Ρούμπεν Σεμέδεο: Το βεβαρημένο παρελθόν και η κατηγορία ομαδικού βιασμού

Η Ελλάδα είναι η χώρα που συγκεντρώνει 10 περιστατικά βιασμών ημερησίως. Είναι η χώρα με το ντροπιαστικό ρεκόρ των 4.000 βιασμών ετησίως. Από αυτούς ζήτημα να καταφέρνουν να φτάσουν στις Αστυνομικές αρχές τα 200 περιστατικά το χρόνο, με μορφή επίσημης καταγγελίας.


Αυτά είναι τα στοιχεία που αναφέρει η ΕΛΑΣ σε συνδυασμό με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για το 2021. Εντός αυτού του μελανού κλίματος ξέσπασε άλλη μία καταγγελία βιασμού στη χώρα μας. Αυτή τη φορά δεν ήταν κάποιος γνωστός σκηνοθέτης, ούτε ηθοποιός. Αυτή τη φορά γνωστοποιείται κατηγορία για κακοποιητική συμπεριφορά στο χώρο του ποδοσφαίρου.


Για το κακούργημα ομαδικού βιασμού κατηγορείται τις τελευταίες μέρες ο ποδοσφαιριστής Ρούμπεν Σεμέδεο. Το 17χρονο θύμα του, κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από εκείνον και έναν ακόμα 40χρονο άνδρα. Σύμφωνα με την κατάθεση της, το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στο σπίτι του γνωστού ποδοσφαιριστή. Αναμένονται τα αποτελέσματα Ιατροδικαστικής εξέτασης τις επόμενες μέρες, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν την υπόθεση.


Η άρνηση του ποδοσφαιριστή και το αμαρτωλό παρελθόν στην Ισπανία


εικόνα ποδοσφαιριστή
Πηγή: Intimenews

«Δεν μπορεί να τη βίασε και να του έστειλε μήνυμα να βγουν ξανά το επόμενο βράδυ»

Αυτό φαίνεται πως ήταν το ισχυρότερο επιχείρημα του δικηγόρου του Ρούμπεν Σεμέδεο. Ο Σταύρος Γεωργόπουλος έχει έναν πολύ «ιερό» σκοπό. Αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση τέτοιων κατηγοριών δεσμεύεται και με την υποχρέωση της ανασυγκρότησης μίας δημόσιας εικόνας. Θα μπορέσει όμως να τα καταφέρει όταν ο πελάτης του συνοδεύεται από ένα αρκετά σκοτεινό παρελθόν;


Πιο αναλυτικά:


  • Στις 29 Οκτωβρίου του 2017, ο ποδοσφαιριστής έπειτα από αποτυχημένες προτάσεις για ερωτική συνεύρεση με νεαρή γυναίκα και τη μόνιμη άρνηση της, προχώρησε σε επίθεση με σπασμένο μπουκάλι.

  • Στις 19 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για επιθετική συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο. Οι κατηγορίες τον στοχοποιούσαν ως υπεύθυνο σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυχτερινό μαγαζί στην Ισπανία.

  • Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018 κατηγορείται για απαγωγή και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στις κατηγορίες είχε να αντιμετωπίσει και αυτή της ληστείας, εκτός όλων των άλλων. Το τότε θύμα του ήταν ένας 44χρονος άνδρας, του οποίου του απέσπασαν 24.000 ευρώ. Προηγουμένως, τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν με ρόπαλο.


Όλα αυτά τα αδικήματα διαδραματίζουν σίγουρα το δικό τους ρόλο στην εικόνα που έχει σχηματίσει ήδη η πλειοψηφία για τον Σεμέδεο. Να σημειωθεί πως τις συγκεκριμένες κατηγορίες, τις παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου τότε.


Ακολούθησε φυλάκιση και αργότερα χρηματική εγγύηση, ώστε να καταφέρει να αφεθεί ελεύθερος. Κατά πόσο λοιπόν υπάρχει αθωότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Το θύμα υποστηρίζει ότι κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ στο σπίτι του ποδοσφαιριστή μετά από δική του παρότρυνση, πράξη που από μόνη της τον καθιστά ενάντια του νόμου, αν σκεφτούμε ότι η κοπέλα είναι μόλις 17.


Είναι η « εξουσία» μία αιτία βιασμού;


σεμεδέο ολυμπιακός στα δικαστήρια
Πηγή: EUROKINISSI

Τα παραπάνω περιστατικά σκιαγραφούν μία βίαιη προσωπικότητα. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον.

  1. Ένας αναγνωρίσιμος χαρακτήρας ασκεί επίδραση στο κοινό που τον παρακολουθεί και αυτό μπορεί να μεταφραστεί αυτομάτως και ως μία μορφή εξουσίας. Ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες, οι φιγούρες του αθλητισμού συχνά αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς και στάση ζωής.

  2. Μία εξουσία που δεν είναι ικανή σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει κάποια καταναγκαστική ή κακοποιητική πράξη εις βάρος άλλων ατόμων. Πόσο μάλλον μία σεξουαλική παρενόχληση.

  3. Η αναγνωσιμότητα αποτελεί, όπως έχει αποδείξει η ελληνική ιστορία στο κεφάλαιο των βιασμών, τη μεγαλύτερη ασπίδα ενός βιαστή. Ασπίδα μόνο για τη δική του συνείδηση. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί περισσότερο ασπίδα για τα μελλοντικά θύματα, παρά για τον ίδιο. Και αυτό είναι κάτι που θα το συνειδητοποιήσει αργότερα. Ασπίδα πρόληψης και ενημέρωσης λοιπόν από μελλοντικές επιθέσεις.


Στην περίπτωση του Ρούμπεν Σεμεδέο, καμία αναγνωσιμότητα δεν μεταλλάχθηκε σε εξουσία ή δύναμη. Καμία δημοφιλία στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει στα μέχρι τώρα αδικήματα του.


Για ακόμα μια φορά λοιπόν, παρατηρούμε να ενεργοποιείται η παγκόσμια προκατάληψη που κυριαρχεί στις περισσότερες, αν όχι όλες, υποθέσεις βιασμών. Παρατηρούμε να προβάλλεται η γυναίκα ως η βασικότερη αιτία βιασμού. Στην Ελλάδα, έγινε μία σημαντική αρχή ώστε να απομακρυνθούν τέτοιου είδους έμφυλα στερεότυπα και να πυροδοτηθούν αρκετές καταθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο 2021.


Και όμως βλέπουμε ακόμα να χρησιμοποιούνται στις δικαστικές αίθουσες ως το κυριότερο επιχείρημα σε περιπτώσεις βιασμού ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα επιχείρημα μπροστά στο βιασμό. Κανείς δεν διαθέτει τόση δύναμη ή εξουσία, ό,τι επάγγελμα και αν κάνει.

Πηγές:

Iefimerida.gr

In.gr

149 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων