Self Test: η Νέα Πραγματικότητα;

Γράφει η Ελένη ΠαπαβέντσηΔιανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα από το άνοιγμα των Λυκείων, με τα self test να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στα σχολεία. Όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τον οποίο διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα. Μπορούν να προμηθεύονται τα self test δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους και μέσω ταυτοπροσωπίας.
Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία;


Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test. Εάν αυτό είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, η οποία πρέπει να επιδεικνύεται στο σχολείο. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές ή τα μέλη του προσωπικού παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων ωρών σε δημόσια δομή για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Εάν επιθυμούν βέβαια μπορούν να διενεργήσουν rapid test ή PCR test σε ιδιωτική δομή, με δική τους επιβάρυνση. Εάν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή, με την οποία επιστρέφουν στο σχολείο. Αντίθετα, εάν είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και, τυπικά τουλάχιστον, δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί χειρόγραφα. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα, δεν γίνεται δεκτός και λαμβάνει απουσία. Ωστόσο, δεν κυλούν όλα ομαλά. Αρκετοί μαθητές και γονείς εκφράζουν την αντίρρησή τους ως προς την υποχρέωση της διενέργειας των self test.Την περασμένη εβδομάδα μας απασχόλησε το περιστατικό που σημειώθηκε στο 1ο Λύκειο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας μαθητής δεν μπορούσε να εισέλθει στο σχολείο από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη επειδή δεν είχε κάνει self test. Η μητέρα του υπέβαλλε μήνυση κατά της διεύθυνσης του σχολείου και κατά παντός υπευθύνου. Από την πλευρά του σχολείου, τονίζεται ότι εφαρμόστηκε η νομοθεσία, μη επιτρέποντας να εισέλθει στο σχολείο κανένας μαθητής χωρίς την δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test.


Τι ακριβώς συνέβη στον Εύοσμο;


Μία ομάδα πολιτών, που αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», εξέφρασε έμπρακτα την υποστήριξή της προς την μητέρα του μαθητή που δεν έκανε το self test. Η μητέρα δήλωσε δημόσια, χωρίς να φοράει μάσκα, ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να μένει εκτός του σχολείου, ενώ βάσει του νόμου Α/120 του Συντάγματος, δεν είναι υποχρεωμένο να υποστεί καμία ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεσή του. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό επιτυχίας που δίνουν τα self test τα καθιστά αναξιόπιστα, ενώ επίσης «δεν ξέρουμε τι ουσίες μπορεί να περιέχουν και πώς μπορούν να λειτουργήσουν στον οργανισμό του κάθε παιδιού…» Επομένως, τα θεωρεί και επικίνδυνα, στηριζόμενη μάλιστα και σε δηλώσεις "ειδικών", σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της. Πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μπουν και να απομονωθούν σε δομές αν βγουν θετικά».
Πέντε - έξι μαθητές οργάνωσαν Κατάληψη στο Λύκειο του Ευόσμου, διαμαρτυρόμενοι για το ότι είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε self test για να μπουν στο σχολείο. Έξω από την είσοδο του σχολείου βρισκόταν και η συγκεκριμένη μητέρα, καθώς και μερικοί δημοσιογράφοι. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ότι «δεν είναι δυνατόν 5 μαθητές να ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία». Η πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου δεν συμφωνούσε με την κατάληψη. Ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως το 15μελές αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάληψη, παρά τη στήριξη των γονέων και ότι «έχουμε πανελλήνιες, θέλουμε να επιστρέψουμε στο σχολείο, έχουμε κάνει μόνο δυο μήνες μάθημα». Έτσι, τελικά η κατάληψη έληξε.


Την Πέμπτη 15/4 η μητέρα του μαθητή που αρνούνταν το self test συνελήφθη με αυτόφωρη διαδικασία, λόγω του περιεχομένου των δημοσιεύσεων στον λογαριασμό της στο Facebook. Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης και ζήτησε να σχηματιστεί δικογραφία αναφορικά με αναρτήσεις πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς test ή και τους γονείς να υποβάλλουν μηνύσεις για αυτόν το λόγο. Επιπλέον, ο εισαγγελέας παρήγγειλε στην Αστυνομία να συλλαμβάνονται με αυτόφωρο όσοι διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή», όπως συνέβη και με την μητέρα στον Εύοσμο.


Το απόγευμα της Παρασκευής 16/4 η 49χρονη μητέρα αφέθηκε ελεύθερη. Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε αναβολή για την Μ. Τρίτη 27 Απριλίου, οπότε θα υπάρχει και παρουσία μάρτυρα κατηγορίας. Κατά την έξοδο της από τα δικαστήρια, την περίμενε μία ομάδα υποστηρικτών, οι οποίοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και το Μακεδονία Ξακουστή, ενώ κραύγαζαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».Ο μαθητής πάντως έκανε τελικά το self test, οπότε και έγινε δεκτός στο σχολείο. Ωστόσο, το περιστατικό στον Εύοσμο δεν είναι το μόνο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.


Αντίστοιχα περιστατικά σε διάφορα μέρη της χώρας


Στο Ρέθυμνο, έξι γονείς κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα κατά ενός διευθυντή λυκείου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης και της υπουργού Παιδείας. Ο λόγος είναι και σε αυτή την περίπτωση ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να μπουν στο σχολείο εάν δεν υποβληθούν σε self test, το οποίο κρίνουν αντισυνταγματικό. Στο Ηράκλειο, μερικοί γονείς υπέβαλλαν μηνύσεις προς έναν διευθυντή Επαγγελματικού Λυκείου, για τον ίδιο λόγο ενώ ένας άλλος γονέας του επιτέθηκε, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο. Ακόμα, εξωσχολικοί μπήκαν στον χώρο του σχολείου απειλώντας τους καθηγητές, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.


Στη Σαντορίνη από την άλλη, σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έλλειψη self test στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα μία μεγάλη μερίδα μαθητών να μην μπορέσει να πάει στο σχολείο, καθώς η διενέργεια του test είναι υποχρεωτική.


Τα Fake News και η κινητοποίηση των γονέων


Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία έτοιμη μηνυτήρια αναφορά προς συμπλήρωση από τους γονείς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να υποβληθούν τα παιδιά τους σε self test για να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου.
Ακόμα, κυκλοφορεί και η άποψη ότι την δεύτερη φορά που κάποιο παιδί βγαίνει θετικό σε self test, το βάζουν σε δομές Covid, δήλωση που φέρεται να έκανε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Το www.grtimes.gr επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα, αναφέρεται στα «ξενοδοχεία καραντίνας» και οι συγκεκριμένες δομές Covid δεν αφορούν ανήλικους μαθητές. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ένα παιδί που νοσεί από Κορωνοϊό, παραμένει σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Συνεπώς, αναφορικά με τις «δομές Covid», πρόκειται για διασπορά fake news, τα οποία όπως φαίνεται, μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες κινήσεις και πράξεις.Σε αυτό το κλίμα, εκπαιδευτικοί και διευθυντές βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Δηλώνουν νομικά ακάλυπτοι απέναντι σε απειλές και μηνύσεις γονέων που επιμένουν να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στις αίθουσες χωρίς να έχουν υποβληθεί σε self test.


Παράλληλα, η εναντίωση των πολιτών αυξάνεται. Την Κυριακή 18/4, έλαβε χώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του συνεχόμενου lockdown, των self test και των εμβολίων. Οι συμμετέχοντες διαμοίρασαν έγγραφα - υπεύθυνες δηλώσεις που αναφέρουν ότι τα self test είναι ιατρική πράξη, την οποία δεν συναινούν να κάνουν τα παιδιά τους.
Θα επικρατήσει η χρήση των self test;


Ωστόσο, τα self test αποτελούν, προς το παρόν τουλάχιστον, «όπλο» για τη λειτουργία των σχολείων και όχι μόνο. Από χθες, Δευτέρα 19/4 οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε self test και να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα για τον εργοδότη είναι 300€, εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500€ ανά εργαζόμενο που εργάζεται χωρίς να έχει κάνει test και 1.500€ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό test. Τα test μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των δωρεάν self test.


Επίσης, από χθες, επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών με υποχρεωτική διενέργεια self test τόσο για τους εκπαιδευτές – εξεταστές όσο και για τους μαθητές – εξεταζόμενους. Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις βέβαια λαμβάνουν χώρα εξ αποστάσεως. Τέλος, υπό συζήτηση βρίσκεται η πιθανότητα να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα με αποτέλεσμα αρνητικού test, για όσους πολίτες δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και οι αποφάσεις που θα παρθούν ενόψει του Πάσχα.


Πηγές φωτογραφιών: https://www.cnn.gr/ , https://www.in.gr/ , https://www.grtimes.gr/ , https://www.newsbeast.gr/ , https://www.newsit.gr/

122 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων