Οι κινητοποιήσεις των «κόκκινων γιλέκων» του efood

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Σήμερα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 16:00 στον κλάδο της εστίασης και των διανομέων μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Παράλληλα, σε μοτοπορεία προχώρησαν διανομείς της εταιρείας «efood» στο κέντρο της Αθήνας με τελικό προορισμό τα γραφεία της efood στο Νέο Ηράκλειο.


πορεία των διανομέων του efood
Πορεία των διανομέων efood / Φωτογραφία από LIFO

Τι προκάλεσε τις παραπάνω αντιδράσεις;


Οι παραπάνω αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας, απαντούν στην αλλαγή εργασιακού καθεστώτος στο οποίο προχώρησε η εταιρεία efood. Συγκεκριμένα, σε 115 διανομείς της εταιρείας, που είχαν λήξει οι τρίμηνες συμβάσεις τους, στάλθηκε το παρακάτω μήνυμα:


«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelance. […] Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».


Έκτοτε προκλήθηκαν αντιδράσεις σε όλα τα social media καταδικάζοντας την παραπάνω τροποποίηση. Δημιουργήθηκε το hashtag #cancelefood και πανελλαδικά οι διανομείς εργαζόμενοι της efood προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.


διανομείς του efood σε πορεία
Διανομείς του efood σε πορεία / Φωτογραφία από efood

Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις, η εταιρεία ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για λανθασμένη επικοινωνία. Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία διευκρινίζοντας την προηγούμενη της τοποθέτηση αναφέρει:


«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές».


Απάντηση της ΠΟΕΕΤ και του Υπ. Εργασίας


Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει: «οι τελευταίες εξελίξεις ειδικότερα στον κλάδο των διανομέων επιτάσσουν την ανάγκη της κινητοποίησης, για να στείλουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν είμαστε αριθμοί, αλλά άνθρωποι».


Η παραπάνω απάντηση σήμανε την έναρξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εταιρεία στα πλαίσια διεκδίκησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Το Υπουργείο Εργασίας επίσης απάντησε στην ανακοίνωση της efood:


«Καμία διάταξη του νέου νόμου, όπως και καμία διάταξη της προϋφιστάμενης νομοθεσίας, δεν έδωσε στις πλατφόρμες το δικαίωμα να τροποποιούν μονομερώς το καθεστώς, υπό το οποίο οι διανομείς παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Όποια πλατφόρμα επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο, παραβιάζει το νόμο».

88 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων