Εντός χρονικών ορίων η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την αφρικανική μετάλλαξη ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Η νέα αυτή μετάλλαξη εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε σε περιοχές της Νότιας Αφρικής, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και πρόσφατα στο Βέλγιο επιβεβαιώνοντας την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης αφού μέσα λίγες ώρες έφτασε και σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Παγκοσμίως οι χώρες έχουν θορυβηθεί καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτή την μετάλλαξη. Έκτακτες συνεδριάσεις και έρευνες σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.


Η νέα αυτή μετάλλαξη συντάραξε με την εμφάνισή της, τις επιστημονικές κοινότητες. Οι Financial Times όπως και Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν τη μετάλλαξη τη «πιο σημαντική που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής».


Η παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε για τρεις βασικούς λόγους. Αρχικά, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η μετάλλαξη, την δυνατότητα της να συνδυάσει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», «32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων». Δεύτερον, όπως απεικονίζεται και στο παρακάτω γράφημα των Financial Times η αφρικανική μετάλλαξη συγκριτικά με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Τρίτον, καθώς τα κρούσματα που μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν και ανακοινώθηκαν αφορούν εμβολιασμένους πολίτες τίθεται το ζήτημα της αποτελεσματικότητες των εμβολίων.


γράφημα για Κορωνοϊό
Πηγή: Lifo.gr

Αντιδράσεις των χωρών


Οι διάφορες χώρες παγκοσμίως επεξεργάζονται νέα μέτρα προστασίας και περιορισμού, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η διασπορά αυτής της νέας μετάλλαξης. Συγκεκριμένα, η Βρετανία και το Ισραήλ αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Βασίλειο του Εσουατίνι.


Η Ιταλία ανακοίνωσε πως απαγορεύει την είσοδο σε άτομα που ταξίδεψαν στις χώρες της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες 14 μέρες. Η Γερμανία, επίσης, έπεται να ανακοινώσει την απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής εκτός αν πρόκειται για Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η χώρα μας, μετά από ενδείξεις και των ειδικών αποφάσισε μια σειρά από περιορισμούς και διαδικασίες ελέγχου για αυτούς που εισέρχονται στη χώρα από τις χώρες νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.


νέα μετάλλαξη κορωνοϊού
Πηγή: Lifo.gr

(Αν)Αποτελεσματικότητα εμβολίου


Όσον αφορά τη προστασία που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι αποθαρρυντικές, αν λάβουμε υπόψη δηλαδή τα κρούσματα εμβολιασμένων κυρίως. Η εταιρεία BioNTech και η Pfizer θεωρούν πως προκειμένου να απαντήσουν στα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξαν ερωτήματα απαιτείται ένα χρονικό περιθώριο 6 εβδομάδων. Η διάρκεια αυτή όμως είναι αρκετά μεγάλη με δεδομένο την επίσης μεγάλη κινητικότητα της νέας αυτής μετάλλαξης.


Προς το παρόν λοιπόν η γραμμή που όλες οι χώρες ακολουθούν είναι ο περιορισμός όσων έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες. Δεν πρόκειται δηλαδή για μέτρα που άμεσα επηρεάζουν τις ζωές του συνόλου του πληθυσμού κάθε χώρας τουλάχιστον προς το παρόν. Η νέα λοιπόν «κανονικότητα» διεθνώς αλλά και εθνικά φαίνεται να ακολουθεί τη «κανονική» της πορεία. Με την πτώση των πρώτων φύλλων του φθινοπώρου, αυτόματα σχεδόν προετοιμαζόμαστε για μια καινούργια μετάλλαξη, για δύο νέες κρίσιμες εβδομάδες, για νέες κυβερνητικές αποφάσεις περιορισμού.


Ο πόλεμος με αυτόν τον ιό αποδεικνύεται πολύχρονος και η πνευματική κόπωση σε συνδυασμό με την αδυναμία «πρόβλεψης» του μέλλοντος και της κίνησης του αντιπάλου ως σημαντικές συνέπειες της συνδιαλλαγής μαζί του.

Η νέα αυτή μετάλλαξη ετοιμάζεται να προκαλέσει μια μεγαλύτερη κοινωνική αναδιαμόρφωση. Ετοιμάζεται πάλι να εξισώσει τους εμβολιασμένους με τους ανεμβολίαστους. Σημαντική συνθήκη που θα επηρεάσει βεβαίως τη συμπεριφορά όλων των χωρών και των κυβερνήσεων που δεν ανησυχούσαν για την μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους. Τέτοιες πολιτικές ενδέχεται να κριθούν αναποτελεσματικές σε περίπτωση που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περιορισμένη. Μια νέα λύση της επιστημονικής κοινότητας ευχόμαστε να προσφέρει αυξημένη προστασία και κυρίως μειωμένο περιορισμένη κοινωνική απομόνωση.

20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων