερική είναι έτοιμη να απογειωθεί»


Πηγή : AP Photo/J. Scott Applewhite

Μόλις συμπληρώθηκαν επισήμως 100 ημέρες διαμονής στο Λευκό Οίκο και στο τιμόνι της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο Joe Biden ανακοινώνει ένα νέο οικονομικό πλάνο το οποίο θα αποτελέσει θεμέλιο κοινωνικών αλλαγών. Το προφίλ που έχει αποφασίσει να τον συνοδεύει στη διάρκεια της θητείας του ο νέος Πρόεδρος έχει γίνει ήδη αντιληπτό όπως και οι διαφορές από τη θορυβώδη κυβέρνηση Trump που προηγήθηκε. Διατηρώντας ζωντανή μία παράδοση απολογισμού για τους πρώτους τρεις μήνες της εκάστοτε νέας Προεδρίας, ανακοίνωσε στο Κογκρέσο, στις 28ης Απριλίου 2021, ένα νέο οικονομικό πλάνο και όλες τις αλλαγές που σχεδιάζει να εφαρμόσει. Το κάδρο του Joe Biden πλαισίωσαν η αντιπρόεδρος Kamala Harris και η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Nancy Pelosi. Η συνάντηση δύο γυναικών αποτέλεσε πρωτοτυπία για την Αμερικανική ιστορία ενώ οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν την ομιλία υπολογίζονται στα 11,6 εκατομμύρια.


Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, ο νέος Πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ « έχουν μπει ήδη σε κίνηση ». Μίλησε για δημοκρατία, για ανοικοδόμηση του έθνους και για νέες ευκαιρίες. Λόγια που εγκαινιάζουν ένα νέο τοπίο στην πολιτική σκηνή της Αμερικής. Φαίνεται πως έχει θέσει εξαιρετικά δύσκολους στόχους σε μια περίοδο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας.Η ενεργοποίηση του American Families Plan


Μέσα από τα λόγια του φάνηκε αποφασισμένος να σταθεί πλάι στη μεσαία τάξη και να αξιοποιήσει υπέρ της τα νέα οικονομικά μέτρα. Νέα οικονομικά μέτρα, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως πρότυπο της νέας πολιτικής που θα χαράξει και όχι απλά ως μία εμβόλιμη λύση. Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται προ πυλών θα αγγίξουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αναστήσουν το χαμένο μέλλον της Αμερικής.


Πρώτος του στόχος είναι νέες επενδύσεις, με τις οποίες θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα “American Families Plan”. Κάτι τέτοιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης της φορολογίας, κυρίως, στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλούσιων Αμερικάνων. Σημειώνεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 37% σε 39,6 %. Αν καταφέρει αυτό το νέο σχέδιο να υλοποιηθεί επιτυχώς, όλοι θα μιλούν για πρωτοφανές φορολογικό «φούσκωμα» στις αμερικάνικες εταιρίες μέσα σε μία τριακονταετία. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους New York Times, οι περισσότερες μεγάλες Αμερικάνικες Εταιρίες καταφεύγουν σε διάφορες εναλλακτικές οδούς προκειμένου να καταβάλλουν φόρους χαμηλότερους του 21%. Αρκετές είναι εκείνες μάλιστα που κατόρθωσαν να αποφύγουν τελείως τη φορολογική διαδικασία χωρίς να πληρώνουν τίποτα.


Μέσω μίας νέας πολιτικής, λοιπόν, οικοδομείται μία γερή βάση πάνω στην οποία θα ανθίσει κυρίως η δωρεάν εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα λόγια του νέου Προέδρου, αυτή θα είναι η σημαντικότερη επένδυση του μέλλοντος των Η.Π.Α.


Πιο αναλυτικά, το νέο Οικογενειακό Πλάνο θα περιλαμβάνει:


· Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια επιπλέον δωρεάν εκπαίδευση.

· Θα αποτελέσει μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην μετά- δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέχοντας σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον.

· Ελεύθερη πρόσβαση και ποιοτική προσχολική εκπαίδευση σε παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών.

· Δωρεάν Κοινοτικό Κολέγιο 2 ετών. Στοχεύει στο να γίνει πιο ελκυστικό σε άτομα χαμηλού εισοδήματος και σε φοιτητές από το Historically Black Colleges and Universities (HBCUs), Tribal Colleges and Universities (TCUs), ιδρύματα Ισπανόφωνων και άλλες μειονότητες.

· Σημαντική επένδυση θα γίνει στους δασκάλους προσφέροντας ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση.


Προχωρώντας σε τόσο ανέγγιχτα μονοπάτια ήταν φυσικό επακόλουθο να προκύψουν αμέσως οι πρώτες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Chuck Grassley κινδυνολόγησε ισχυριζόμενος πως θα υπάρξουν επιπτώσεις εφαρμόζοντας μία τόσο επικίνδυνη φορολογική πολιτική. Τα επενδυτικά περιθώρια θα στενέψουν και θα προκληθεί αύξηση της ανεργίας τόνισε μεταξύ άλλων.


Πηγή Εικόνας : AP Photo/J. Scott Applewhite

Το πολλά υποσχόμενο «American Job Plan»


Από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε να παρουσιαστεί ένα τόσο μεγάλο και οργανωμένο πλάνο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Biden στο Κογκρέσο. Η καταστροφική πανδημία που άφησε το στίγμα της σε όλη την ανθρωπότητα δημιούργησε σοβαρά κενά στην αγορά εργασίας, αφήνοντας εκτός δουλειάς εκατομμύρια άτομα για σχεδόν ένα χρόνο. Σχετικά με την Αμερικάνικη αγορά εργασίας η καταστροφή άγγιξε τις 140.000 χαμένες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.


Επόμενος στόχος του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι η ανάπλαση της εργασιακής πραγματικότητας μέσα από την απασχόληση δυναμικού προς όφελος του νέου ταχύτατου διαδικτύου. Κάτι τέτοιο προαπαιτεί ανάλογα έργα σε γέφυρες, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, και αεροδρόμια. Πηγή θέσεων εργασίας θα αποτελέσουν και τα κέντρα πρόνοιας και περίθαλψης όπου θα απασχολήσουν νέο προσωπικό στα πλαίσια της αναβάθμισης τους. Παράλληλα, τονίστηκε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εργασίας και της κλιματικής αλλαγής. Το νέο Προεδρικό πλάνο περιλαμβάνει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα από τους οποίους θα προκύψουν και κάποιες νέες μορφές απασχόλησης. Νέα εργασιακά δεδομένα γεννιούνται και από τις προσπάθειες για τις φυτεύσεις για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων παρόμοιων κινήσεων.


Το νέο οικονομικό πλάνο αποτελεί προσωπική πρόκληση για τον Αμερικανό Πρόεδρο και για την υλοποίηση του θα αξιοποιηθούν δύο πακέτα μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις υποδομές θα αγγίξουν τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ το American Families Plan 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει διχάσει τον λαό της Αμερικής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βρει ευκαιρία να αντιπροτείνουν ένα οικονομικότερο πλάνο.“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί εργάτες δεν μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.”Πηγή Εικόνας : AP Photo/J. Scott Applewhite

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας έγιναν αναφορές για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά δόθηκε και μία δημόσια απάντηση στον Putin για τις συνέπειες που προκαλούν οι κινήσεις της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα. Ο Joe Biden έχοντας διαγράψει 100 ημέρες στην προεδρική καρέκλα έδωσε το λόγο του να είναι εκείνος που θα βάλει τέλος στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Στο τέλος της ομιλίας του δήλωσε αισιόδοξος αλλά και σίγουρος για όλα τα σχέδια που θέτει σταδιακά σε εφαρμογή. Ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει απασχολήσει με βαρύγδουπες δηλώσεις ούτε μαγνητίζει τα βλέμματα με τακτικές - Trump. Τα πλάνα του χαρακτηρίζονται αθόρυβα και σταθερά, αν και κάποιοι τα βλέπουν ως υπερφιλόδοξα. O 46ος Πρόεδρος έχει θέσει νέες προτεραιότητες και στόχους πηγαίνοντας αντίθετα στις πολιτικές του προκατόχου του. Η εγγύηση προς τον λαό της Αμερικής είναι η προσωπική του υπόσχεση πως θα τα καταφέρει.Πηγές:

The White House

Τα Νέα

333 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων