Sputnik V: Η μεγάλη επιτυχία του Putin για την ανάδειξη της Ρωσίας

Γράφει η Μαρία Μαυροματίδου


Οι κοινωνίες του κόσμου έχουν βάλει μπρος ολοταχώς για να τερματίσουν την “COVID-19”, με τη συμβολή δέκα εγκεκριμένων εμβολίων κατά της πανδημίας. Με την Ελλάδα να έχει εμβολιάσει περίπου 2.000.000 κατοίκους της, οι συζητήσεις περί αξιοπιστίας του εμβολιασμού εντείνουν, με αρκετούς να δέχονται αυτόν ως τον μοναδικό δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα, ορισμένους να εμπιστεύονται απολύτως την εξέλιξη της επιστήμης κι ως εκ τούτου, τη θεραπεία που προτείνει για την καταπολέμηση αυτής της φρικτής πραγματικότητας και άλλους να διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους για την ανάγκη του εμβολιασμού, την ασφάλεια που δύναται να παρέχει, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία στο μέλλον. Οι προβληματισμοί είναι διαφορετικοί και οι απόψεις πολυάριθμες και προέρχονται από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Τι συνέβη, όμως, όταν από τη μία πλευρά, το εμβόλιο της Οξφόρδης “AstraZeneca” ξεκίνησε να μετράει τα πρώτα του θύματα από θρομβώσεις και από την άλλη, αυτό της Ρωσίας “SputnikV” μοιάζει με τη σωτηρία της Ευρώπης;


Η σημασία του εμβολίου “SputnikV”


Πηγή εικόνας: Pharmaceutical Technology

Ορμώμενο από ένα χρυσό κεφάλαιο για την ιστορία της ανθρωπότητας, το ρωσικό εμβόλιο παίρνει το όνομά του από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο “Sputnik 1” (Спутник-1) που η γη έστειλε στο διάστημα, προκειμένου να το εξερευνήσει (1957, Οκτώβριος 4). Η εκτόξευσή του αποτέλεσε ένα αδιαμφισβήτητο επίτευγμα για τη Σοβιετική Ένωση, υπεύθυνη για την κατασκευή του δορυφόρου. Επιθυμώντας, λοιπόν, να μας θυμίσει μία ένδοξη εποχή, στην οποία η επιστήμη ακολούθησε αλματώδη βήματα ανάπτυξης και η ανθρωπότητα εξελίχθηκε χάρις της Ρωσίας, η χώρα δημιουργεί εμβόλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παρελθοντικές επιτυχίες της.


Η σημασία του, ωστόσο, είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζει, σε μία εποχή που η Ρωσία ζει υπό το απολυταρχικό σύστημα διατήρησης της εξουσίας του Putin. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας που μπορεί κάποτε να φάνταζε ως «ένας ισχυρός και χαρισματικός εθνικός ηγέτης», τώρα παρατηρεί τη δημοτικότητά του να σημειώνει κάθοδο, αφού οι υποψίες για την εμπλοκή του στην απόπειρα δολοφονίας του πολιτικού ακτιβιστή και ενάντιου της προεδρίας του, Alexei Navalny, αναίρεσαν κατά πολύ την αγαπητή εικόνα του. Ως εκ τούτου, ένα επιτυχημένο εμβόλιο είναι πιθανόν να καταστήσει μία ηγεσία επιτυχημένη, ένα πολυζήτητο εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως να ενισχύσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τα ευρωπαϊκά κράτη και τέλος, ένα ασφαλές εμβόλιο ενδεχομένως να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος μονοπωλεί την εξουσία από το 2000-2008 και 2012 μέχρι σήμερα.

Πηγή εικόνας: ABC News

Η επιτυχία του εμβολίου “Sputnik”


Το εμβόλιο που εξετάζουμε αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας. Μελέτες φανερώνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.


Πιο συγκεκριμένα, με τη χορήγηση του εμβολίου, το ίδιο παραδίδει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος, τα οποία φροντίζουν να το χρησιμοποιήσουν, με σκοπό να δημιουργήσουν την ακίδα πρωτεΐνη (πρωτεΐνη Spikeμε σημαντικό ρόλο για τη διάγνωση της ασθένειας, αλλά και για τη συνειδητοποίηση του βαθμού παθογονικότητας του ιού). Στη συνέχεια, αν και εφόσον το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με το γονίδιο του ιού, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την ακίδα πρωτεΐνη στον ιό και θα μπορέσει να επιτεθεί, λειτουργώντας ως πανοπλία έναντι του φονικού ιού. Αυτό θα συμβεί, διότι θα έχει προηγηθεί η παραγωγή φυσικών αμυνών – αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων – κατά της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.


Με τις παραπάνω πληροφορίες να ηχούν σε κάθε γωνία του πλανήτη και τους πολίτες να στέκονται άναυδοι καθώς παρακολουθούν τις εξελίξεις όσον αφορά την εξόντωση του πανδημικού ιού, το Sputnik V καταχωρείται ως το πρώτο εμβόλιο ενάντια του COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων παρουσιάζει μία έρευνα της εταιρίας με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, “YouGov”, η οποία σε μία επισκόπησή της για τα εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού, καταλήγει σε ορισμένα θριαμβευτικά αποτελέσματα για το SputnikV. Αξίζει να λεχθεί ότι οι απαντήσεις στην έρευνα έρχονται από 9 χώρες που συγκεντρώνουν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού (Αργεντινή, Μεξικό, Βραζιλία, Σερβία, Βιετνάμ, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία και Φιλιππίνες). Οι ερωτηθέντες, λοιπόν, ορίζουν το ρωσικό εμβόλιο ως το πιο αναγνωρίσιμο (74%), τη Ρωσία ως την πιο εμπιστεύσιμη χώρα για παραγωγή εμβολίων (54%), το Sputnik V ως ένα από τα δύο πιο εμπιστεύσιμα εμβόλια κατά της πανδημίας (με ποσοστό 33% έπεται της Pfizer/BioNTech που συγκεντρώνει 37%) και ως ένα εμβόλιο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα (91,6%).Κι επειδή η επικοινωνιακή πολιτική είναι το παν, το Sputnik V αποτελεί το μοναδικό εμβόλιο που διαθέτει προσωπικό λογαριασμό στο twitter, συγκεντρώνοντας, μάλιστα, 271.000 ακόλουθους, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Φαίνεται πως η Ρωσία ασπάζεται το “twitter diplomacy”, επικοινωνώντας καθημερινά στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στατιστικά και άλλα δεδομένα που αφορούν το εμβόλιο. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα έχουν να κάνουν με την προσφορά και ζήτησή του, την αποστολή των δόσεών του σε διαφορετικές χώρες, καθώς επίσης και στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί υπόσχεται να παρέχει υψηλή αποδοτικότητα κι ασφάλεια. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα μηνύματα καλωσορίσματος που δημοσιεύονται στο λογαριασμό για τους νέους ακόλουθους, ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας.


Στιγμιότυπο οθόνης από τον λογαριασμό @sputnikvaccine στο twitter. (2021, Απρίλιος 5

Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας


Μπορεί, άραγε, το Sputnik V να οδηγήσει σε μία ισχυρή συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο, είναι αναγκαίο να λάβουμε ένα κριτήριο υπόψιν μας, μελετώντας το ζήτημα. Αρχικά, τι είναι αυτό που εμποδίζει ως έναν βαθμό την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας;


Η αντίληψη περί δημοκρατίας


Επεξηγηματικά, η δημοκρατία της Ρωσίας δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα της Δύσης, επιβραδύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις συζητήσεις περί «ένωσης». Μολονότι ο Putin κατάφερε να επανακάμψει σε σημαντικό βαθμό τη ρωσική οικονομία, εντάσσοντας τη χώρα του στην «Ομάδα των 8» (G8), οι αξίες του ενέχουν έναν βαθιά ριζωμένο συντηρητισμό (λ.χ. εναντίωση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ψήφιση μέτρων κατά των ίδιων), που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο προοδευτικό όραμα, που προσπαθεί να κατακτήσει η Ε.Ε. Συμπληρωματικά, η προεδρία του χαρακτηρίζεται από την αναβίωση συμβόλων της σοβιετικής εποχής, την επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την τεράστια προστασία που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά και την έντονη επιθυμία για κυριαρχία μίας και μοναδικής ιδεολογίας σε ένα κράτος που είναι κοσμικό. Τα προαναφερθέντα καταδικάζονται, σε γενικές γραμμές, τόσο από τον δυτικό φιλελευθερισμό, όσο και από αρκετούς Ρώσους ακτιβιστές, που κάνουν λόγο για διαφθορά κι αυταρχικές κινήσεις του Προέδρου.


Παρόλα αυτά, σε μία κρίσιμη ώρα για τις χώρες παγκοσμίως, ο Putin παρουσιάζεται ως «από μηχανής θεός», με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εξετάζει συνεχώς τη λειτουργικότητα του εμβολίου SputnikV και να αναμένεται να εγκρίνει την προσφορά του στις χώρες της Ε.Ε, τον Ιούνιο. Στην εποχή της υγειονομικής κρίσης, η Ρωσία επισυνάπτει συμφωνίες με την Κίνα για την παραγωγή 100.000.000 δόσεων του εμβολίου. Στην εποχή της αναγκαίας και προαπαιτούμενης συνεργασίας για την καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού, οι χώρες της Ε.Ε. πιέζουν την τελευταία να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο, μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδεκτό από 59 χώρες.


Η απάντηση, λοιπόν, του ερωτήματος που θέσαμε παραπάνω μπορεί να μην διαφαίνεται καθαρά ακόμη, όμως, είναι ευρέως γνωστή η επιτυχία που σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Μία επιτυχία που ανέδειξε όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τον Putin, δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό του ως έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες του 21ου αιώνα.Πηγές:


1. https://www.bbc.com/news/world-europe-51719764

2. https://sputnikvaccine.com/

3. https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine?fbclid=IwAR3TyRqPHF8b1sqUY1p-rE_ZCz6AKBi2oNybpzatzv4-xA_7grSKLk91VdI

4. https://sputnikvaccine.com/newsroom/pressreleases/russia-is-the-most-trusted-vaccine-producer-alongside-the-us-with-sputnik-v-being-the-most-recogniza/

5. https://athenslab.gr/blog/diagnostikes-exetaseis-diagnostictests/viologia-ton-koronoion

114 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων