Μετά από 20 χρόνια οι Ταλιμπάν κυριεύουν ξανά το Αφγανιστάν

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΜία εβδομάδα ήταν αρκετή για να ισοπεδώσει αγώνες και προσπάθειες 20 ολόκληρων ετών. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς με μία μόνο πρόταση την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, μετά τη βάρβαρη εισβολή των Ταλιμπάν. Βρίσκοντας ως ευκαιρία την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους πάνω από τα μισά εδάφη της χώρας.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς αποφάσισε να απομακρυνθεί από το πλάι της Αφγανικής κυβέρνησης, δίνει σε πολλούς την ευκαιρία να του προσάψουν τις ευθύνες της κατάστασης. Δεν πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία δήλωση του Joe Biden, κατά την οποία εκδήλωνε την μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει στον Αφγανικό στρατό. Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα των Η.Π.Α θα έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί καθηλωμένος τις βαρβαρότητες των εισβολέων. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα και οι χάρτες της New York Times, οι οποίοι αποτυπώνουν γεωγραφικά τον περιορισμό της αμερικάνικης δύναμης και την εξάπλωση των Ταλιμπάν.


χάρτης του αφγανιστάν
Δημοσίευμα των New York Times για το Αφγανιστάν


Η σταδιακή πολιορκία των Ταλιμπάν και οι συγκρούσεις στην Κανταχάρ


Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν ήταν σταδιακές και όπως αποδείχθηκε ξεκίνησαν από τον Μάιο. Μπορεί οι πόλεις που έχουν καταληφθεί ήδη να είναι διασκορπισμένες, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημάδια που μαρτυρούν ένα μεθοδευμένο σχέδιο. Κύριος στόχος τους έγιναν όλα τα απομονωμένα φυλάκια, στα οποία εκτέλεσαν κάθε στρατιώτη που θέλησε να τους αντισταθεί.


Ωστόσο έδωσαν σε ορισμένους την ευκαιρία να παραδοθούν με την υπόσχεση μιας ασφαλούς διαφυγής. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το ότι για ολόκληρους μήνες τα συγκεκριμένα στρατεύματα είχαν μείνει απλήρωτα. Κάτι τέτοιο έδωσε την ευκαιρία στους Ταλιμπάν να προχωρήσουν σε δωροδοκίες και μικρά χρηματικά ποσά. Σήμερα, έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και να ελαττώσουν σε σημαντικό βαθμό την αντίσταση του Αφγανικού στρατού.


Ειδικότερα:


  • Σε συμφωνίες παράδοσης οδηγήθηκαν πολλοί ηγέτες της επαρχίας και διοικητές.

  • Κατ’ εξαίρεση οι Κομάντο αντιστάθηκαν σθεναρά. Ωστόσο δεν βοήθησε σημαντικά αυτό καθώς είναι λίγοι σε αριθμό.


Επόμενος στόχος τους ήταν οι δολοφονίες ορισμένων αξιωματούχων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, οι οποίοι έδιναν μάχη για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ουσιαστικότερος σκοπός τους όμως είναι ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια της απουσίας τους.


ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Πηγή εικόνας: AP Photo / Gulabuddin Amiri

Η Κανταχάρ συνορεύει με το Πακιστάν και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν. Κατάφεραν να την κυριεύσουν και να αποδείξουν πως τα περιθώρια έχουν στενέψει. Ο εκπρόσωπος τους δημοσίευσε μέσω Twitter το εξής:

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (δηλαδή οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων».


Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ στέκεται στο πλευρό της Αφγανικής κυβέρνησης δηλώνοντας πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, εφόσον χρησιμοποιούν ως μοναδικό όπλο τους τη βία.


Επιβολή του Νόμου της Σαρίας και αναίρεση όλων των γυναικείων δικαιωμάτων


Στις δηλώσεις που έκανε στο CNN και στο BBC ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen έθιξε την κατεύθυνση που θα κινηθούν από δω και στο εξής. Τόνισε πως ο αφγανικός λαός δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη μοίρα της περιουσίας του, καθώς ήδη έχει ξεσπάσει μία έντονη ανησυχία ως προς αυτό. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για την αντιμετώπιση του ζητήματος των γυναικών.


Η πρόσβαση στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης θα παραμείνει ελεύθερος δήλωσε, ενώ παράλληλα τόνισε τον νόμο της Σαρίας:


  • Πρόκειται για το νομικό σύστημα του Ισλάμ το οποίο έχει ως κυριότερη κατεύθυνση το Κοράνι.

  • Είναι ικανό να καθορίσει και να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής των Μουσουλμάνων ανάλογα με το πόσο αυτό τηρείται από τον καθένα ξεχωριστά.

  • Συχνά γίνεται χρήση του, στην προσπάθεια ερμηνείας ακραίων πρακτικών, όπως είναι λιθοβολισμός ή άνιση αντιμετώπιση των γυναικών.


Σχετικά με τις γυναίκες:


  1. Eίναι υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα και δεν μπορούν να βγαίνουν σε εξωτερικά μπαλκόνια.

  2. Δεν επιτρέπεται ελεύθερη κυκλοφορία τους, παρά μόνο σε περίπτωση συνοδείας από κάποιον άνδρα συγγενή.

  3. Δεν επιτρέπεται καμία δημόσια εμφάνιση γυναίκας σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

  4. Καμία αναπαράσταση ή φωτογραφία γυναίκας σε μαγαζιά, βιβλία ή περιοδικά.

  5. Σε περίπτωση που κάποια τολμήσει να βάψει τα νύχια της, της κόβουν επιτόπου τα δάχτυλα.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί, ότι ο νόμος αυτός είναι ζήτημα χρόνου να αναβιώσει. Ένας νόμος που συνεπάγεται με απάνθρωπες πρακτικές, ένα καθεστώς καταπίεσης και οπισθοδρομισμού. Αυτές οι πρώτες κινήσεις των Ταλιμπάν, είναι ικανές να επαναφέρουν στη μνήμη όλων μας τη θέση της γυναίκας, κατά την περίοδο που βρίσκονταν στην εξουσία. Χρειάστηκαν 20 χρόνια και σκληροί αγώνες, ώστε η γυναίκα να αποκτήσει την αυτονόητη θέση που της αξίζει.


γυναίκες και ταλιμπάν
Πηγή εικόνας : Reuters

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τράπεζα Azizi Bank, στην οποία εισέβαλαν και απομάκρυναν με βίαιο τρόπο τις γυναίκες που εργάζονταν εκεί. Στη συνέχεια τις συνόδεψαν ως τα σπίτια τους και τις ενημέρωσαν πως η θέση τους θα αντικατασταθεί από κάποιον άνδρα συγγενή. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο δεν σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν με παρόμοια συμπεριφορά να απορροφούν κάθε ανάσα ελευθερίας που αντιστοιχεί σε γυναίκα.


«Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν»

Αυτά είναι μερικά από τα λόγια της 27χρονης Δημάρχου της Καμπούλ, Zarifa Ghafari. Πρόκειται για την πρώτη δήμαρχο που υπήρξε ποτέ στο Αφγανιστάν. Η Zarifa είναι μία πραγματική αγωνίστρια και δεν έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια να μάχεται για τα δικαιώματα κάθε γυναίκας στη χώρα της. Κατάφερε να ιδρύσει μία μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την οικονομική υποστήριξη των γυναικών. Τόλμησε να κάνει δική της ραδιοφωνική εκπομπή και αυτή τη στιγμή φοβάται όλους αυτούς που θέλουν να φιμώσουν κάθε γυναικείο στόμα.


Η εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες έχει σκορπίσει φόβο και ανασφάλεια ιδιαίτερα στο φύλο των γυναικών. Αναφορές αποκαλύπτουν πως έχει δοθεί ήδη εντολή στους Ιμάμηδες να δημιουργήσουν λίστες γάμων. Λίστες που μεταφράζονται με σεξουαλική υποτέλεια κοριτσιών έως και 12 ετών.


Ξεριζωμός χιλιάδων Αφγανών ως συνέπεια της εισβολής των Ταλιμπάν

Καμία εικόνα δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την απελπισία και τον φόβο των Αφγανών πολιτών. Φωτογραφίες που έκοψαν την ανάσα, μας μετέφεραν την προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να σκαρφαλώνουν πάνω σε πολεμικά αεροσκάφη έχοντας μέσα τους την ελπίδα πως θα καταφέρουν να αποδράσουν από αυτή την επίγεια κόλαση που ζουν το τελευταίο διάστημα.


ταλιμπάν στο αφγανιστάν
Ανάρτηση στο Twitter

Τα στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν μία σταδιακή εξορία που έχει υποστεί ο λαός του Αφγανιστάν. Σταδιακή καθώς ήδη από την αρχή του 2021, 400.000 κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας τη ζωή και τα σπίτια τους. Το δεύτερο κύμα Αφγανών ξέσπασε τον Μάιο όταν αυξήθηκαν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και οι συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις την κυβέρνησης. Περίπου 300.000 Αφγανοί πολίτες εκείνον τον μήνα αποφάσισαν να αναζητήσουν μία νέα πατρίδα καθώς είχαν κυριευτεί από τρόμο.

Η βάρβαρη εισβολή ανάγκασε μεγάλο ποσοστό των Αφγανών να τραπούν σε φυγή. Επιλέγοντας λαθραίους τρόπους εγκατέλειψαν τη γη τους βρίσκοντας πέρασμα στο Ζαράνζ, μία περιοχή που ενώνει το Αφγανιστάν με το Ιράν. Ο προορισμός τους; Άγνωστος. Πιθανόν να κινηθούν προς την Τουρκία και από εκεί να αναζητήσουν τρόπους να καταλήξουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης.


Πηγές:

Huffingtonpost.gr

Naftemporiki.gr

162 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων