Ποιος φταίει τελικά για τις πυρκαγιές;

Γράφει ο Μαργαρίτης ΑννάογλουΤις τελευταίες ημέρες η χώρα μας δοκιμάζεται από δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών, σε όλη την επικράτεια, με κύρια μέτωπα αυτά της Βαρυμπόμπης και της Βόρειας Εύβοιας. Για αυτόν τον λόγο έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση στα social media για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις πυρκαγιές που σημειώνονται στην χώρα μας κάθε χρονιά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.


Αρχικά, θέλω να τονίσω πως θα πρέπει να κάνουμε μια ολιστική κριτική των τελευταίων ετών από κάθε άποψη, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλές ευθύνες και είναι μοιρασμένες. Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λόγω και της κλιματικής αλλαγής και άρα είναι πολύ ευάλωτη σε πυρκαγιές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Για αυτόν τον λόγο σαν χώρα πρέπει να έχουμε ένα πολύ οργανωμένο πυροσβεστικό σώμα, το οποίο να είναι ικανό να αντιμετωπίσει πολλαπλές πυρκαγιές σε πολλά σημεία δράσης.


Οι Κυβερνητικές Ευθύνες για τις ΠυρκαγιέςΗ κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθυνών για την επέκταση των πυρκαγιών, καθώς δεν έχει φροντίσει να ενισχύσει το πυροσβεστικό σώμα, με νέες μόνιμες προσλήψεις και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι δεν ανανεώθηκαν 5.000 συμβάσεις προσωπικού του πυροσβεστικού σώματος, πράγμα που αφήνει αποδυναμωμένο το ελληνικό πυροσβεστικό σώμα.


Ζούμε σε μία χώρα, η οποία από το 2007 πλήττεται συνεχώς από πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι και συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την περιορισμένη δύναμη του πυροσβεστικού μας δυναμικού.


Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την χώρα μας χρησιμοποιούν την εξής φράση, όταν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές: "δεν είναι ώρα να μοιράσουμε ευθύνες". Αυτή την φράση την ακούω, προσωπικά, από το 2007 και τις μεγάλες πυρκαγιές. Πότε, λοιπόν, θα φτάσει η ώρα των ευθυνών; Γιατί έχουν περάσει 14 χρόνια χωρίς απόδοσή τους. Θεωρώ πως οι ευθύνες είναι κάτι που πρέπει να μας βαραίνει, κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να υλοποιήσουμε το έργο μας και ειδικότερα οι πρόσφατες κυβερνήσεις έχουν αποτύχει πλήρως στον τομέα των πυρκαγιών.


Γιατί, λοιπόν, δεν ενισχύεται ο πυροσβεστικός στόλος μας; Τι ακριβώς περιμένουμε να γίνει για να τον ενισχύσουμε;


Οι Ανθρώπινες Ευθύνες για τις ΠυρκαγιέςΕίμαστε μία χώρα που έχει δυστυχώς παράδοση στους εμπρησμούς. Κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες συλλήψεις υπόπτων σχετικά με εμπρηστική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες έχουν γίνει 3 συλλήψεις για εμπρησμούς, σε μεγάλα πύρινα μέτωπα ανά την ελληνική επικράτεια.


Εδώ έρχεται και η ευθύνη ή μάλλον η ανευθυνότητα των πολιτών. Για ποιο λόγο κάποιος θα βάλει σκόπιμα φωτιά σε ένα σημείο, ξέροντας ότι θα καταστρέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που χτίστηκαν με μόχθο και πολλά χρήματα; Τι πυροδοτεί αυτή την πράξη;


Βεβαίως οι ευθύνες μας δεν σταματούν εδώ. Χιλιάδες είναι τα παράνομα χτισμένα σπίτια μέσα σε ελληνικές δασικές εκτάσεις για τα οποία δεν βλέπω να γίνεται λόγος στις ειδήσεις. Όταν "πατάς" πάνω στην αδράνεια του συστήματος και έτσι χτίζεις παράνομες κατοικίες σε δασικές εκτάσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος και για τις συνέπειες των πυρκαγιών ή για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου εγκλωβισμού στην περιοχή, την οποία βρίσκεσαι. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως εδώ φέρει ευθύνη και το κράτος που αφήνει ουσιαστικά τους πολίτες να παρανομούν δυσκολεύοντας έτσι την δουλειά του πυροσβεστικού σώματος.


Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κλιματική αλλαγή. Την κλιματική αλλαγή που προήρθε από τις προσωπικές μας πράξεις και οδηγεί πλέον το κλίμα σε μία κρίση χωρίς προηγούμενο. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες πως αν φερόμαστε άσχημα στον πλανήτη μας, τότε αυτός θα αντιδράσει άσχημα και ήδη ζούμε αυτές τις συνέπειες. Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώνονται σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες ξηρασίας, συνθήκες τέλειες δηλαδή για μία πιθανή εστία φωτιάς. Είναι και δική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, γιατί στο τέλος αυτός θα καταστρέψει εμάς.


Τι Πρέπει να Γίνει Λοιπόν;Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι το τι πρέπει να γίνει προχωρώντας στο μέλλον; Ποιες είναι οι απαραίτητες δράσεις που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε πιο ομαλά παρόμοιες δυσκολίες και πυρκαγιές;


1) Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας


Είναι αυτονόητο -και μετά από μαρτυρίες πολιτών για έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων στις περιοχές που καίγονται- πως η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την παρούσα και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις, αλλιώς θα ζούμε τις ίδιες αποκαρδιωτικές εικόνες κάθε καλοκαίρι.


Είμαστε, πλέον, μία χώρα που βιώνει στο πετσί της την κλιματική αλλαγή και που καίγεται με σταθερούς ρυθμούς κάθε χρόνο. Είναι τρελός όποιος πει πως δεν χρειάζεται ενίσχυση το πυροσβεστικό μας σώμα.


2) Εντατικές και Γρήγορες Συλλήψεις Εμπρηστών


Καθώς η παρούσα κυβέρνηση ενίσχυσε τόσο πολύ το αστυνομικό σώμα, σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα ελέγχων για εμπρηστές ή εμπρηστικούς μηχανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα προλαμβάνονται πυρκαγιές που μπορεί να αποβούν μοιραίες.


3) Κατεδάφιση όλων των παράνομων κτισμάτων σε δασικές περιοχές και αναδάσωση των περιοχών


Τα παράνομα κτίσματα αποτελούν εμπόδιο στην μάχη κατά των πυρκαγιών και μπορεί να αποτελέσουν και εμπόδιο για την ομαλή διαφυγή των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές. Επομένως, είναι θεμιτή μια κατεδάφισή τους και αναδάσωση των περιοχών, όπου υπήρχαν παράνομα κτίσματα, για να ενισχυθούν και οι δασικές εκτάσεις της χώρας μας.


Ζούμε δύσκολες εποχές σαν χώρα με πολλά μέτωπα ανοιχτά και το άγχος των πολιτών να αυξάνεται καθημερινά. Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να εφαρμόσουμε τις λύσεις που ήδη υπάρχουν. Αλλιώς θα βλέπουμε την χώρα μας να καίγεται σταδιακά, χωρίς να λαμβάνουμε δράση.

441 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων