Ο Ανασχηματισμός Μητσοτάκη και η Νέα Κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 12/08/2021 πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου όπου αναφέρθηκε στα προβλήματα που η χώρα αντιμετώπισε τους τελευταίους 25 μήνες αλλά και στις επιλογές της κυβέρνησης του.


Η κρίση του κορωνοϊού, οι αμφιθυμικές σχέσεις με την Τουρκία, κοινωνικές, ιδεολογικές και κλιματικές κρίσεις με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δοκίμασαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησαν σε αποφάσεις και χειρισμούς που η κυβέρνηση έκρινε ορθές και υλοποιήθηκαν φέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα και άλλες που αποδείχθηκαν λανθασμένες.


Προκειμένου να περιοριστούν και τελικά να αφανιστούν οι λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος για να μπορέσει σε επικείμενες κρίσεις να είναι βέλτιστα αποτελεσματικός αλλά και να διορθώσει τυχόν λάθος χειρισμούς που προηγήθηκαν.

κυριάκος μητσοτάκης στην βουλή
Πηγή: protothema.gr - Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων τη στιγμή της εξέλιξης τους, αλλά και η γρήγορη αντιμετώπιση των συνεπειών που αυτές οι κρίσεις δημιουργούν, είναι από τα σημαντικά ζητήματα που ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλογιστεί, ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες παραπομπής ή τοποθέτησης προσώπων στις κατάλληλες θέσεις.


Ακόμα και η πρόληψη των κρίσεων ή η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών που αυτές θα προκαλέσουν σε περίπτωση εκδήλωσης τους μπορεί να επιτευχθεί με ορθότερες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες που θα δείξουν τα αποτελέσματα τους άμεσα.


Ο ανασχηματισμός και το «mea culpa» αλά Μητσοτάκη


Με αφορμή λοιπόν την τελευταία κρίση που η χώρα μας αντιμετώπισε ο «ανασχηματισμός Μητσοτάκη» ξεκίνησε με τη Μητσοτακική συγγνώμη για τους λάθους χειρισμούς.


Αυτή τη συγγνώμη μπορούμε να την εντάξουμε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, καθώς αποτελεί πρωτοφανές γεγονός τόσο για την θητεία Μητσοτάκη οπότε και ήρθε αντιμέτωπος με πολύπλευρες κρίσεις, πήρε αποφάσεις, κρίθηκε γι’ αυτές και αν και κάποιες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν απολογήθηκε όσο και για το ελληνικό πολιτικό τοπίο.


Πολλές φορές έχουμε ακούσει για πολιτικές ευθύνες και λάθη, ποτέ όμως μια δημόσια συγγνώμη από κάποιον πολιτικό ηγέτη. Το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το κοντινότερο σε συγγνώμη και απολογία που έχει ακούσει ο ελληνικός λαός. Βεβαίως, η παραδοχή ενός λάθους και η απολογία γι’ αυτό από την πραγματική και εμπράκτως ανάληψη της ευθύνης είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.


βουλή των ελλήνων
Πηγή: in.gr - Βουλή

Η υλοποίηση της «συγγνώμης»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος. Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε στις 31 Αυγούστου 2021 τη νέα κυβερνητική σύνθεση. Όπως ο ίδιος ανακοινώνει «Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

 1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

 3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.

 4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.

 5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.

 6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

 7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.

 8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

 9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

 11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.


βουλή των ελλήνων
Πηγή: kathimerini.gr

Στόχος του κυβερνητικού ανασχηματισμού


Αυτός ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ουσιαστικά αποτελεί την υλοποίηση της συγγνώμης και μια προσπάθεια για απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η διατήρηση της κοινωνικής αποδοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση μία επερχόμενη εκλογική επικράτηση επίσης συνέβαλλε στην υλοποίηση του παραπάνω ανασχηματισμού.


Οι αποχωρήσεις και προσθήκες προσώπων που φαίνεται πως αναστάτωσαν ψηφοφόρους και μη, πολιτευτές και μη είναι η αποχώρηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η τοποθέτηση στη νέα κυβέρνηση του κ. Αθ. Πλεύρη και του Ε. Αποστολάκη, στη θέση του Υπουργού Υγείας ο πρώτος και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο δεύτερος. Τη θέση αρνήθηκε, όμως, ο κ. Αποστολάκης ο οποίος διετέλεσε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα.


Η αποχώρηση του κ. Χρυσοχοΐδη, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει μεγαλύτερη αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις νεότερες ηλικίες.


Η διεύρυνση του εκλογικού ακροατηρίου και μείωση των εντάσεων και συγχύσεων που προκάλεσαν στο εκλογικό σώμα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις που μία κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει φαίνεται πως οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση ανασχηματισμού.


Η νέα αυτή στελέχωση όμως φαίνεται να έχει απογοητεύσει τον πυρήνα που ούτως ή άλλως στήριζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού αυτή η ακροδεξιά πνοή με τον κ. Πλεύρη μεταφράζεται αρνητικά και στο εσωτερικό του κόμματος και των υποστηρικτών του.

59 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων