Η Δικαιολογία της Θεομηνίας δεν Πιάνει Πλέον

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Αρκετές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωπες την τελευταία εβδομάδα με μία σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έκφραση αυτή, για την χώρα ιδιαίτερα το τελευταίο έτος μπορεί να προσδιορίζει διάφορες καιρικές καταστάσεις. Το καλοκαίρι συμβόλιζε τις υψηλές θερμοκρασίες και τώρα φαίνεται να αποτυπώνει συνεχείς βροχές με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας και οι κάτοικοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με πλημμύρες και κατολισθήσεις.


Κακοκαιρία «Μπάλος»


Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπάλος» φαίνεται να έχει «χτυπήσει» ιδιαίτερα την περιοχή της Κέρκυρας, όπου αναγκαία κρίθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Η Ιθάκη, Σύρος και η Νάξος, η Κρήτη και η Φλώρινα όπως και η Χαλκιδική αποτελούν κάποιες από τις περιοχές-θύματα της κακοκαιρίας. Βεβαίως η περιοχή της Εύβοιας που απασχόλησε την επικαιρότητα το καλοκαίρι εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν πυρκαγιές στην περιοχή, απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα αυτή τη φορά, ειρωνικά, εξαιτίας πλημυρών στην περιοχή.


Όπως επίσης και διάφορες περιοχές της Αττικής που το καλοκαίρι είχαν προβλήματα με πυρκαγιές, αλλά και περιοχές που δεν ήρθαν αντιμέτωπες με το παραπάνω πρόβλημα, βλέπουμε και τώρα πολλές να αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας.


φωτογραφία από πλημμύρα
Πηγή: avgi.gr

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Εύβοιας ο κ. Πέτσας σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ διαβεβαιώνει:


«Οι ζημιές είναι κοντά στη θάλασσα. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τα καμένα με τις ζημιές κοντά στη θάλασσα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα με τα καμένα», δήλωσε. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει αφού τα δύο γεγονότα είναι από τη φύση τους αλληλένδετα όπως σημείωσε στη συνέχεια και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ κ. Γιώργος Αυτιάς «όταν το καμένο είναι πάνω και υπάρχει πλημμύρα, τότε χαλάει ο δρόμος κάτω. Είναι απλό».


Η πολιτική προστασία με τα συνηθισμένα, πλέον, προειδοποιητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που βρίσκονται κοντά στις τοποθεσίες όπου φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, φρόντισε να ενημερώσει και πάλι τον πληθυσμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, αυτή η προειδοποίηση δεν φαίνεται να αρκεί για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε φαινομένου, ούτε για την κατάλληλη και έγκαιρη προστασία τόσο των κατοίκων όσο και των περιουσιών τους, όπως απέδειξαν άλλωστε και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.


άνθρωποι σε πλημμύρα στην Ελλάδα
Πηγή: kathimerini.gr

Αδυναμίες του ελληνικού κράτους


Η έμπρακτη αντιμετώπιση και κυρίως η ύπαρξη των απαραίτητων κρατικών δομών προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές, αποτελούν προϋποθέσεις ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα συμπεριφορά του ελληνικού κράτους. Αναφέρομαι τόσο στην επάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων στη συγκεκριμένη περίπτωση και πρωτίστως στην αποτελεσματική λειτουργία τους. Ειδικά στη περίπτωση της Εύβοιας η ύπαρξη αυτών των έργων θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση και να ισορροπήσει ίσως την μειονεκτική της θέση στην οποία βρίσκεται λόγω της καταστροφής μεγάλων δασικών εκτάσεων.


Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου κ. Δημήτρης Σκοπελίτης σε συνέντευξη του στο OPEN αναφέρεται ακριβώς στην αναγκαιότητα υλοποίησης αυτών των έργων:


«τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες. Πρέπει να γίνουν γρήγορα ενέργειες γιατί αλλιώς θα βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες»Η προτίμηση των διαφόρων πολιτικών παραγόντων να αναφέρονται στις διάφορες καιρικές συνθήκες ως θεομηνία αλλά και να τις αντιμετωπίζουν ως τέτοιες, ως εκ προοιμίου δηλαδή αναπότρεπτες δεν προσφέρουν στην πρόληψη ούτε και στην αντιμετώπιση των γεγονότων. Για άλλη μία φορά και πιστοί στην «παράδοση» φαίνεται πως οι ίδιοι παράγοντες ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα παιχνίδι ευθυνών.


Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις όμως καιρικών φαινομένων είναι πως δεν είναι απλώς πολιτικό. Οι αψιμαχίες δεν πρόκειται να δώσουν οποιαδήποτε, έμπρακτη τουλάχιστον, λύση. Ακόμα και τα μηνύματα της πολιτικής προστασίας, όσο έγκαιρα, χρονικά, και αν σταλούν στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να μπορούν να απεικονίσουν το φαινόμενο που εκτυλίσσεται, όπως είναι βεβαίως φυσικό.

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων